破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問下如果破產後出糧問題

mandalau 发表于 9-2-2012 23:03
10點幾仲有追數電話,我男朋友係到呀>.

你男朋友 同 你屋企人 都唔知你申破?... 咁你真係要小心處理... 因為到你成功申破後... 破署會寄幾次信俾你... 如果你同你屋企人住... 佢地可能會見到d信... 我當年就係大意左... 改漏mpf的通信地址... 破處寄封通知mpf 有關我申破的信的副本俾我... 寄左去阿媽屋企... 卒之俾屋企人知道左... 但其實咁都係好事... 因為我唔使成日擔心點瞞佢地... 宜家同佢地關係反而好左... 如果你真係要瞞佢地一世... 咁真係要做足功夫啦...
wahtung 发表于 9-2-2012 17:49
唔會,佢哋都要做生意,你照你去佢個區辦事處廣告電話追佢

... 似乎佢地的服務越來越差... 2年前我申破時... 打電話俾佢地... 係一定搵到佢地... 宜家係會飛去秘書台... 唉... 又係果d "未收錢就當你皇帝... 一收左錢就闊佬懶理"...
queenielamok 发表于 10-2-2012 08:59
你男朋友 同 你屋企人 都唔知你申破?... 咁你真係要小心處理... 因為到你成功申破後... 破署會寄幾次信 ...

我同我男朋友之前暗示過,不如破左產佢算,佢第一時間話痴線,可能佢阿媽當年炒樓炒到破產佢唔想掛...
今朝自己打左俾收數,,,佢叫即刻FAX野比佢...打比律師佢都冇返工呀...

想下係佢代我通知銀行家定係逐一間自己通知

我同收數講左我做左破產宣誓,佢講D野好似知道甘
mandalau 发表于 10-2-2012 10:03

我同收數講左我做左破產宣誓,佢講D野好似知道甘 ...

我當年都是塭三姓幫手搞破產, 需然服務態度唔得.
但總算順利, 應是佢代你通知債權人的.
初時係有D收數詐唔知打電話俾你, 不過一段短時間後己再無電話.

初時係有D收數詐唔知打電話俾你, 不過一段短時間後己再無電話.
queenielamok 发表于 10-2-2012 09:03
... 似乎佢地的服務越來越差... 2年前我申破時... 打電話俾佢地... 係一定搵到佢地... 宜家係會 ...

我都係,兩年前打比佢一定有人接聽,我想現在佢哋服務越來越差
mandalau 发表于 9-2-2012 23:03
10點幾仲有追數電話,我男朋友係到呀>.

所以咪叫你盡量唔好唔聽電話就係咁解,接聽啲賤人電話咪拖字訣囉,被人家知道都係遲早的事嚟,係要面對
siesiuy 发表于 10-2-2012 10:29
初時係有D收數詐 ...

琴晚比老豆罵完一輪,今朝專登請半日假攪埋D手尾,
打俾律師佢又未返工,佢又叫我打俾佢同事,秘書照舊冇人聽呀>.<
有D擔心佢地係咪會幫人做到

咁咪知道呢啲賤人係度扮唔知囉,唔使理會佢哋咁多
queenielamok 发表于 10-2-2012 08:59
你男朋友 同 你屋企人 都唔知你申破?... 咁你真係要小心處理... 因為到你成功申破後... 破署會寄幾次信 ...

我搬開左啦,我諗D信佢唔會拆我既 ,總之唔好要佢幫我還同唔好攪到佢心臟病發就冇事...

半年前我媽媽傻傻下衰刑事,都差D想搵佢地幫手上庭,開頭要收我2萬幾,好彩冇搵佢咋.有排驚都似
mandalau 发表于 10-2-2012 10:43
琴晚比老豆罵完一輪,今朝專登請半日假攪埋D手尾,
打俾律師佢又未返工,佢又叫我打俾佢同事,秘書照舊冇人聽 ...

其實己入紙申破, 己不用擔心追數問題.(除非借黑財或三四綫的財仔).
銀行之間的內部通訊或許末更新, 所以收數部會揾你, 但過一段短時間應會好D.
其實你的擔心都是正常.(大部份申破人仕, 包括自己在內初時都有此擔憂).
如今要面對的是要整理好自己的資料, 為自己爭取合理的生活費.
如家人或朋友己知在這方面是可以幫到你, 如入不 full 支有人資助等等.

正路來講... 律師係會幫你通知哂你d欠債銀行/財仔。不過有時可能佢地未通知得切,所以你需要有個申破no.,銀行/財仔一搵到你時,你可以即時通知佢你已申破,俾個no.佢地,佢地就唔會再打俾你。(我當年一申破後,係一個追數電話都無收過)
siesiuy 发表于 10-2-2012 11:08
其實己入紙申破, 己不用擔心追數問題.(除非借黑財或三四綫的財仔).
銀行之間的內部通訊或許末更新, 所以 ...

依家覺得依個月好漫長
要整理D咩資料呀,律師果到唔係已經問左我開支咩?
siesiuy 发表于 10-2-2012 11:08
銀行之間的內部通訊或許末更新, 所以 ...

無錯... 擔心係正常的... 呢度個個都經過呢個階段... 當你成功破左之後... 你就會舒服好多... 加油呀!呢度好多人支持你架!
queenielamok 发表于 10-2-2012 11:20
正路來講... 律師係會幫你通知哂你d欠債銀行/財仔。不過有時可能佢地未通知得切,所以你需要有個申破no. ...

終於搵到個秘書小姐,佢話會幫我寄信出去,問佢囉NO. 又話未開我個FILE睇,有又話打比我,佢依家先幫我FAX先...
死火啦...甘做野...需然忙姐...
queenielamok 发表于 10-2-2012 11:23
無錯... 擔心係正常的... 呢度個個都經過呢個階段... 當你成功破左之後... 你就會舒服好多... 加油呀!呢 ...

多謝,,,多謝..
mandalau 发表于 10-2-2012 11:22
依家覺得依個月好漫長
要整理D咩資料呀,律師果到唔係已經問左我開支咩? ...

律師祗是在初步問訊表填了開支.
到法庭傾令後要再交單據,租單,等其它開支俾代收表的律師或會計師.
比如要供養的家人.
要睇醫生的開支等.(最好有單據)
如爭取到合理的生活費, 4年時間會好過D.
siesiuy 发表于 10-2-2012 11:37
律師祗是在初步問訊表填了開支.
到法庭傾令後要再交單據,租單,等其它開支俾代收表的律師或會計師.
比如要 ...

明白..