破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後申請公屋...

2011年10月 发表于 28-9-2012 20:14
ths 123 , 同 man

咁我要打去問問先..

我家人...星期5...28號就去簡特快..只係簡唔岩...
我女...單人都可以申請..只係...我都唔預佢咁快可以有...下一期...1月...我會比呀女去申請特快...試下...
總括黎講...依家香港..住先係你最大既開支...如果可以上到公屋....真係輕鬆好多...小好多壓力..
所以我認為...試下都無防......房署唔會上門問你,,,,要唔要申請...
你自己有需要....都值得一試...又唔係要你比入場費..申請費..
如果...試都唔試...咁你..咪照租樓住...

破產...係唔會有特別優待....可以快上公屋...但..其實房署都有....體恤.或者其他方法..
我曾經都....有為過住屋而好煩...後尾都係因為一個同事..佢都係向房署有無理要求(又要高層..又唔要太舊..又要近地鐵..又要向南)...
當時我都覺得呢個人係咪白痴...買樓呀...
但...最終佢都得到佢想要既野...你吹咩....
我自問都係得到佢啟發......結果....我依家咪好開心...得到成果...
都係個句...人人個案都唔同....試唔試要睇你個人決定....
man3x 发表于 29-9-2012 11:12
我家人...星期5...28號就去簡特快..只係簡唔岩...
我女...單人都可以申請..只係...我都唔預佢咁快可以有. ...

我表弟上期申請特快都無消息,單人可能無乜供應同埋後生分少。
單人係難D..佢會叫你申請....但到唔到你簡屋又係另一回事...
我...都預左呀女要...10年以上先會有屋,因為單人真係要好耐...
反正都唔急...咪慢慢排....
其實係我老豆...尋日星期5先去簡特快...不過無佢想要既SIZE...唯有等下次...
man3x 发表于 29-9-2012 11:19
總括黎講...依家香港..住先係你最大既開支...如果可以上到公屋....真係輕鬆好多...小好多壓力..
所以我認為 ...

係, 住真係好大問題。
就算俾人話依賴正苦都好,我都叫我表弟表妹18歲就申請左先。宜家佢地啱啱講大學過幾年乜野世界都唔知。到時有能力可以唔住,但收入唔好都有地方住。又有機會用綠表申請資助買屋。
man3x 发表于 29-9-2012 11:12
我女...單人都可以申請..只係...我都唔預佢咁快可以有. ...

你好 !  我想問單人申請的特快, 是否不受歡迎單位?
siesiuy 发表于 29-9-2012 11:59
你好 !  我想問單人申請的特快, 是否不受歡迎單位?

應該係.....所有特快..都係不受歡迎既單位....大部份都係屎過人...小部份係....地區問題...

房署指標係....只要個個單位...派過5次比人,....都無人要...就會變左不受歡迎既單位...

man3x 发表于 29-9-2012 12:08
應該係.....所有特快..都係不受歡迎既單位....大部份都係屎過人...小部份係....地區問題...

房署指標係. ...

Thanks !
worldcat 发表于 29-9-2012 11:19
我表弟上期申請特快都無消息,單人可能無乜供應同埋後生分少。

男人同女人唔同架,單親,離婚,女人過30的會快好多.

我有女性朋友都係2﹣3年就有.以前有個仲跟手買居屋(前後3年)
man3x 发表于 29-9-2012 12:08

房署指標係. ...

但好似現在啲所謂凶宅都大把人搶住要,都未必會好快
邊關男女人事!係計no!
到你no就到你!我有個男性朋友!佢依家41。佢申請左6年就上左樓!唔係特快!佢係2008年6月上左樂民新村
wahtung 发表于 29-9-2012 12:26
但好似現在啲所謂凶宅都大把人搶住要,都未必會好快

你個邊好多架
dopod123 发表于 29-9-2012 12:40
你個邊好多架

點止呀,直頭我果座幾鑊有人空中飛人呀
wahtung 发表于 29-9-2012 12:55
點止呀,直頭我果座幾鑊有人空中飛人呀

直頭旺場
dopod123 发表于 29-9-2012 12:25
男人同女人唔同架,單親,離婚,女人過30的會快好多.

我有女性朋友都係2﹣3年就有.以前有個仲跟手買居 ...

單身係計分,18歲(0分)起每一年3分,申請後每月加1分,到123分爆燈。
先睇分再睇申請先後。

所以越大年紀等候越短(同時入紙計).

表弟表妹18歲入,8年滿分都係26歲多啲。到時結左婚可以用原號碼 排多人單位。

其實望就望佢地用唔著,當買個保障咁。
worldcat 发表于 29-9-2012 13:08
單身係計分,18歲(0分)起每一年3分,申請後每月加1分,到123分爆燈。
先睇分再睇申請先後。

哈哈  睇怕都用唔著

18開始排去到30都唔知有未?
dopod123 发表于 29-9-2012 13:02
直頭旺場

我隔離單位個男人都係裡面暴斃
wahtung 发表于 29-9-2012 15:06
我隔離單位個男人都係裡面暴斃

有冇得特別安置我去住
dopod123 发表于 29-9-2012 15:41
有冇得特別安置我去住

我睇無啦,而家出面啲租咁高,啲人都唔怕乜宅物宅都照住,好多人出面交租都成半個月糧啦
幾多分左右可以住特快??