破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

看看你是不是近視

wahtung 发表于 14-4-2012 11:40
無辦法,有時無奈時好想聽啲有經驗啲人教吓點做

明白,不是part II,
我媽媽唔肯睇醫生,無食藥,就算入左醫院,
醫生話佢好多地方有問題,佢都唔肯醫,
所以佢繼續可以盡情地見到那女孩.(即係成日話有鬼)
有時覺得好矛盾,等左年半就快到覆診,
有無想過,醫生會怎樣去診治,病情由一般等到變左嚴重些,
醫生通常都是開一些,擴抑鬱藥比病人食,
食左個人反應比較慢,(即遲鈍),
唉!我地其實想家人可以病好,但其實呢個病是無得醫,
醫生只能開藥另到病人情況不繼續轉差,
事實係好殘浩,但無奈都要接受,
但都請你加油,"不要發脾氣",亦不要放棄.
canshek 发表于 14-4-2012 23:33
明白,不是part II,
我媽媽唔肯睇醫生,無食藥,就算入左醫院,
醫生話佢好多地方有問題,佢都唔肯醫,

多謝師兄,我一早都知呢個病係無得醫的,只可以拖延佢認知能力突變情況,所以照顧的家屬係好辛苦的
canshek 发表于 14-4-2012 23:13
無法啦,我地呢D窮人,睇私家又無錢,唯有排公立醫院,有排等.
我睇報紙話有些仰鬱症病人唸野好恢,佢地成日怕 ...

講起排期咁耐真係又火都嚟埋,啲雙飛人士嚟到佢哋即接,唔排隊,仲要大聲夾惡,啲本土人士就係咁排,乜嘢世界嚟
wahtung 发表于 15-4-2012 16:39
多謝師兄,我一早都知呢個病係無得醫的,只可以拖延佢認知能力突變情況,所以照顧的家屬係好辛苦的 ...

係呀,唔好恢心,永不放棄!
wahtung 发表于 15-4-2012 16:40
講起排期咁耐真係又火都嚟埋,啲雙飛人士嚟到佢哋即接,唔排隊,仲要大聲夾惡,啲本土人士就係咁排,乜嘢世界 ...

係呀!好無奈,雙飛人仕好古惑,好識走法律隙.
講起排期同古惑,我好鬼"慶",
之前我咪同你講,我有個同事打比我講唔好意思,又要請病假,
佢話有蛋白尿,排期6月1日睇專科內科,果個,
咁尋日,見到佢張醫生紙,是分開寫2張,頭兩日是睇政府診所,而政府醫生開左4日藥比佢,
第三及第四日是睇私家醫生,分明是想拿5份4人工,
我唔係唔比你拿,在我立場,呢D叫咋病,
咋病都唔緊要,仲當我傻仔貴,打比我,講到天花龍鳳.
好鬼激氣,

你放心,我EQ好高,唔會鬧人.
canshek 发表于 16-4-2012 00:37
係呀!好無奈,雙飛人仕好古惑,好識走法律隙.
講起排期同古惑,我好鬼"慶",
之前我咪同你講,我有個同事打比 ...

啲古惑嘢係好多架,睇開啲啦
另雙飛問題係正苦奄春啲,攞晒啲資源比晒佢哋
canshek 发表于 16-4-2012 00:12

人生就係咁灰架
canshek 发表于 16-4-2012 00:12

放棄與放棄結果都係一樣,對一啲無論點做都係無得醫的又點會唔灰心呢,家陣係睇吓邊個去先之嘛
太攰了,日間工作近排都時常做錯嘢,橕唔到咪走囉,都預咗
wahtung 发表于 16-4-2012 11:07
啲古惑嘢係好多架,睇開啲啦
另雙飛問題係正苦奄春啲,攞晒啲資源比晒佢哋 ...

係呀,尋日CY講話打激雙飛問題,話
2013年不接受私家醫院產子,唔知行唔行得通呢.

P.S.你個"事後煙LOOK"好迷.
wahtung 发表于 16-4-2012 11:08
人生就係咁灰架

又或者向好方面唸,個天已對我地不薄,
比起N無人士,又或者路宿者,病到死吓死吓的人,
己好好彩,我地仲有兩啖苦飯食.係咪?
努力呀!
wahtung 发表于 16-4-2012 22:20
放棄與放棄結果都係一樣,對一啲無論點做都係無得醫的又點會唔灰心呢,家陣係睇吓邊個去先之嘛
...

我明既,
成日掛住屋企,會另你心神彷彿,未能集中精神應付工作,
而家佢明頭一個人係屋企?或是有人照顧?

canshek 发表于 17-4-2012 01:30
我明既,
成日掛住屋企,會另你心神彷彿,未能集中精神應付工作,
而家佢明頭一個人係屋企?或是有人照顧?

見步行步
canshek 发表于 17-4-2012 01:26
又或者向好方面唸,個天已對我地不薄,
比起N無人士,又或者路宿者,病到死吓死吓的人,
己好好彩,我地仲有兩 ...

我覺得係啊Q精神,就算你所講的N無人士,露宿者,病患者等等...都有更慘過佢哋啲人,人比人,比C人
canshek 发表于 17-4-2012 01:20
係呀,尋日CY講話打激雙飛問題,話
2013年不接受私家醫院產子,唔知行唔行得通呢.

呢壇嘢係好難搞的,明年無配額又點啫,佢哋嚟旅遊,可以過期居留,到生時衝去急症室咪又搞掂,你唔收佢,又唔人道立塲,其實最好就生出嚟無身份證咪搞掂囉
事後煙乜事後唔係灘大個身大字型咁咩
wahtung 发表于 17-4-2012 11:51
我覺得係啊Q精神,就算你所講的N無人士,露宿者,病患者等等...都有更慘過佢哋啲人,人比人,比C人 ...

係呀!唯有用感恩的心情去面對!
canshek 发表于 17-4-2012 23:43
係呀!唯有用感恩的心情去面對!

師兄道行好高,真係要跟你學嘢
wahtung 发表于 18-4-2012 00:31
師兄道行好高,真係要跟你學嘢

有時自己都會發脾氣,不過,學你話齋,
大家都係人,都有情緒,
但我盡量會去唸D開心野,可能好亞Q,
人生苦短,再學柴九話齋,我地又有幾多個十年呢
canshek 发表于 18-4-2012 21:44
有時自己都會發脾氣,不過,學你話齋,
大家都係人,都有情緒,
但我盡量會去唸D開心野,可能好亞Q,

柴九係做戲,好狗up,我講啲啊Q精神係我個人感性的,直話直說,師兄唔好怪我
wahtung 发表于 18-4-2012 22:49
柴九係做戲,好狗up,我講啲啊Q精神係我個人感性的,直話直說,師兄唔好怪我 ...

明白,同你傾計咁耐,就係知道你個人真!
否則,...............
canshek 发表于 18-4-2012 23:08
明白,同你傾計咁耐,就係知道你個人真!
否則,...............
...

雖然未見過師兄,但小弟都覺得師兄好真,好希望日後能見到師兄你