破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

吹貓經

wahtung 发表于 4-11-2011 20:39
# u% m# @6 r: @  s; @) U& u; R我今日去我朋友屋企睇到佢隻英國短毛貓,好可愛,又好肥,叫啊豹
2 u3 h1 N& _6 X6 d) `# W
活生生的老虎雖絕迹香港多年,但與老虎近親的貓隨處可見。幸運的貓得到主人愛惜,不幸的則流落街頭變成流浪貓。[url=]愛護動物協會    [/url]近10年已為逾2萬隻流浪貓絕育,近年成效顯著,由協會人道毁滅的貓逐年減少,由2006年前每年至少3000隻,至08年已大幅減少一半。2 Z' Y. T4 y6 @) @- [1 L4 j$ Y
6 U  m( }) x- Q4 L

) o5 F$ a' e7 ~ ) T1 d% X" S, Q: \( I( j' V& k1 d( s
義工彭美麗正在逗愛護動物協會的貓兒玩耍,協會執行總監麥履善希望更多市民在新一年懂得愛護動物,尊重動物的生存權利
  q9 M; L+ o5 [1 \, a
流浪貓絕育植晶片剪耳識別7 g6 K. i4 w; w
在街頭遇見崩耳流浪貓,如耳尖剪掉小角,代表牠已接受絕育手術。「貓隻領域護理計劃」(下稱CCCP)的義工捕捉流浪貓,做絕育手術及植入晶片後剪掉耳尖以資識別,然後放回原地。香港愛護動物協會執行總監麥履善(Sandy Macalister)表示,計劃由2000年開始至今,已為逾2萬隻流浪貓絕育,比殺貓更有效控制街貓數目。8 H6 t& y% o. n: p" O

1 {( Z" R+ Z" C% S" \+ } * O$ n; I2 m- h$ t7 h- v
同樣是貓科動物中體型超大的獅子和老虎,若打架誰會贏?這是民眾最常問的問題,動物園表示,老虎分布在叢林,而獅子除了少數族群的亞洲獅分布在印度西部外,主要分布在非洲地區,基本上老虎和獅子在自然環境是碰不到面的,沒有機會互相搶奪獵物,很難預估兩隻「大貓」打起架來究竟誰贏。1 [0 Z3 v5 P  D/ Q, v- @
wahtung 发表于 4-11-2011 20:39 3 G$ h/ f8 p6 I; @  o
我今日去我朋友屋企睇到佢隻英國短毛貓,好可愛,又好肥,叫啊豹

7 o# P0 `/ F3 K$ {( W1 P# ^9 T. g0 J) l1 i; D$ H

K9 a2 e( E9 |/ t  X' a" O/ T% O
1 j& w0 K% ^2 V8 v
" ?1 e- v  |7 [

- c- @6 y+ Q) {8 t0 |9 S6 v! p4 C8 q2 q) z2 V1 M

" w6 g$ |# u9 W4 h" w大眼仔與小虎近照

8 A; F9 I3 R4 t' x# I  g
2 a1 `5 F/ J$ G2 i* T6 @7 ~1 U+ N! B, d' L; z" @

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
1 f- _! ?* B1 L% ^

' K; R" |& Q' x
& k! c% W( c( u# T1 a* |6 G
  W/ [, p# h6 c( s7 m" u1 I: {; X3 K' F- a

z! h+ W1 [& I0 m5 m仲有幾張大眼仔小虎照片

) x% G  E  X/ R; c8 `" p 1 m3 B0 h# L0 ^8 z' i5 }
# v/ \- l' Y6 B6 P

1 N" f$ I* b! k8 Z4 K' h2 e  F

本帖子中包含更多資源

x
下邊果隻好靚喎,死喇,越黎越想養貓添
cc4321 发表于 13-11-2011 23:39
9 ?# ^1 b) M% U$ |" P' _下邊果隻好靚喎,死喇,越黎越想養貓添

! b& r( i6 ^1 ^2 H呢隻係大眼仔,係隻老貓嚟,成十六歲
wahtung 发表于 14-11-2011 10:50 7 S! @$ _$ t! \' R$ ~6 f
呢隻係大眼仔,係隻老貓嚟,成十六歲

9 E: W$ B- A3 M16歲KEEP得幾好喎,我個隻都有15/16年,瘦到得棚骨
cc4321 发表于 14-11-2011 10:55 " Y6 a. V, s0 Y4 Y
16歲KEEP得幾好喎,我個隻都有15/16年,瘦到得棚骨
: B) |- r4 P3 e- S
係呀,佢真係KEEP得好好架,佢身體都係算係咁上下,只係每年打一次預防針,但我都有心理預備,因一般貓狗年齡都係咁上下,自己咪珍惜吓同牠的時間養咗佢十六年,真係呢段感情好深的
wahtung 发表于 14-11-2011 11:05 , H% d# p( g2 V, S
係呀,佢真係KEEP得好好架,佢身體都係算係咁上下,只係每年打一次預防針,但我都有心理預備,因一般貓狗年齡 ...

