破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

不知如何是好... 迷惘中

mickey7100 发表于 3-11-2011 22:44
我想問樓主係咪一開始就俾哂咩中介公司攪?
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打 ...

你所講的雜費/車費/兒子零用錢等等,基本將佢批的金額x12便可(當然車費如加價咪照報現時的額)
wahtung 发表于 3-11-2011 22:26
照實填報(支出與收入)收入方面文件要糧單,報稅單,强積金年報,支出文件有租單,水電煤單據,電話上網單據(因 ...

完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般支出, 若要上繳政府, 要一次過還? 還是可以分期呢? 因沒有什麼儲備現金, 實在很懊惱!!!!
wahtung 发表于 3-11-2011 22:14
小愛會唔使理佢,果位仁兄搞吓氣氛啫其餘啲嘢就唔係講笑架,樓主首先搞清楚邊位人負責你個案,揾到 ...

華兄, 唔好睇少我呢個新愛貓組織, 話唔定將來勁過 民變聯
MoMo720 发表于 3-11-2011 22:50
完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般 ...

照報, 如果發覺你需要還, 佢地會要求你分期還翻   所以, 都唔好洗晒D錢, 同埋最緊要知道自己其實 主任或外判批幾多生活費? 呢樣清楚左, 咁你就知你要唔要還錢
MoMo720 发表于 3-11-2011 22:50
完全明白! 但除了那些必需開支外, 例如轉季添新衣, 睇醫生費如此類推.. 可申報嗎? 我預計收入已多過一般 ...

季添新衣, 睇醫生費用係可以申報的,填在個人雜費便可以(當然有單據)
如要你還,你可同佢講分期還的
填年報表你可參考呢度的年報post,好多資料都好有用的,我當時填年報表時都全部睇晒的
mickey7100 发表于 3-11-2011 22:44
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打 ...

其實我都唔係好明, 正常程序係

律師 ---> 宣誓, 入紙  ----> 頒令 (或有債權人會議) ---> 主任 (主任跟或外判跟)    --->    交文件 (傾生活費)  ---> 4年年報 ---> 解破

點解顧問小姐可以做瓜左主任同外判? 唔明 
wahtung 发表于 3-11-2011 22:55
季添新衣, 睇醫生費用係可以申報的,填在個人雜費便可以(當然有單據)
填年報 ...

華兄比份超級貓年報我跟住填   claim 埋貓糧貓基金 

我係交哂俾中介公司, 可能交文件不是同日既事, 我亦唔肯定... 但如你所說應該也是叫我每年fax年報表! 但我無打過俾主任, 個顧問小姐只係叫我記得毎年搵佢填年報表乍@@ 所謂生活費可批幾多? 我都只在這論壇先知有呢d問題出現....
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:03
我係交哂俾中介公司, 可能交文件不是同日既事, 我亦唔肯定... 但如你所說應該也是叫我每年fax年報表! 但 ...

即係個顧問小姐幫你做左, 但佢唔想話你知咁多野, 費事你唔搵佢, 你搵佢佢收你錢錢 
其實我發覺好多人, 包括自己, 都好迷惘唔知搵乜人攪, 結果係變左顧問再transfer比律師, 過程大家知D又唔知D, 實際要自己去搵資料去做定功課 
wahtung 发表于 3-11-2011 22:55
填年報 ...

個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都一定要傾可批生活費幾多? 但我這個漏網之魚竟然無人問津, 真係好奇怪.... 點解會咁呢?
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:14
個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都 ...

所以我咪覺得你個案好奇怪,姑且無論如何,你都係主動揾你負責你個案的人,搞清楚事件,真係人哋係莊,你係閒,係保障你自己的,破產期間單據係好重要的,要謹記此點
個顧問小姐無叫我留單下年申報喎... 亦無提及過生活費嘅問題... 但我好唔明白@@ 就算主任或外判跟, 我都 ...

所以,佢叫你唔留單, 你自己都要留, 有事係你, 唔係佢, 記住, 保障自己, 留左單無吃虧的
先做個保險
唔好太信D顧問, 顧問唔係你親人, 佢地只係搵水, 你有事, 佢地最多教下你點做, 出事既永遠唔係佢地, 可能個顧問聽日就辭職, 你都吹佢唔漲架wor ?
smallcat 发表于 3-11-2011 22:56
其實我都唔係好明, 正常程序係

律師 ---> 宣誓, 入紙  ----> 頒令 (或有債權人會議) ---> 主任 ( ...

好精簡,都話你非池中物就係咁解,化複雜為零,以複雜化為精簡,以精簡抗拒複雜,師兄好嘢
smallcat 发表于 3-11-2011 22:48
過程有D怪怪地, 點解顧問小姐可以 隱性埋名左主任同外判呢樣野既?同埋, 申請老破唔係律師幫你上庭,  ...

要自己上一次庭咖, 個顧問淨係幫我填好多表, 我就負責簽名, 俾錢佢... 就盼咗破產令@@

每一位老破人士, 都由一位主任, 去安排你是給主任跟還是外判跟, 無可能變成 無影顧問case咁怪?
呢樣真係要高人入來解釋下先明
如主任或外判應為你開支大過收入,找你傾生活費都無意義
MoMo720 发表于 3-11-2011 23:20
要自己上一次庭咖, 個顧問淨係幫我填好多表, 我就負責簽名, 俾錢佢... 就盼咗破產令@@ ...

咁你中左計喇, 你個顧問無幫你轉介去律師, 其實老破顧問應該幫你轉去律師幫你做,律師會幫你上庭, 你係唔使出庭架, 因為出庭係好無奈架麻,咁你比左顧問費多唔多呀?
咁我依家大概明了, 顧問幫你收鬼晒D信, 做你代言人既角色(所以,顧問應該知你跟邊個主任或外判,只係佢無話你知), 有D似你係歌星, 佢同你接晒job咁, 如果無事無幹就無乜問題, 如果個經理人走左佬, 咁你就唔知點算架喇   你都唔知搵邊個老闆比你紅館演唱會個條數 
bb123 发表于 3-11-2011 23:22
如主任或外判應為你開支大過收入,找你傾生活費都無意義

無錯喇 個case係你基本支出都大過收入, 所以, 唔需要單據去證明, 你既實際開支都係大過收入多多, 咁咪叫你慳翻D單, 但都係個句, 先keep住先單, 有乜事可以交代, 保障自己,單唔會阻好多地方的