破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

人生有幾個二十二年(一切從零開始)

dopod123多謝意見,我下午就打去問律師睇下做唔做到
yip8827 发表于 13-12-2012 11:51
其實我係想破,但唔知會否破唔到俾人告,所以先上來問各位朋友

如果我話比你聽...會架...你破產一定比人告架...咁你又會點呢,?
針無兩頭利,又想破產唔駛還錢,但係又想破產唔比家人朋友知,呢個世界邊有咁理想呀...醒喇...
如果係咁,破聯日日都爆場喇,咁著數..咁樣破幾多次都無問題,
其實做錯左,唔俾人知,又過骨...下次咪一樣...根本都無面對自己問題,
樓主,想清楚吧

算啦,我唔再講任何嘢啦!再一次多謝各位!

如果你堅決想破, 直接去搵 6 C 咪得囉. 佢地自然會分析俾你.
見樓主都係話7仟還3年,有無諗過還4年?唔計drp, 多數銀行都提供4年還款。如果份工穩定,有心做drp 6-7年都大有人在。加上有諗過做多份兼職的話,情況會再好啲。
一家唔知一家事,你太太點決定我唔知。但當日我自己都面對呢個問題,可幸係我太太知道後都支持我。起碼佢都知我出發點係想生活環境好啲,唔係玩唔係滖。

投資/賭博俾人告,主要係針對生意人唔還錢但走去賭。打工仔就睇你借錢/續借前有無提供假資料令銀行做錯誤評估。開始時官只會睇還款能力,重要係銀行會唔會提出質疑。銀行無權反對,但佢地有質疑就會引申出其他問題。呢啲係申破時,律師講嘅。最後我都係律師暗示下,過左冷河3個月先申破。

你真係決定破,唔夠胆講你有無事。自己經驗:
11/2011 - 新100k
2/2012 - 續140k
3/2012 - 續130k
5/2011 - 新160k
5月尾黎到破聯,搵到資料同各師兄意見後再搵律師。最後8月頭申破,9月中頒令。中間都唔係順風順水,好彩搵律師搞。

最後個人意見,可以先同銀行傾還4年,再做兼職。睇下頂唔頂到。就算第時申破,都可以同可以證明有盡力過還錢。

評分

參與人數 1城市人氣 +60 城市金錢 +60 城市魁力 +60 城市權力 +40 收起 理由
wahtung + 60 + 60 + 60 + 40 講得好!

查看全部評分

謝拉特 发表于 13-12-2012 10:47
睇樓主回覆的說話, 想破產的決心都好大, 只不過想上來找人支持下, 其實我跟你差不多case, 都是賭博原因而要 ...

同你差唔多,屋企人唔知,咁你出雙糧是否第一時間通知破署

我都估到你啦
worldcat 发表于 13-12-2012 13:31
見樓主都係話7仟還3年,有無諗過還4年?唔計drp, 多數銀行都提供4年還款。如果份工穩定,有心做drp 6-7年都 ...

佢講得好清楚啦,系想破,你仲叫佢DRP都無用,佢只系吾知會吾會比人告
diyhard2002 发表于 14-12-2012 15:24
佢講得好清楚啦,系想破,你仲叫佢DRP都無用,佢只系吾知會吾會比人告 ...

俾多份意見佢啫。

可能自己新加入破聯無耐,所以明白樓主呢個時間係最亂同無助。

anyway, 樓主點做要佢自己決定。

唔好意思私懚清咗
yip8827 发表于 14-12-2012 16:10
各位又有問題想請教,6C話我可以老破,因哋數係續借同證明到係輸咗,係唔係真㗎?仲有哋數係x眾財務、x展銀 ...

打電話問?定交文件上6c樓去問?

如果上6c樓問,都應該信佢.但你要知永冇100%包,你快啲去攪啦

入紙追數,你有no佢地都未追啦,正常情況冇人追
入紙後至領令前,佢地還有權去追收債款及按期在户口內自動autopay,但一般都會在收到申請呈請書後停止追收行動,但户口的autopay就不會自動停止,所以你要自行去取消,否則就……,如只是清空户口d$,到期過吾到數銀行也會收你有關手續費,即負數。(黑財及大耳隆除外)
dopod123係交文件問,多謝解答!

K918354多謝提醒,咁我下星期
温卿提示:所有户口内還有$存在嗎!?       出糧户口銀行是否就你其中一間債權人銀行嗎!?
6C有提,我知點做啦
yip8827 发表于 14-12-2012 16:54
dopod123係交文件問,多謝解答!

一入紙就去攪好戶口問題,一有no就主動通知債權人已申破.

未出no追你就話比佢地知你等no,祝順利申破.個程記得番上嚟報告下,

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
負數會點㗎
銀行有欠數,給取消戶口嗎?
當你有錢存入該户口時,銀行會自動扣反l0w!