破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

真心請教

唉, 情況同我一樣,  一齊破啦, 再挨落去都頂唔到幾耐, 還多一期, 蝕多一期, 破左舒服晒. 再找方法從新來過吧.
我剛破, UX, 邦人 兩間, 唔係欠好多, 共15萬, 但一個月家庭開支5萬, 我都唔想頂落去, 早晚都頂唔落去, 破左唔使煩追收數,  而家舒服左好多, 唔使個個月唔食飯都要還錢先, 而家淨係揾錢家庭開支就算, 唯有再找其它機會再來過.
20160500 發表於 27-5-2016 23:29
我剛破, UX, 邦人 兩間, 唔係欠好多, 共15萬, 但一個月家庭開支5萬, 我都唔想頂落去, 早晚都頂唔落去, 破左 ...

一個月開支5萬,欠15萬。要申破??
覺得唔係好合理。
合理就唔使去老破,被客拖欠貨款100萬,公司生意一跌,捱唔住,欠財仔數,巳脫1期,開飯都冇錢,今日唔破,唔通比人上門收數先破咩。
未破前,話交唔到數,都交住息先啦,唉,想了成個星期,都係連息都費事蝕比佢,破就一了百了。
我而家先知,點解以前請人,見工d人問可唔可以出現金。
20160500 發表於 28-5-2016 00:43
未破前,話交唔到數,都交住息先啦,唉,想了成個星期,都係連息都費事蝕比佢,破就一了百了。 ...

你做開生意,銀行信用卡/od 碌爆左??照計一張卡都隨時碌到10幾個
開支五萬即係搵到咁上下,為15萬破,真係睇唔透
20160500 發表於 28-5-2016 00:40
合理就唔使去老破,被客拖欠貨款100萬,公司生意一跌,捱唔住,欠財仔數,巳脫1期,開飯都冇錢,今日唔破, ...

C HING, 咁你每月開支要5萬, 你老婆有冇工作呀??  咁你外判 OR 主任負責?  咁你現在生活費批左幾多呀??
世事邊有大家想咁丫,老婆冇工作,一家大細靠我,我下星期先判令,我在律師樓寫晒全部開支養父母,老婆仔女,而家失業。