破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: k018354
打印 上一主題 下一主題

****緊急報告***** 新人要留意!!!!

andrewhome 发表于 11-3-2013 09:38
重有可以同公司開心見誠講, 同公司講要求減薪至唔洗比老外為止, 依d叫你不仁我不義, 益公司都唔益老外!! ...

可以試下,但佢要搵定下份工,全公司都知你破產,叫人點面對?
有後路保老強,方為上策.(我認為)

不過轉工減薪,相對生活亦可能要減.
andrewhome 发表于 11-3-2013 09:38
重有可以同公司開心見誠講, 同公司講要求減薪至唔洗比老外為止, 依d叫你不仁我不義, 益公司都唔益老外!! ...

仁 同 義 刀 吾 可 以 形 容 我 地 同 老 外 , 祇 有 敵 意
所以我選擇一開始已同老細講咗,麻煩小好多.
mickey7100 发表于 27-3-2013 09:52

其實講左都有問題呀!! 如果公司生意唔好要cut人, 第一個實找你, 因為抄你你一定唔接受, 而回返張離職信比佢, 變相佢咩都唔洗比就cut左你...
andrewhome 发表于 28-3-2013 09:53
其實講左都有問題呀!! 如果公司生意唔好要cut人, 第一個實找你, 因為抄你你一定唔接受, 而回返張離職信比 ...

結果都未必係咁,睇吓夾唔夾啫
mickey7100 发表于 27-3-2013 09:52

最重要係睇老細個爲人!唔係個個都講得!好似我個老細唉,全公司嘅人見到佢好似見到虎咁,點講!