破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: man3x
打印 上一主題 下一主題

仲有野想問...

joetang 发表于 16-8-2012 10:53
唯有同公司講出住現金支票先

無可能的..大公司...一定唔會出現金或票...任何情況下都唔會囉
301 发表于 15-8-2012 12:30
"買野既petty cash 出入數問題"相信好多人都遇到....

好平常,

因為我有個同事有同樣情況, 開cheque比佢話唔肯收, 開比佢屋企人台頭又唔得, 開cash cheque比佢都唔x得, 要找另一個人取cash.
同事話w+s釘得佢好實, 個個月4,5千蚊入戶口, 你話claim錢姐, 佢話係part time都得呀!!
咁冇計喎,破產期內咪冇糧餉
其實現今銀行結單或簿仔,
轉賬出入紀錄代號好清楚易明.

如是薪金更會列明,
(私人轉賬除外)
如子女津貼$又一睇便明,與昔日不同,
所以如主任查戶口都唔使再逐樣問.

昨日有律師聯絡, 順便更新下.

1. 個本初部問卷, 宜家多數係正式領令後(上庭後)先交. (之前唔知係佢講錯定 我聽錯.) 但亦有機會破署會先要申請人交表, 如果有一定要依時交 (但多數都 唔洗). 因為佢怕我以為上庭前全部野律師搞, 到時我MISS左就好大問題 所以 叫我留意有無信. 呢份野係要交去指定受託人(宜家多數係會計師樓), 人地睇完 文件後要簽返野俾人, 所以律師唔會代辦. (佢亦預左係頒令後GE事, 唔關佢事.)

2. 有關呈請後的網上查主任資料. 律師話主任隨時會變, 係頒令前基本上無野 要搵主任佢亦唔會有乜野跟到. 另外,有D CASE可能頒令日已經知會唔會係外 判跟, 咁解凍信亦要同外判申請. 所以佢叫我頒令後先CHECK邊個跟先再申請 解凍信. ANYWAY, 我見舊POST有師兄師姐係外判跟都係同主任申請解凍信, 我到時都會試下同主任聯絡先.
andrewhome 发表于 16-8-2012 12:08
因為我有個同事有同樣情況, 開cheque比佢話唔肯收, 開比佢屋企人台頭又唔得, 開cash cheque比佢都唔x得,  ...

又係沙石店
man3x 发表于 16-8-2012 10:18
bbq..
我戶口今日已經被凍左啦..咁你知唔知...黎緊9月頭...我公司會自己轉帳出糧..會唔會入唔到數..被銀 ...

咁要睇個別銀行,因為有會員講過,試過入得唔出得....D錢比銀行扣住,攞唔到出黎.
又有人試過中X唔入得唔出得,所以乜都有可能.
又係我呢個煩人呀..
我今日..16號中銀戶口 已經凍結左..搵朋友試過轉帳入去都唔得..
我係..24號上..解凍戶口既庭...當日應該有解凍戶口既信...for一次性提款
每個月5號出糧..
9/11上庭..

依家問題係..銀行已經唔比人入數去我戶口...咁即係公司出唔到糧比我
我問破處..如果銀行唔比公司出糧..我仲上24號個庭做咩..因為戶口都已經無晒錢
破處話..你可以叫中銀...接受你戶口被人入數..如果中銀接受...咁我就照上24號個庭...攞左解凍信..之後就可以係9/5號去銀行取份糧..

中銀職員...話..怕佢比我公司入左份糧入去..想攞反仲難..叫我問清楚先..佢再幫我攪..

各位...破處既講法..是否正確..
另外我想問..有申報過單一次解凍信既朋友...個封信有無話.,,,幾耐之內有效咖..因為我..24號發解凍信..9/5先出糧