破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家好,新人加入大聯盟,多多指教!!

devilfish 發表於 10-9-2013 11:00
咦? 6c 之前冇叫你? 你問下會唔會 delay?

佢喺內容有寫有份parttime,,佢話法庭而家要我地喺呈請書上面最面果頁加返上去,6c話搞返掂法庭無問題就應該唔會delay
kei997 發表於 10-9-2013 13:34
佢喺內容有寫有份parttime,,佢話法庭而家要我地喺呈請書上面最面果頁加返上去,6c話搞返掂法庭無問題就應 ...

哦,咁又冇問題!
我剛在7月破咗,好彩地係破產署跟5係外判。我租樓的,平均萬8蚊1個月,暫時都未同我傾生活費。不過mpf內的自願性公款被扣咗。最5明連公司自願性嗰part都可以扣。所以小心
仲有幾日就到頒令日,有無師兄可以詳細講下要準備乜野文件??
kei997 發表於 13-9-2013 13:00
仲有幾日就到頒令日,有無師兄可以詳細講下要準備乜野文件??

你收到交件信未?收到就填好,正式頒令,就約交文件
dopod123 發表於 13-9-2013 14:03
你收到交件信未?收到就填好,正式頒令,就約交文件

收到封信話去果間律師樓交文件,但無野填架喎,你係咪指26頁果份??除咗填呢份野,洗唔洗攞d乜去??例如入息證明,欠債月結單果d
kei997 發表於 13-9-2013 15:15
收到封信話去果間律師樓交文件,但無野填架喎,你係咪指26頁果份??除咗填呢份野,洗唔洗攞d乜去??例如入息證 ...

約交文件時你可再問佢要你比咩,不過正常都係你的申破時文件及生活費的証明

例如,水電媒單,租單,等有單的經常開支,供養人ID,COPY
聽日就係了
6c通知破產令已取,係唔係代表無債權人告我有詐騙,因為有一間同我做左重組,只係還左一期,我一路都係驚呢間會告我詐騙,但6c之前話無問題,如今頒左令係咪等於證實無告我??
kei997 發表於 17-9-2013 12:42
6c通知破產令已取,係唔係代表無債權人告我有詐騙,因為有一間同我做左重組,只係還左一期,我一路都係驚呢間會 ...

都拎左令囉... 即係攪掂啦
頭先打去約交文件,聽電話果個姐姐講要攞乜去,d語氣好恨,26頁果份野填左先好黎呀,所有問題答晒,無既就寫沒有,上到黎先填就趕你走再約時間!!!
kei997 發表於 18-9-2013 12:47
頭先打去約交文件,聽電話果個姐姐講要攞乜去,d語氣好恨,26頁果份野填左先好黎呀,所有問題答晒,無既就寫沒有 ...

因為我知好都人都唔識填  所以, 結果佢地做多左好多功夫

玩玩下火滾  其實你填錯或無填, 佢地都要幫你改翻, 有d人可能寫錯野, 同問既野不相關
kei997 發表於 18-9-2013 12:47
頭先打去約交文件,聽電話果個姐姐講要攞乜去,d語氣好恨,26頁果份野填左先好黎呀,所有問題答晒,無既就寫沒有 ...

填好先啦,上到去冇咁狠架啦,不過唔會係靚女。

dopod123 發表於 18-9-2013 14:53
填好先啦,上到去冇咁狠架啦,不過唔會係靚女。

都填好左90%,只係有少少唔知點答,都盡量填左,係生活費有d單據搵唔到,d子既學費,雜費,慘
kei997 發表於 18-9-2013 16:37
都填好左90%,只係有少少唔知點答,都盡量填左,係生活費有d單據搵唔到,d子既學費,雜費,慘 ...

嗰啲數有多冇少先都得嘅(申破時點報咪點報多次囉),因為可能都要再同你傾過生活費,睇下會唔會被判出去啦

但都順利申破,點都輕鬆啦.
kei997 發表於 18-9-2013 16:37
都填好左90%,只係有少少唔知點答,都盡量填左,係生活費有d單據搵唔到,d子既學費,雜費,慘 ...

除非你好大條數,如果唔係基本上佢都唔會理你!
正職13000,兼職5000左右,老婆無做野,有1個8歲既兒子,2個3歲既兒子,同屋企人住,唔洗交租,要交水電煤,估計會唔會要我上繳

我萬四都傾左12X00

師兄有屋企人同住所有屋用都要分開計 如租 $1000 你可報$500 其他一樣 , 但有樣野提醒下,如電費3個月計$900 你每月只可報到$300

老婆無做野,有1個8歲既兒子,2個3歲既兒子

在小弟看來已經唔洗還了 老婆每月$4000  3子 每人$1000 不過份吧? $1000/30日 33.3 一餐$10元根本不可能

兒子什費 $2500 兒子每個月也要用也要換的物品 <-- 自行加減 不知價錢  

個人生活費 食 3500  <-- 會問你有幾多餐係屋企食好陰的小心, 你話一個月4餐放假先有時間平時放工後塞埋車反到已經好夜老婆又要照顧兒子沒時間 ,大把理由唔係屋企食慢慢想。

正常晚餐大家樂燒味飯 單拼 $30 雙 $35 熱野飲+$5 $40 無得走  

早 25 M記 中午 40 晚 40 , $ 9.8 中午可能飲咖啡  唔夠訓夜晚要照顧兒子 工作提神

唔知師兄反幾多日, 我計六天  115 X 26 = 2990  4天休息 每日有一餐和兒子屋企人出去食  $3150 <--實數

車費 600-800不等 <哩個要報好實數

4000+2500+3000+3500+600 = 13600-18000 = 還$4400

仲有好多根本未計如女性用品 ,兩人的電話費,家庭什費,師兄自己什費,個人估算最少一千。唔洗交租除左買了,一定要話交一半。

最後同各位師兄講法一樣佢地實扣10-15%用於還款

只記住有理據同埋實質係有需要

唔批嘈上法庭都無有怕,之但係未到最後唔好玩咁大,因為最後都係麻煩自己。

師兄我7月破傾埋生活費以上希望幫到你

題外話好耐無上黎,哩道靚左好多仲見好多既師兄幫人
kox 發表於 18-9-2013 22:10
我萬四都傾左12X00

師兄有屋企人同住所有屋用都要分開計 如租 $1000 你可報$500 其他一樣 , 但有樣野提 ...

好詳盡!!!約左星期一交,呢兩日整理好放上黎,睇下師兄有乜意見
kei997 發表於 19-9-2013 00:26
好詳盡!!!約左星期一交,呢兩日整理好放上黎,睇下師兄有乜意見

哩道好多有熱心既師兄
約左23號星期一交文件,但傳聞星期一可能8號風球,今日想打去問又無人聽,應該星期六休息,問唔到點安排!!