- A  Q1 M, X0 U1 |% h5 v養貓養狗呢d真係要投入真感情,接受唔到生離死別就千萬唔好養,依家我養龜幾好,冷血動物同你無咩交流,離開左都唔會太傷心
cc4321 发表于 14-11-2011 11:17
: D$ y* ]3 _+ |3 Q1 r' d) H( [養貓養狗呢d真係要投入真感情,接受唔到生離死別就千萬唔好養,依家我養龜幾好,冷血動物同你無咩交流,離開 ...

% e) `% J5 ]3 F  H4 K: d# d; V+ ^4 f我仲記得我讀小學時養獅子頭金魚,佢去咗後哭咗好多日
wahtung 发表于 14-11-2011 11:23 8 A6 u) x4 d  H; U1 y6 ]" e. c
我仲記得我讀小學時養獅子頭金魚,佢去咗後哭咗好多日
: _% o" M9 Q8 O* a6 i7 g
睡得好可愛8 O' }0 J7 ^7 u: k: v( y( [
' I% E+ t  a' Y+ f6 @
6 U9 @3 P  `8 Q; I

本帖子中包含更多資源

x
wahtung 发表于 23-11-2011 22:51 5 ~$ `7 i* B& i/ n
睡得好可愛

: }0 X/ }! b! u3 s! U3 u3 I  [今朝又幫大眼仔及小虎影番幅相
# }$ y3 c! Q" H+ V& A/ V; [1 P+ {! |) m  j

* C$ C+ Q" P' W  X8 N

本帖子中包含更多資源

x
本帖最后由 wahtung 于 26-11-2011 15:24 编辑 7 Q5 b1 ~3 s# a1 ?! m
wahtung 发表于 24-11-2011 23:04 / ^0 @3 H! O5 @7 g+ d
今朝又幫大眼仔及小虎影番幅相

) e* s$ h& B2 _" j& R( A, S3 }- E' [! ]# g. _0 g$ a, r6 ], M
3 o" ]- B3 P# w, J2 i/ I

: w9 K- @1 r5 h' d3 Y
" b' ^/ P$ I: G$ K* U
& z. [4 V2 W, d. r) S0 t+ p- h$ s% s4 w
  a9 a& h( U0 G! q( L
6 D2 V" `8 x0 k. Z

本帖子中包含更多資源

x
wahtung 发表于 23-11-2011 22:51
' M* g/ P/ n6 x$ _睡得好可愛
8 H, e! r- M  U3 V% I
嘩 無睇一排 多左好多相呀....呢張好得意

T1 I8 y" {) q* k$ q4 l; W
6 e' y, r" X6 l2 h. i/ S6 W7 p$ l* U4 W5 C' E
最近天氣凍 i仔都要著番件衫保暖
本帖最后由 annie728 于 4-12-2011 23:39 编辑 " L' t( l! ^/ t! W# K
5 N( z0 `9 p& \( a) U* h' U

, D$ M+ n& A( r6 q+ E9 @& s& X6 e9 x: p$ g- n# O
我好鐘意i仔呢個訓覺既樣子 無論佢宜家幾大個都好 我都仲覺得佢個樣好BB呀...9 w* S* d  F  ~  R
annie728 发表于 4-12-2011 23:27 4 w2 j, b' J% z1 r; Z8 R
嘩 無睇一排 多左好多相呀....呢張好得意
9 U" [% S* _/ W3 H& ]% |" o
佢兩個係好得意架
wahtung 发表于 5-12-2011 10:44
/ I7 X1 V$ Z4 r' k佢兩個係好得意架
9 p7 ]7 _: N5 g/ a9 S* E" K
annie728 发表于 5-12-2011 12:23
$ o- a% ^8 e" D) c0 V
你隻貓瞓得好可愛,咪咪細眼好陶醉
wahtung 发表于 5-12-2011 12:26
, m9 T6 \& }5 F9 A你隻貓瞓得好可愛,咪咪細眼好陶醉

) F- p! w" P" \; q/ v+ J係呀 呢d相都係最近影架

+ f* V9 g6 G: F6 F早個星期去老媽子度影,肥婆
$ ^0 d. t0 e! g' g% a7 h- U  A" i+ Z; K$ Y! Z! V& r, y
' M, A: Z2 b% V* c& N( L4 s

本帖子中包含更多資源

x