破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

隻貓告急呀

smallcat 发表于 2-9-2012 23:18
( F! A9 Q4 D$ Z4 S6 \打左針就會慢慢康復!    支持華貓
& q0 s" z4 M  H4 G; d- q
有心呀,貓兄,無計架,佢唔肯食藥,唯有用呢個方法
一般隻貓病, 情緒都會受影響, 華兄可以摸貓頭多D 鼓勵下佢!   
wahtung 发表于 2-9-2012 23:20
* G% A$ u1 N. M) H" @有心呀,貓兄,無計架,佢唔肯食藥,唯有用呢個方法
+ |" u5 ^2 e' c+ ]
打針好似打頸既位?
smallcat 发表于 2-9-2012 23:23 9 d8 E; ]1 G0 f, _' a; p" B
打針好似打頸既位?
1 L9 A4 v& v: Q
佢後正頸對下位置,扯起佢部份皮下脂肪,吉落去注射,頭尾約兩秒左右
smallcat 发表于 2-9-2012 23:21
* z; R& F3 r1 K% E! d1 R一般隻貓病, 情緒都會受影響, 華兄可以摸貓頭多D 鼓勵下佢!
/ Q# B( X, X/ z
摸咗佢成晚
wahtung 发表于 2-9-2012 22:30
9 p4 z0 {1 k2 T% A隻貓今日排尿仍然困難,下午仲大嗌起來拿拿臨至電獸醫今日有無開診,知道有拿拿聲帶佢去睇,可能途中 ...

6 j$ G% ^8 [) A9 Z# e7 J; ~最緊要你自己放鬆D,你咁緊張,隻猫都感受到架,唔好比壓力自己,好快無事架喇
! k2 d$ F2 v2 [
wahtung 发表于 2-9-2012 23:24 ) r6 F1 p  F5 L  M
佢後正頸對下位置,扯起佢部份皮下脂肪,吉落去注射,頭尾約兩秒左右

6 |3 g6 W$ |  z* x, R 自己打有D唔忍心
wexchau 发表于 2-9-2012 23:25
3 p  `& d" Z( f9 k* Y8 w. s' z最緊要你自己放鬆D,你咁緊張,隻猫都感受到架,唔好比壓力自己,好快無事架喇 ...

+ {; D. ^* ~( }# Z- C" u咁多嘢唔係話放鬆就放鬆,聽朝仲要精神科見醫生及醫務社工(係佢打比我的,有關我媽的事)
smallcat 发表于 2-9-2012 23:25
: \) g, L4 A9 ~7 O3 I0 |自己打有D唔忍心
' X9 C1 {9 g9 p6 D% D
哦,咁又唔會好痛,有可能佢都唔知,因用手抽佢小部份皮下脂肪,今日獸醫已教我點打
* W& ]# Z. D% O' S3 l8 V9 N
wahtung 发表于 2-9-2012 23:31
# L" d2 m9 F' p5 u5 {哦,咁又唔會好痛,有可能佢都唔知,因用手抽佢小部份皮下脂肪,今日獸醫已教我點打 ...
0 H$ O& _, I- `6 b# N! z* H; ^
我記憶中好似獸醫有用綿花濕濕(少少麻醉) 先打, 係唔係? 我都唔記得
wahtung 发表于 2-9-2012 23:28   e# R6 i6 V( S7 a% l' l  I
咁多嘢唔係話放鬆就放鬆,聽朝仲要精神科見醫生及醫務社工(係佢打比我的,有關我媽的事) ...

& A2 N5 ~- N% y6 h& ]+ P我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀
8 `+ n" j8 L2 h* J. O' q" N2 B/ F
smallcat 发表于 2-9-2012 23:34
- o( ]8 b1 p! o2 A, q. |3 o/ W我記憶中好似獸醫有用綿花濕濕(少少麻醉) 先打, 係唔係? 我都唔記得 ...

; ?  D# W3 B; S; Y我見佢哋而家都無,至緊要係抽佢小部份皮下脂肪,咁佢會減低被吉時之痛
wexchau 发表于 2-9-2012 23:39 + B0 a) ]  f8 |9 d
我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀:h ...
  ]$ ^& U5 b( h2 i6 M* ?
wex 兄我無油
wahtung 发表于 2-9-2012 23:40 3 l" A2 A; d9 j& l' P, \
我見佢哋而家都無,至緊要係抽佢小部份皮下脂肪,咁佢會減低被吉時之痛 ...

/ x  p- Q. d- [8 }. h涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
wexchau 发表于 2-9-2012 23:39
- K  r; {: U, [7 l% w# T我明白呀,我都好多年才學到今天的心情,有些事我地真係控制唔到,只可以控制自己樂觀些面對所有事,加油呀:h ...

/ G- k9 j/ m, K, L我都好好多架,不過呢兩日俾隻貓嚇死,真係好大壓力,下午佢排尿時突然大叫,應該膀胱及尿道好痛,真係嚇死
smallcat 发表于 2-9-2012 23:40
# H5 g: I- _) c6 J/ @! M7 zwex 兄我無油
0 ^1 p' p5 C/ @, A% s, a
你又要...咁我實加比你嘅...加油呀,明天更好呀% _$ L( i" D0 C
smallcat 发表于 2-9-2012 23:41
9 y& W. `- V0 ?涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便

& C, w( V  s' s佢呢壇嘢大把時間做,三年為限先强制性的必讀科目,三年後你估有無咁多人反對,貓兄,唔好唔記得,香港人好多好快唔記得啲嘢架
wexchau 发表于 2-9-2012 23:45 # X! }- N! \* S7 ~
你又要...咁我實加比你嘅...加油呀,明天更好呀

& x  f1 ?  o2 e* g6 m* f 多謝晒, 但唔好比坑渠油我  或  女人口服液我
smallcat 发表于 2-9-2012 23:41 0 c# J/ |# u& g8 I3 H% e/ U
涼生工作咁忙, 如果打針好似咁打法都幾方便
8 Z* e1 x5 ?) |: x3 U* s4 l
同佢打支長時間安眠嘅得喇..攪攪震8 b9 l" C: s1 _1 M9 }
wahtung 发表于 2-9-2012 23:43
& a2 x2 v* \' |4 k2 A+ @5 ^我都好好多架,不過呢兩日俾隻貓嚇死,真係好大壓力,下午佢排尿時突然大叫,應該膀胱及尿道好痛,真係嚇死 ...

4 t& d) M2 W% i: T3 t3 R- I7 C但D石應該會排出來  抗生素殺左菌應該會止痛