破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

不知如何是好... 迷惘中

smallcat 发表于 3-11-2011 23:08
即係個顧問小姐幫你做左, 但佢唔想話你知咁多野, 費事你唔搵佢, 你搵佢佢收你錢錢  ...

老實講... 由一開始俾12k半後, 就唔洗再俾錢佢! 所謂一條龍全包...
wahtung 发表于 3-11-2011 23:19
好精簡,都話你非池中物就係咁解,化複雜為零,以複雜化為精簡,以精簡抗拒複雜,師兄好嘢 ...

我想詳細D, 華兄幫我加翻D漏左既野 thank you!
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:27
老實講... 由一開始俾12k半後, 就唔洗再俾錢佢! 所謂一條龍全包...

咁唔怪得喇, 我多你3K架, 包律師上庭, 律師幫填野, 自己唔鬼識填 

見到呢D法律程序野,自己真係唔敢攪, 搵顧問再轉律師 
smallcat 发表于 3-11-2011 23:27
無錯喇 個case係你基本支出都大過收入, 所以, 唔需要單據去證明, 你既實際開支都係大過收入多多, ...

但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@

你大前提你真係要搞清楚係主任定外判根
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:33
但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@ ...

咁唔使死既, 最多係還少少錢, 最重要捱過4年咁就好 
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:33
但我今年收入已接近一萬一個月, 實超硬標啦... 又無單無據... 一定死梗啦... @@ ...

睇下有無D合理既額外支出加翻去, 咁就會多個機會平衡翻, 就算唔一定批, 合理既支出自己想想, 有單有據有機會批, 無單無據就好難力爭到底 加油 
MoMo720 发表于 3-11-2011 20:26
上年填年報我都有問佢, 要唔要拎老強租單諸如此類(因加咗人工), 佢話咩單都唔洗.... 下個月我應該如常,  ...

你出左破產令前破署有一封信比你,內容係出左破產令後去邊度交文件,果封信係直接寄比你,裡面有負責你CASE係邊個,有無印象?你當然可以再搵顧問做年報,但係要求提高生活費就要你自己寫信去,而家最重要係邊個負責你CASE
smallcat 发表于 3-11-2011 23:31
咁唔怪得喇, 我多你3K架, 包律師上庭, 律師幫填野, 自己唔鬼識填  ...

我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要交租同水電煤外, 我上年申報連花紅都接近9k一個月, 佢都係填番我基本居住開支, 到現時又無事發生(要還款), 咁叫好彩還是真的會秋後算賬? 下個月會電我上去填年報, 我應該點好呢?
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:45
我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要 ...

其實算平喇, 但係, 要你自己上庭, 有D人自己攪, 只係比9千幾法庭同破署費, 個D師兄仲勁,
即係你個顧問收你二千幾, 幫你填野! 其實無辦法架喇, 好少真係自己去攪, 當然, 你熟左就知點填, 問題係老破時大家都無心情去了解而已,所以, D錢比人賺係無計!
因為你基本開支大過收入, 所以,唔使乜單據都pass到, 我依家有D懷疑你係主任跟添, 因為主任先會咁仁慈, 外判邊有咁好si, 乜單都唔使, 所以, 你唔使太擔心, 問下個顧問你其實係唔係主任跟?
同埋今年收入多左, 可以在那些支出平衡翻, 咁就唔使還錢, 係呢兩點而已! 
我除咗上庭要自己企出黎之外, 所有嘢都係個顧問填哂, 我正係負責簽名乍喎... 咁我未好抵囉!我除咗自住要 ...

無話抵唔抵,顧問只係輔助你填資料提供意見但要自己上庭,律師全權負責包埋上庭所以顧問會平d,有問題會即時算賬唔會等到秋後,下個月上去填年報,你問清楚佢點解交年報可以唔駛單據同埋要求提高生活費要點做,佢收得你錢就要問清楚
cc4321 发表于 3-11-2011 23:43
你出左破產令前破署有一封信比你,內容係出左破產令後去邊度交文件,果封信係直接寄比你,裡面有負責你CASE ...

就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則就係跟這間外判律師行嗎?

支出既野, 今年你收入多左, 支出多左少少都唔奇, 因為通漲麻, 午餐肉都廿皮啦, 豆鼓凌魚又廿皮啦, 哈哈  所以, 只要合理既都ok既, 唔存在欺騙 如果佢同你拗數, 咪整罐廿幾皮既午餐肉擺在佢面前同佢傾咯  仲要買兩個百佳下價橙比佢
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:53
就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則 ...

咁 委託呢間野, 就係外判的了 
就係去中環趙X律師行交文件, 信中寫暫托呢間野做委託人... 而律師行只叫我每年fax年報俾佢! 生活費? 實則 ...

無錯喇就係佢,你要交年報要求提高d生活費破產令內所有問題都係搵佢,填年報唔係咁難,跟返你最初個份收入開支咁填,所有都實報實消有單盡量比

所以, 你唔使咁驚, 定D來,問題會解決的 

12k好貴
cc4321 发表于 4-11-2011 00:03
無錯喇就係佢,你要交年報要求提高d生活費破產令內所有問題都係搵佢,填年報唔係咁難,跟返你最初個份收入開 ...

咁係唔係無提過生活費問題, 我就唔好再問個顧問, 淨係問跟主任定外判, 叫佢幫我執好條數就ok?
MoMo720 发表于 4-11-2011 00:36
咁係唔係無提過生活費問題, 我就唔好再問個顧問, 淨係問跟主任定外判, 叫佢幫我執好條數就ok? ...

你依家已經係外判跟, 你應該同顧問講 (顧問係同你攪入紙個位小姐), 人工多左, 支出要唔要報翻多少少, 先平衡到
攪清楚, 填好先 交比 中環律師行 (呢個係外判) 

好多野唔清楚就問清楚, 唔好怕被人地話煩, 因為最重要係無問題 安心  加油