破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

未有令嘅時候好難捱!

好不負責任咁講,爆煲嗰刻,個人係醒晒,鬆晒

因為知道自己頂唔住,終於解脫左,身邊人全部都知道晒,嗰一刻係有放鬆晒既感覺,終於唔使再頂

嗰陣時,成日都攞地盤啲下欄錢去找息,今日要跑定後日數,每日都要跑勻咁多間大銀行食錢機,真係人都癲
試嗰揸住兩萬蚊現金,由兩點開始不停咁入,跑好多間唔同銀行去入,入到最後一個啦,先有三張500蚊食極都食唔到,之後望鐘差唔多5點,嗰下個心係急到係食錢機前面喊左出嚟

跟住有個南亞人係我後面講,朋友你好急?趕住救命?我同你換,不要喊,喊下我眼淚更加收唔到
kelvin7120 發表於 24-7-2024 10:56
好不負責任咁講,爆煲嗰刻,個人係醒晒,鬆晒

因為知道自己頂唔住,終於解脫左,身邊人全部都知道晒,嗰一 ...

我睇到都想喊 好有同感共鳴!
我試過有一次又係要趕住找數
但係真係唔夠錢 因為咁多間數
基本上每個星期 每日要入兩至三間數
於是又要去跑 11點開始 落完旺角落埋油麻地
跑左三間 第一間做得雞碎咁多但無計焗住要
第二間玩能左最耐電話起哂底咁最尾唔能批
去到第三間又係比得雞碎咁多 終於夠數供兩間
仆佢個街去到銀行食錢機入錢 夠膽死入能完黑mon 真係嬲同無奈到想喊 跑得咁辛苦岩岩夠錢咁能樣 果日仲要落大雨好狼狽

即刻搵職員搞都無辦法當唔到即日數
打上去啲財仔度仲仆街 話我出古惑
(最慘係因為唔想戶口睇到咁多間財仔所以唔敢用轉數快 焗住用入錢機
間西野財仔同我講如果第二日见唔到數成條數要提早清
結果跑能完一日 交完錢都驚足成晚 到第二朝10點一早打黎話未見到數
要我即日再入 真係無奈到嘔 跟住又換哂衫準備再跑
點知第一間話我琴日先至跑完 唔批 成個人已經無哂計六神無主
仆佢個街 隔咗一個鐘左右 間西野又話唔洗 岩岩見到數 叫我下次唔好再用入錢機(下次?已經冇啦,咁樣玩法命都短幾年;終於頂唔順要去舉手)
諗起跑數冚數真係好on9
屋企人永遠都唔會明啲錢借返嚟唔係玩 係拎咗去還錢呀
大家借扣底舉手後,上完庭颁令係咪重有二三缐追你
Cs618 發表於 24-7-2024 11:47
諗起跑數冚數真係好on9

係 真心覺得應該一早舉手
唔洗搞到依家咁爭左咁多間
Cs618 發表於 24-7-2024 11:47
屋企人永遠都唔會明啲錢借返嚟唔係玩 係拎咗去還錢呀

直情揸住啲錢 想食餐好啲都唔得
要還錢 果種無奈真係過來人先明
仲要比人七除八扣 好無奈
雖然話爭人錢唔還點講都唔啱
但係又諗吓佢哋食食埋你啲扣底
其實一早已經回哂本 所以唔洗同佢地講咩道理
加上有啲收數佬嘅態度真心西到無人有
29 號出糧,約左 30 號去舉手
現在X信都追緊我十幾日 , 心情都不太好

希望申破後會安靜
wasabi830 發表於 24-7-2024 12:59

安x?
如果係你放心啦,佢哋見no.即停!
MoneyZero 發表於 24-7-2024 12:14

點都好,你而家都唔遲!未來既4年好好咁做人有閒錢1個幾豪都好做下布施,幫啲有需要既人!
大家都係過來人,我都有試過吧足7日每日4-5間全區櫃員機位置果種滋味!
所以,知道後更加要好好既做人
MoneyZero 發表於 24-7-2024 12:14

就算佢未回本
佢追數啲恐嚇呢樣果樣我都想追返精神損失費呀
再者佢扣得底利率開得咁高點都預咗有壞賬
wasabi830 發表於 24-7-2024 12:59

安信十幾日就出收數㗎啦佢動作好快
所以你一定要30號果日no
bjerrykmc 發表於 24-7-2024 13:04
點都好,你而家都唔遲!未來既4年好好咁做人有閒錢1個幾豪都好做下布施,幫啲有需要既人!
大家都係過來 ...

我試過一星期入足七日 最誇張果日入廿幾條 入到唔好意思讓俾人再自己入過

但我最可惜嘅係改過太遲 已經無咗個老婆
Cs618 發表於 24-7-2024 13:09
我試過一星期入足七日 最誇張果日入廿幾條 入到唔好意思讓俾人再自己入過

但我最可惜嘅係改過太遲 已經 ...

師兄 唔好氣餒 或者等丟淡啲時間耐少少
睇下同老婆有無得「猛」?你有冇小朋友先

我老婆都有微言 不過佢知我係為頭家同生意
好彩肯一齊捱落去不過都良心過意唔去因為老婆仔女外母而家個個都成日好驚 比人點相各樣問題
bjerrykmc 發表於 24-7-2024 13:04
大家都係過來 ...

大家共勉之!

現階段我係輸哂啲面子(最開頭唔想搵朋友幫都冇辦法 去到舉手前跑唔掂 仲慘過乞丐咁搵朋友幫)
朋友好嘅都會幫 仆街啲嘅已讀不回甚至乎驚死你再搵佢再借錢疏遠哂 乜都有

好老土咁講 家人永遠係不離不棄
但係可惜我屋企人自己都有好多經濟嘅問題同埋更加唔想兩老擔心

往後嘅日子仲有好多時候要捱(捱大啲仔女 養父母)
所以過咗呢四年之後真係要好好地學識理財
MoneyZero 發表於 24-7-2024 13:18
師兄 唔好氣餒 或者等丟淡啲時間耐少少
睇下同老婆有無得「猛」?你有冇小朋友先

我衰得太交關啦無得救㗎啦
我哋無小朋友

我係衰到keep住偷偷拎佢張信用卡套現仲要銀碼好大嚟還債
加上太遲先同佢坦白
佢覺得我呃佢太多年
對我好陌生

再者我走數改電話再之後舉手
佢就因為工作原因無得轉電話
可想而知佢受幾多恐嚇同騷擾

點解要佢一個女人仔去承受啲根本唔應該佢去承擔嘅痛苦
佢早排搵咗律師搞離婚
如無意外年底前就出絕對離婚令
只可以真心祝佢之後搵到個好男人
MoneyZero 發表於 24-7-2024 13:22
大家共勉之!

現階段我係輸哂啲面子(最開頭唔想搵朋友幫都冇辦法 去到舉手前跑唔掂 仲慘過乞丐咁搵朋友 ...

老友,面子唔值錢!全世界最值得駛值得改值得去愛護係你家人同會幫你渡過難關既好朋友!
Cs618 發表於 24-7-2024 09:55
巴打你好好彩 老婆肯同你去捱
我就唔爭氣
一來無一早同老婆坦白

唔報警拉你咪算係咁。睇精神科無用 去搵社工介賭先
Cs618 發表於 24-7-2024 13:09

但我最可惜嘅係改過太遲 已經 ...

世事未必絕對既, 真係覺得對方好
再盡人事
bjerrykmc 發表於 24-7-2024 13:01
安x?
如果係你放心啦,佢哋見no.即停!

Thanks 師兄意見 , 呢幾日靜心等入紙