破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

欠 電訊公司錢

worldcat 发表于 6-9-2012 17:27
仲有,封信應該唔會話還幾多錢,只係話會盡力還錢。分別係好大。

或我應講清楚D,律師係代表佢queenielamok 朋友,當然要以佢朋友利益為先.
但當中任何出錯都係佢朋友承受.
假若有一封"承諾",而呢四年可能都未有還錢或還款太少,而比人反對解破?那又如何是好?

我知法庭或外判都會問你錢流向,或點樣洗哂D錢,都唔比人資產轉移/收起D錢而去破產,
又或者當中有無問題.人地係告就告,封信有鬼用咩~
我當年都有申報過,但邊律師有提過要報盡力還錢?
何必要留下手尾~(個人睇法)
bb_q_888 发表于 7-9-2012 17:33
或我應講清楚D,律師係代表佢queenielamok 朋友,當然要以佢朋友利益為先.
但當中任何出錯都係佢朋友承受.
...

每人睇法唔同queenie朋友應該會自己做決定。

附加申報要宣誓,另外再加封解釋信。個人睇法唔覺有問題,所以律師叫我簽我都簽左。因為自己諗法都係盡力還錢,最後還到幾多係另一回事。

點都好,任何人俾嘅都係意見黎,當事人要點都係自己決定自己承擔後果。
worldcat 发表于 7-9-2012 18:16

附加申報要宣誓,另外再加封解釋信。個人睇法唔覺有問題, ...

我同意你講法,只係我有些擔心,現在就話律師幫佢跟,之後乜都要自己面對.
我有不明你地講嘅是否新的東西,其實這內容好以冇意思
琴晚搵左個朋友... 佢話律師會幫佢寫一封解釋信... 亦叫他自己親手寫一封類似係悔過書之類既信... 因為佢N年前都已經有前科... 走過幾間電訊公司的數... 每間千幾蚊... 諗住走左就無事... 佢亦忘記得一乾二淨... 點知律師一查信貸紀錄就乜都check哂出來... 而今次佢又衰返呢樣野... 好明顯係無改過... 所以要求佢寫返少少解釋... 再承諾唔會再犯... 並會努力工作以作還款準備... 琴晚同佢一齊諗封信點寫... 今朝佢拎上律師樓... 佢話等律師下星期一返來會confirm佢係咪ok... 再覆實佢宣誓日期...
queenielamok 发表于 8-9-2012 18:59
琴晚搵左個朋友... 佢話律師會幫佢寫一封解釋信... 亦叫他自己親手寫一封類似係悔過書之類既信... 因為佢N ...

真係幾複雜   悔過書
worldcat 发表于 7-9-2012 18:16

附加申報要宣誓,另外再加封解釋信。個人睇法唔覺有問題, ...

我想問下你,你律師之後有冇比返封信副本比你留底?
queenielamok 发表于 8-9-2012 18:59
琴晚搵左個朋友... 佢話律師會幫佢寫一封解釋信... 亦叫他自己親手寫一封類似係悔過書之類既信... 因為佢N ...

咁....無野好講,佢都走(數)到無得走,點都要面對問題.

幾日內簽了5部0機價的手機及ipad~~~你朋友0甘勇,希望佢無手尾啦!!
bb_q_888 发表于 9-9-2012 13:03
我想問下你,你律師之後有冇比返封信副本比你留底?

未收到,佢話等法庭簽收左再寄copy俾我。

你朋友好複雜. 就算頒左破產令之後, 你朋友真係要捱四年要小心先得.
BB5555 发表于 10-9-2012 09:52
你朋友好複雜. 就算頒左破產令之後, 你朋友真係要捱四年要小心先得.

我都覺得佢好複雜... 我未曾聽過有人申請破產... 要日日同律師聯絡... 搞足1個禮拜都未搞掂... 佢今個星期尾先宣誓... 頭尾用左2個星期... 正常人2日乜都搞掂啦... 佢呢個case... 律師收佢正常價... 我覺得好白做囉...
queenielamok 发表于 10-9-2012 13:54
我都覺得佢好複雜... 我未曾聽過有人申請破產... 要日日同律師聯絡... 搞足1個禮拜都未搞掂... 佢今個星 ...

律師收佢正常價--真係抵.  佢呢個case.

以你朋友D歷史, 怕就怕佢係呢四年又身痕, 唔知去邊度借錢. 唔好又攪出大頭佛. 到時真係冇人幫到佢.
BB5555 发表于 10-9-2012 16:17
律師收佢正常價--真係抵.  佢呢個case.

以你朋友D歷史, 怕就怕佢係呢四年又身痕, 唔知去邊度借錢. 唔 ...

唔洗多,再出多幾部手機即C~
bb_q_888 发表于 11-9-2012 16:05
唔洗多,再出多幾部手機即C~

無信用卡,無人睬佢。
佢要搵黑財先掂。到時就.......
我無咭.....我都出到,不過我真係用.
我唔知無又可以出幾部?貪心既人總會出事.
bb_q_888 发表于 11-9-2012 16:31
我唔知無又可以出幾部?貪心既人總會出事. ...

講真... 我都希望佢經過今次之後... 真係可以改過自新... 重新做人... 因為我識佢全家... 見住佢阿哥日日為左佢幫佢問律師意見... 又要管接管送... 佢阿媽年紀大... 又擔心... 又要幫佢搵地方避債主... 我呢個做朋友的... 只可以俾下d過來人意見俾佢... 等佢心安d...

最多舊客戶,續約0機價免預繳出一部。
睇黎queenie朋友都無得出機主。

佢借黑財仲大機會。
queenielamok 发表于 11-9-2012 16:40
講真... 我都希望佢經過今次之後... 真係可以改過自新... 重新做人... 因為我識佢全家... 見住佢阿哥日日 ...

最緊要佢自己知衰乜同改過,唔係邊個都幫佢唔到。

同意!!