破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

急。。。關於簽2間顧問公司違约一事 更新

上面2位師兄。。現在都安全。。/\我一send左大段野比佢就冇事。。到現在差不多都2至3星期都安全。放心2位師兄。。你要惡d同佢講。。寄信息都可以
我個陣佢都係寄埋信同打左一次電話比我。。。我冇聽。。之後打左一大段野比佢就暫時冇人攪我住
ming6576 發表於 1-12-2014 17:22
我個陣佢都係寄埋信同打左一次電話比我。。。我冇聽。。之後打左一大段野比佢就暫時冇人攪我住 ...

請問c兄內容係咩呢????
都係關於破左產你冇得追我你地慿咩追我。。串d就得
恭喜樓主已經出咗令, 我到月尾先出, 但係而家同你嗰陣一樣成日驚, 重組公司唔肯成為我債權人, 我又未正式有令唔受法律保護, 我公司同事唔知呢件事, 成日擔心追到去公司, 因為已經試過打去公司搵我...唉.....
cookiekitty 發表於 2-12-2014 23:52
恭喜樓主已經出咗令, 我到月尾先出, 但係而家同你嗰陣一樣成日驚, 重組公司唔肯成為我債權人, 我又未正式有 ...

你既情況係點既呢???
係啊。。不過膽心緊我快要傾生活費了。。
cookiekitty 發表於 2-12-2014 23:52
恭喜樓主已經出咗令, 我到月尾先出, 但係而家同你嗰陣一樣成日驚, 重組公司唔肯成為我債權人, 我又未正式有 ...

佢有冇打你手提???
緊係有打手提, 但係有時返工唔方便聽手提, 一聽唔到或者聽唔切佢就即刻打公司, 我公司唔係自己有個位, 自己聽返自己電話嗰D...
我一開始欠債還唔到嘅時候, 重組公司就話可以攪重組, 我以為只係拖長還款時間, 佢公司傾完就賺息, 又話完全唔洗我額外出錢, 唉, 咁我就簽咗合約, 點知原來都係用我個名借貸, 我有遲還,信貸紀錄緊係唔好, 借唔到, 佢就開始追我收費, 跟住我搵咗6C幫我直接攪破產, 而家提交咗呈請書等頒令, 所有欠債公司都冇再追,唯獨呢間重組公司就不斷追討, 想加佢入債權人佢唔肯, 手上冇任何文件, 因為佢呢一刻只係電話冇實質騷擾, 所以冇得報警, 但係就令我精神壓力好大
你有冇試過fax你破左產份野去比佢地?
係個間公司追你定收數?
你律師點講???

佢根本就唔理我破產, 追嗰間咪就係顧問公司, 我問過律師佢話佢哋又唔俾文件出嚟成為我債權人, 而家又未頒令,我未受法例保護, 冇辦法
冇文件比番你嗎。你律師???
冇呀! 唉...我簽完嗰陣信哂顧問公司講, 話完成哂所有程序會俾返份完整合約我, 所以我手上連少少有關呢間公司嘅文件都冇, 我律師就話佢唔SEND 嘢嚟佢咃做唔到嘢.
你申請左應該有份破產既文件比番你。。有法庭印既呢
破產文件我當然有, 而家係顧問公司追討番我當初申請重組簽咗約嘅費用
其實,好多人唔明簽約係咩一回事。
100年前,你亂咁簽名,男的賣去南洋做苦力,
女的靚賣去做姑娘,醜的賣去做清潔。
當買個教訓吧
cookiekitty 發表於 7-12-2014 16:58
破產文件我當然有, 而家係顧問公司追討番我當初申請重組簽咗約嘅費用

照fax比佢。。同佢講話我破左。産你冇得追我。。追我就犯法

佢唔肯成為你債權人係佢的事。你報左上去,就到時,法律上,呢條數就受到監管。佢唔成為債權人就係佢自已無得收番你係破產期間的還錢。

到左解破,佢地都係無得追,因為已經 reset。

係呢個時間,佢追你一次,你米 fax 一次訊息比佢:
1. 你已經係幾時申破,代表律C係乜,聯絡方法係乜
2. 根據破產條例XXX (自已查),你已經唔可以私下還錢比佢,叫佢聯絡你律C
3. 再次提醒有關人士,團體,公司,法人代表,如果你私下還錢,或者有人追你數,有可能遺反破產條例XXX

記得留低,同埋寫下幾時,fax 比佢。如果佢話收唔到,就 fax 多幾次,同埋開始副本比你律C/破署作為備案。

回復 支持 1 反對 0

我衰到連間公司FAX NO.都冇, 我已經將管理員嘅信息Whatsapp咗. 我想問我已經打過俾我破產官, 佢答我有律c代表, 有咩要搵番律師, 唔理我, 而我律師只能叫我唔好還, 亦加唔到佢哋名落債權人度, 因乜相關資料都冇, 呢個時候我係唔係只可以呆呆等日子到?