破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費及上繳問題

Vans 發表於 30-5-2024 17:01
我都係咁啊 又唔係衰賭又唔係生意失敗 就係中左騙案就搞到咁

同是天涯淪落人
a981142 發表於 30-5-2024 17:43
捉到人唔代表肯比錢架喎,實話洗哂
可唔可以告佢詐騙,唔揹呢條數?(假設佢唔比錢的話) ...

捉到人就一定告佢詐騙啦 條數唔揹就梗係唔得啦 除非詐你果位嘔返D錢出黎
其他C兄月入幾多上繳幾多關乜Q野你事?你開得post上黎問人野,仲要鳩咁大個鼻,谷友解答你係人情唔答你係道理,問人野就唔該客氣D,係咪每個月揾得嗰4~5鷄好巴閉?(月入七位數嗰D人咁係咪要登報紙?)嘢講野就大聲D?你咁Q叻仔同爭氣就唔使做衰仔去舉手喇!自己應認為上繳得多感覺係咪威D?你咁Q要面就唔好學人做老破,每月收入支出上繳嗰D不滿你留返同外判慢慢拗數,以你呢D態度,外判最鍾意款待你呢啲人,到時派彩睇下邊個先係井底之蛙,細路我廿年前第一次擧手你分分鐘都未戒奶,我都後悔以前月入七位數時唔登報紙同拎個喇叭同人講嘢,連機本入學嘢洗唔洗開大會/跟邊個外判你都未Q知,咁快就係度計嘛D屎忽數,又要面又輸唔起仲以為舉左手就無敵,開個post出黎問人野仲鳩頂鼻,你咁很叻就唔洗上黎請教人!仲話想要8千伙食.....咪L咁天真!8千除2就有你份!
以前月入7位數...笑左 sorry XD
其實心水師兄一睇就明,果D話人:’唔想上缴就唔好破!又要破又唔想上微!其實果D人係冇上缴緊1毫子,肯定稅都冇交。自己千謊百計走緊數。佢自己報緊$15000收入想人批$15000生活費緊係冇啦。我哋呢D中收入人士繳緊過萬蚊仲要收税都叫負緊债務人责任。上面C字頭果个我都唔會再复,直情當佢廢嘅。自己想吹水連6位數定7位數都分唔清,知唔知月入7位數几多呀?上黎問都唔係問你啦。唉!太多傻仔真係唔掂
好心你學L好D繁體字先喇,唔L知仲以為睇緊小紅書,留返比外判好好招呼你呢D7頭。
樓主記得一定要幫我地爆9外判呀,伙食冇8000 雜費冇5000 記得拍佢枱唔好簽等個官判
CEEPO 發表於 31-5-2024 08:59
好心你學L好D繁體字先喇,唔L知仲以為睇緊小紅書,留返比外判好好招呼你呢D7頭。 ...

其實睇得出佢覺得自己搵4萬好多,所以想要求待遇都唔一樣。到時外判批唔到8千伙食,咪睇吓佢對住外判都係咁既態度,定係扮死狗求人批多幾千。
其實樓主公司都好濕9 要自己買電腦,電話,交通都冇得claim 話人工包埋,機票都要自己去搞 :)我做緊MNC,返工第一個就派部電腦比你用,仲有公司電話。sales 想要ipad 都可以apply。其實4皮野唔係好多,我係公司附責出糧,
普通M grade 都6皮野起跳,未計SIP 喎。你揾少少唔洗成日拎嚟打飛機。你話我陰謀論都好,硬係覺得樓主可能係財仔開post 吹到上繳要5成以上,嚇下啲想申破既新手見到要上繳5成咁多就怕左,都係乖乖地還。
JY1847 發表於 30-5-2024 22:28
捉到人就一定告佢詐騙啦 條數唔揹就梗係唔得啦 除非詐你果位嘔返D錢出黎 ...

即係就算捉到人,只要無嘔返d錢
條數一樣係你揹?
從新做人1000 發表於 31-5-2024 09:39
普通M grade 都6皮野起跳,未計SIP 喎。你揾少少唔洗成日拎嚟打飛機。你話我陰謀論都好,硬係覺得樓主可能 ...

唔會啦,見過佢好耐
最後生還者 發表於 31-5-2024 08:42
其實心水師兄一睇就明,果D話人:’唔想上缴就唔好破!又要破又唔想上微!其實果D人係冇上缴緊1毫子,肯定 ...

其實呢,搵得多自然會枇得鬆手d,但鬆到你講咁就無可能
你上繳都係還比你d債權人,無人欠過你1毫子架
睇下你到時係拍枱拍凳唔簽,定死死地氣求人枇多幾千你洗
記得update大家
a981142 發表於 31-5-2024 12:15
即係就算捉到人,只要無嘔返d錢
條數一樣係你揹?

攞唔返啲錢條數咪要揹囉 揹唔起咪要破產囉
agnes0913 發表於 29-5-2024 20:33
李周佢膳食上限係$4500,你寫$8000佢肯定壓你,除非你有好合理既理由說服到佢啦 ...

師兄你唔好9UP 我之前都已經加到180元日。
賺得多自然生活再好D
wclun 發表於 3-6-2024 17:53
賺得多自然生活再好D

跟既主任唔同 個個都有唔同計法 利申:我跟白髮魔女
wclun 發表於 3-6-2024 17:53
賺得多自然生活再好D

根本講$4500伙食直情on lun 9
唔通我2xx磅又食兩塊方包做早餐?
再唔係上世衛search吓一個月人均伙食几多,肯定起碼$6000
大家嘈少句,冷靜D,中肯D分析,你搵得多啲,正常批嘅數目會係鬆動啲,但鬆動到點樣?,真係要睇過主任,所以大家一人少一句。
最後生還者 發表於 4-6-2024 13:17
根本講$4500伙食直情on lun 9
唔通我2xx磅又食兩塊方包做早餐?
再唔係上世衛search吓一個月人均伙食几多 ...

樓主你到依家仲唔明點解有部份破產人士特登去做低收入工作或出現金糧既工??