破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

未有令嘅時候好難捱!

電話數寫落債權人度係冇用,所以一定要令班警察開檔案,自製大字報有曬相有曬恐嚇字眼,咁警察就一定會開檔案,貼左係門口,直頭好似開左護罩咁

電眼一定要裝,最好兩隻,門口大頭,側面全相,話埋比上門既人知裝係邊。

將No. 第一同第三頁,連埋有R/N既報案紙, send晒比啲報數電話,電話數報數人,追數公司

咁正常就會靜晒,就算有都係小貓三四隻打電話嚟搏,所以轉左電話就會清靜晒

同公司單聲,話你冇做,同所以資詢人講,話搵你唔到,之後連資詢人都會靜晒

最難捱係爆煲到有No.既時間,嗰陣我電話號碼未改,啲電話數係30秒一個電話,block極都有

我5月22日爆煲,5月24去申破,中間呢兩日,要即時做我上面講既嘢。

但電話數好快,23號已經上門貼大字,當時我淨係得cam,我成晚乜都唔做淨係做看更,嗰次一見到個八婆上門貼,我即刻開門追出去,話你再走遲啲,我西都鋤爆你,之後就冇上過嚟

最後其實都係嗰句,你唔怕成日有人打嚟白撞滋擾既,唔轉電話都可以,但會持續影響到你資詢人

因為就算你資詢人話搵你唔到,佢哋都會話你電話仲響,你係佢親人,點會搵唔到,之後都係不停滋擾

電眼一定要裝,佢哋上門已經係犯法,上到嚟見到個閉路唔多唔少都會有阻嚇

加埋張有R/N有埋CID乜sir電話既報案紙,我都可以話你聽,9成上到嚟,見到咁樣,(哇,呢條友報晒警,有晒CID跟緊,唔好攪啦)之後影張相就會走,連信都費時比你

一線有牌,佢哋唔敢做激進嘢
二線有牌,有自己收數公司,但都唔敢上門做激進嘢,驚釘牌
三線電數,佢哋每做一個動作都要比錢,見你做咁多動作,擺明唔會屈到錢,好多連追都費時

我一線二線加埋都78萬幾,咁耐一直都好平靜
電話數40幾萬,有No.前會瘋狂追,門會上,所以要同時間鬥快,做齊防禦措施,好快就捱過

另外有樣野好重要,爆煲前一定要刪乾淨晒所以Facebook ig,刪除晒所有親人,最好連個帳戶都刪除左佢

我就係慢左,比佢地tap晒我d身分證呀電話呀,作晒d仆街故事,所以我全個facebook既親戚朋友全部都知,哈哈,不過咁仲好,冇野再驚比人知
師兄,啲資料好有用。我都破左年幾,前幾日仲有人上門貼大字布。我雖然唔係個到住(公屋) 屋企人都慣曬,見到就撕。我知佢係邊間2線,令就fax 左幾次比佢。想問可以打去邊到投訴?
kelvin7120 發表於 23-7-2024 08:27
最難捱係爆煲到有No.既時間,嗰陣我電話號碼未改,啲電話數係30秒一個電話,block極都有

我5月22日爆煲,5 ...

電話數俾no佢有用咩?佢都唔受監管
從新做人1000 發表於 23-7-2024 08:43
師兄,啲資料好有用。我都破左年幾,前幾日仲有人上門貼大字布。我雖然唔係個到住(公屋) 屋企人都慣曬,見 ...

牌照課 師兄方唔方便講邊間二線?
Cs618 發表於 23-7-2024 08:44
電話數俾no佢有用咩?佢都唔受監管

有冇用呢,我就唔敢斷定,首先一樣野就係,我地要帶個信息比班吸血鬼

話比佢知,我舉左手,報埋警,係唔還架啦

咁佢地一向都係取易不取難,放得電數,拆開每條計先一萬幾千,有d真係追都費事晒錢追

但你唔send報案紙唔send no.比佢地呢,佢地會以為你驚,咪日日攪你囉
自制大字報絕。
uukth 發表於 23-7-2024 09:31
自制大字報絕。

我通常叫自製三寶
自製大字報
AA膠(攪前先用牙籤窒住個窿,咁就之後好易抆返出來)
紅色顏料(攪完自己都易處理,唔好用油呀,有排攪)

佢地唔升級,我自己行動升級,入晒佢地數
同埋有樣嘢,我都想提醒下大家,依家電話數,好多都係大6人做,佢哋曾經有你身分證,始終係唔安全

我建議大家,舉手既同時,報失埋身分證,係警署攞左個首照先

咁樣就算他日,佢哋用左你身分去做咩衰嘢,你都有得講,話之前唔見左身分證,係幾時幾月已經報失左
grosjeanalan 發表於 23-7-2024 01:34
個陣我都好後悔去呢間二線做清數, 聽番好多人講呢間都幾癲, 好在我都捱佐幾個月到頒令 ...

師兄 係邊間?
Cs618 發表於 23-7-2024 08:45
牌照課 師兄方唔方便講邊間二線?

比較冷門: X按財務
kelvin7120 發表於 23-7-2024 09:37
我通常叫自製三寶
自製大字報
AA膠(攪前先用牙籤窒住個窿,咁就之後好易抆返出來)

正!!學到野
kelvin7120 發表於 23-7-2024 08:27

我5月22日爆煲,5 ...

好正,好有用既資訊,簡直係教科書式教學
kelvin7120 發表於 23-7-2024 09:24
有冇用呢,我就唔敢斷定,首先一樣野就係,我地要帶個信息比班吸血鬼

話比佢知,我舉左手,報埋警,係唔 ...

