破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

今日要上庭了,但覺得好絕望。

masaki 發表於 13-6-2014 18:22
其實我好奇一問, 你係咪借黑財 ??
因為問佢地借錢唔會顯示係TU度 ? (變相你呢D錢係問"朋友"借)
所以你只 ...

黑財?應該係。

1 之前俾埋LINK 你,你不妨去POST OFFICE 個度望下那是甚麼SERVICE.
基本上,假設你住係 A地址,宜家 參加呢個SERVICE, 一段時間 之內,佢會將所有寄去 A 地址 ,ATTN 你 的信件, DELIVER 去 你提供的地址 B.
2 你應該,去破署個 WEB 度望下, 老破的基本資料. 特別係 你要填的表格,要準備咩 單據.
好多人誤信顧問,結果輕則走多一兩轉. 重就一鑊泡.
http://www.oro.gov.hk/cht/faq/faq_b.htm

3 你要望清楚以下 表格,要何單據,人地有 SAMPLE的.
a)         《破產(表格)規則》的表格3 “債務人破產呈請書” 和
《破產(表格)規則》的表格28C “資產負債狀況說明書(債務人呈請)”
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pforms.htm

4 你千祈唔好以為俾錢 顧問會自動搞掂.
顧問都唔會有你 DATA, 都需要問你.

自己搞: 自己填DATA
顧問搞: 你俾DATA 顧問,佢填....
但DATA 由你提供.
咁我即係要申請郵件轉遞+租個信箱?
薯仔妹 發表於 13-6-2014 19:12
咁我即係要申請郵件轉遞+租個信箱?

如果你有新地址,就填新地址.無呢??? 就要租個PO BOX 喇.
flypig 發表於 13-6-2014 19:12
1 之前俾埋LINK 你,你不妨去POST OFFICE 個度望下那是甚麼SERVICE.
基本上,假設你住係 A地址,宜家 參加呢 ...

顧問嗰位小姐話我22號上庭,要带租金,水電煤氣费單比佢。
但我已經唔喺屋企住,而家又避梗屋企人,唔知怎麼辦?
薯仔妹 發表於 13-6-2014 19:28
但我已經唔喺屋企住,而家又避梗屋企人,唔知 ...

你問番顧問點算
薯仔妹 發表於 13-6-2014 19:28
但我已經唔喺屋企住,而家又避梗屋企人,唔知 ...

我想問你個顧問叫你提供呢D野係FOR咩目的呢???
你既然已入左紙, 而家係等上COURT果日
睇下會唔會頒令成功~~

同埋果D咩租約AR
水電煤果D, 唔係同你傾生活費果時先要提供GE咩 ?
回復 支持 1 反對 0

masaki 發表於 13-6-2014 19:35
我想問你個顧問叫你提供呢D野係FOR咩目的呢???
你既然已入左紙, 而家係等上COURT果日
睇下會唔會頒令成 ...

佢無講過。
我係用律師所以我唔知咩程序‧‧‧你有好多野講姐,但個官冇時間聽呢,小師妹,你去下破產流程到睇下上庭做咩先啦!

租金嗰啲應該填呈請書寫好咗,你問佢帶上庭做咩,同埋你嗰個顧問俾咗個破產no你未?我怕你俾人厄咗咋/.\" 我之前都有諗過顧問呢樣野,仲同咗個女仔好fd添,但到最後我諗諗下佢講D野好唔對路,即係破產有分微唔微型,仲有就係我話破產係咪都登報架啦,我問返佢,微型破產唔使登報咩?一破產就登唔通你幫我搞的破產會特別D,佢聽到之後自己都要諗一諗點解畫。

我到最後what app block咗佢,我去搵返王家沙,因為有人介紹!
kumiko1030 發表於 13-6-2014 19:51
我係用律師所以我唔知咩程序‧‧‧你有好多野講姐,但個官冇時間聽呢,小師妹,你去下破產流程到睇下上庭做 ...

破產no比佐我,通知佐我7月22號上庭,佢叫我22號比單據佢。
kumiko1030 發表於 13-6-2014 19:51
我係用律師所以我唔知咩程序‧‧‧你有好多野講姐,但個官冇時間聽呢,小師妹,你去下破產流程到睇下上庭做 ...