嘩 師兄我睇到你講嘅嘢簡直甘拜下風!
我有諗過反屈佢地(貼我相果啲)但呢一步諗住有令之後、如果佢哋再玩野我先會做!
我終於轉左電話(用老婆名開多個號碼),
雖然啲人話佢地有渠道搵到但我諗唔用自己名開/登記叫好好多
舊電話有keep但我無睇(以免影響心情)。

你講得好岩,真係舉手開始已經無野可輸!
我第一時間已經del 左fb acc,所以佢哋做唔到啲乜。
目前由無錢還到依家都個幾月,未有令但佢地暫時最癲都係喺屋企附近貼下大字報同寄信。

我其實最擔心係搞到屋企人畢竟有大有細,
但舉左手就大哂啦,我搵三姓到今日仲未有令;
因為我有公司啲數唔清唔楚所以破起黎有阻滯!

我問暈哂身邊人呢幾日有冇動靜,佢地話完全無人搵亦無大字報(我反而覺得靜得有點可怕)!

最後,各位師兄弟大家都淡定啲;過來人想講由破產之前果種驚無錢還嘅感覺其實仲得人驚。
雖然我已諗住破產(未有令)但真心反而輕鬆左,
轉電話前日日睇到十幾間追數嘅口吻、大字報講真睇完會抑鬱足一整日,早換電話早享受!
唔洗再經歷跑數嘅日子,真心以前跑數仲累仲大壓力。

grosjeanalan 發表於 23-7-2024 01:34
個陣我都好後悔去呢間二線做清數, 聽番好多人講呢間都幾癲, 好在我都捱佐幾個月到頒令 ...

介唔介意講咩名?

我第一次接觸二線係因為上年突然生意有批貨搞唔掂,
又比人拖數自己又急用錢,因為TU唔靚仔戇居居去左間二線A借(果時仲批得好小)。
結果順供左兩個月佢加大左條數比我。
但果時係分開兩個戶口即每個月要找4條15日數(約3萬)。
當時生意都搵到下錢叫頂得順。
隔左無耐屋企有啲急事要用錢,又要借;
結果借左另一間二線B,一批都批得幾足(5萬)仲遊說我攬數(攬左第一間果2條數)
結果一做就簽左15萬加一條p 窿嘅攬數,分9期月供同一條15日嘅數。
其實果時都供得好能辛苦,屋企有大有細,老婆有做野但佢要養岳母都唔多錢剩,我就因為做生意同樣有兩老有細要養(加上我唔係做大生意真係張張單賺一千幾百咁)啲貨又落得急、手頭流動資金唔多,有時有錢番都第一時間供左呢間攬數/p loan)加埋每個月都供緊近四萬幾五萬,都頂左六個月到。

去到第6月突然我又公司啲數搞唔掂,諗住搵返佢續數。佢死都唔肯,介紹啲同會分公司比我。

仆街了,一借就開始行上絕路,期數短錢唔多;
人黑起上黎果幾個月直情無生意甚至有都可以種種原因賺唔到仲要蝕大本。
於是又要顧住b果間每個月5萬數同新借c,d 嘅錢之後,突然間有一日二線b走黎Call 我窿!
即係突然要清15萬幾出黎,果時都洗濕左個頭焗住要數冚數;清完佢間西野但就搞到借借下就借到10幾間出黎數冚數終於爆哂數要舉手!

中間仲要由一開頭因為面子問題唔敢問朋友,
但比呢啲扣底成日提還錢、有時跑唔到最尾都係要搵家人/朋友幫,有時真係好後悔如果當日無借過二線都唔會搞到如此田地!
MoneyZero 發表於 23-7-2024 22:20
嘩 師兄我睇到你講嘅嘢簡直甘拜下風!
我有諗過反屈佢地(貼我相果啲)但呢一步諗住有令之後、如果佢哋再 ...

一起加油吧,舉左手既話,就要諗諗點樣去過呢四年

但點都舒服過之前出糧還晒成份糧,唔夠又要跑數既日子

我嗰陣一個禮拜剩電話數找息都7萬,堅持左個幾月,諗返都覺得自己傻
kelvin7120 發表於 24-7-2024 07:58

但點都舒服過之前出糧還晒成份糧,唔夠又要跑數既日子 ...

師兄 你啲數都好大!
我依家諗返當日自己咁樣跑數還錢嘅日子
真係覺得好傻 搞到周圍借 跑唔郁去問親友搞到神憎鬼厭!

師兄 咁你之後仲有無受到啲收數滋擾?
佢搞到上你fb 都好大pk!

我仲未有令呀 係諗緊最大分別黎緊四年
搵工只敢搵現金糧嘅工啦
其實生活影響不太大 反而之前還錢還到無錢開飯都試過 租樓果啲最多用老婆名 共勉之
kelvin7120 發表於 24-7-2024 07:58

但點都舒服過之前出糧還晒成份糧,唔夠又要跑數既日子 ...

最尾果句我以為自己同自己講
日日要喺食錢機流連真係生不如死
然後每晚瞓唔安 諗點借嚟還第二日嘅錢
又要動輒就屈揼砌
我曾經搞到其中一日要供八萬幾 點供呀
結果焗住走曬
MoneyZero 發表於 24-7-2024 08:19
師兄 你啲數都好大!
我依家諗返當日自己咁樣跑數還錢嘅日子
真係覺得好傻 搞到周圍借 跑唔郁去問親友搞 ...

巴打你好好彩 老婆肯同你去捱
我就唔爭氣
一來無一早同老婆坦白
二來仲要偷偷拎佢張卡套現
所以佢搬走咗 同我搞緊離婚
我自己抵死嘅依家都於事無補
失去老婆已經係應有嘅懲罰

嚟緊仲要排期睇精神科
一齊共勉