租金各種費用喺呈請書已經寫好。
薯仔妹 發表於 13-6-2014 20:01
破產no比佐我,通知佐我7月22號上庭,佢叫我22號比單據佢。

其實上庭真係唔使用咩單據架喎,因為交呈請嗰陣真係會交埋架=口="
借咗某版的文貼過嚟,俾你參考一下!

今日終於頒咗令,過程係下面.....不過,有樣好有趣既野想分享下。

係個法官頒令之前,佢同我地講下我地有既責任同注意事項。其中一點我覺得幾有趣。

......法官﹕「知道在座好多破產人都聘用一些顧問公司辦理破產呈請,但呢D係非專業人士,沒有監管機構監控。本官成日都因為收到債權人延長破產人既破產期都係因為破產人比左錢呢D顧問,而顧問聲稱4年都會幫破產人士遞交年報表,但最總係什麼都沒有做.....損失的只有破產人......

我見到當場有D人面色一沉

上庭過程......

1. 係高院正門入,經過詢問處...經過電視顯示機.....去到個告示板到。
2. 係告示板搵自己上庭既時間...再搵自己個名....記住名之前既號碼。如﹕32
3. 個人名表上面有幾多樓同幾號法庭。
4. 搭LIFT上5樓(要睇下個告示板指示)。
5. 上到去,見在有人排隊就攞定身份證排隊。
6. 排到法院職員面前講出告示板個號碼及遞出身份證。
7. 因為太多人遲左25分鐘先入去。
8. 入到去睇到有椅可以坐就坐,人太多有好多人要企。
9. 開始領令之前,法官讀左二十幾個人名。呢D人係因為文件有錯漏所以今日唔可頒令。要一個星期之後再上庭.....
10. 以上二十幾個不獲頒令就要出去書記到,睇下自己錯D咩。
11. 呢二十幾人出左法院之後,法官就講破產人士既注意事項同責任。
12. 講完就分排講名,聽到名就嗌"到",之後就行出去法官面前一字排問。
13. 法官就會話"現在頒布破產令"。
14. 之後就可以離開法院。

kumiko1030 發表於 13-6-2014 20:05
其實上庭真係唔使用咩單據架喎,因為交呈請嗰陣真係會交埋架=口="

咁水電費單係傾生活费費時先交?

其實妳可以參考: (K師妹轉貼給妳看的就是了, 可以再多找一些類似的來看便會有心理準備.)
自己申報的過程和需知, 因為看妳的形容, 妳用的顧問是秘書的那種,
就是只幫妳完成文件, 陪妳上法院, 最終仍要自己上庭處理的. (簡單來說就是破產秘書服務)
薯仔妹 發表於 13-6-2014 20:18
咁水電費單係傾生活费費時先交?

個官真係冇時間睇你文件,除非係你顧問未齊嘢就入咗啦,唔係真係諗唔到咩理由叫你帶埋去

K 絲打無講錯﹐上庭係唔會俾單據。
一次上庭過百人﹐佢唔得閒逐個同你傾。
過程就係 庭上秘書讀名﹐一次10+人﹐聽到
名就走上前排。法官就跟稿照讀﹐宜家判你俾主任跟﹐
到時有人會跟外判。你申破成功了。

ANYWAY﹐你遲早都要準備單據。
由於你搬新地址﹐即男友屋企。理論上都要俾番一份租。
咁你問顧問點處理喇。

BTW﹐你話朋友個6C不專業﹐搞到佢俾人炒左。
個朋友係唔係 顧問個位熟人? 一般 6C 有專業資格﹐
如果專做老破﹐一年經手案件﹐ 多於 顧問何只10倍。即係佢地
咩案件都見過。 顧問﹐我同呢度 絲打巴打 組成間公司都得。
你去做都得。相方的分別﹐有如一個 無牌醫生﹐一個港大畢業西醫。
樓主, 我想問你呢間顧問同你問3線財仔借錢攪破產有無關係???
正常來講經顧問攪or律師只會copy你所有欠債文件
而可以問你拎水電煤,管理費, 電話費單, 上網單, 任何statement, 租約
只會係第時同你傾生活費果時既破產管or外判可以copy或者睇

如果你間顧問同果間3線財仔有關係,
而你而家又去你男友家中住
會唔會係佢地驚你會走數
先問你拎呢d野ar
masaki 發表於 14-6-2014 11:32
樓主, 我想問你呢間顧問同你問3線財仔借錢攪破產有無關係???
正常來講經顧問攪or律師只會copy你所有欠債文 ...

無關係。