破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

可能就快又要加租

wahtung 发表于 25-4-2012 12:25
我咪I型囉,咪搞到有老花囉

老花就要去配返副老花眼鏡啦... 唔係睇女會睇唔清楚架...

呢排成日無聊都係上破聯同埋公屋網... 雖然我係諗住解破後先去申請... 但都睇下佢地D派屋進度... 同有咩新消息... 希望到我申請果時真係有多d屋... 輪候時間短d... 人息上限調高d 啦... 我要求唔高... 唔一定要新屋... 總之間屋唔係凶屋/追數屋... 環境/間格唔太差我都會要... 始終住公屋真係慳唔少... 起碼點加租都唔會貴得過宜家租屋... 無事無幹真係可以住成世... 唔使煩...
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:38
老花就要去配返副老花眼鏡啦... 唔係睇女會睇唔清楚架...

呢排 ...

哦,咁放心,我一見到靚女對眼會發光乜嘢老花近視即暫時會無
係呀,住公屋係慳唔少架,住私人樓真係要人工三份二嚟頂租,真係好惡頂架,祝你快申請到公屋上樓
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:00
哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論...  ...

我見所有生活費都係睇實際情況,唔同住可能有好多原因,
結婚都唔代表要養對方,呢D可能有得傾.
外判都係睇當事人點講.
wahtung 发表于 25-4-2012 12:42
哦,咁放心,我一見到靚女對眼會發光乜嘢老花近視即暫時會無
係呀,住公屋係慳唔少架,住 ...

咁你祝我早日解破先啦... 我解破就會即刻申請...
bb_q_888 发表于 25-4-2012 12:49
外判都係睇 ...

咁都係... 但我唔會搏囉... 費事又要見個pk外判... ... 我口才差... 真係無本事解畫令佢明白... 反正都係等多2年... 我地仲等得...
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:51
咁你祝我早日解破先啦... 我解破就會即刻申請...

我應該同你差唔多,你可能早啲解破,我就快兩年,大家順順利利啦
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:54
咁都係... 但我唔會搏囉... 費事又要見個pk外判... ... 我口才差... 真係無本事解畫令佢明白... ...

撥開你註唔註冊問題,因你現在租住私人樓,租金都係所批生活費部份,如你在此兩年間公屋上樓,租金較平,啲PK外判有可能扣你生活費
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:00
哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論...  ...

外判都係睇當事人點講.
wahtung 发表于 25-4-2012 12:56
我應該同你差唔多,你可能早啲解破,我就快兩年,大家順順利利啦

係呀... 我仲有唔足2年... 但求大家都無驚無險咁過渡就好啦...
wahtung 发表于 25-4-2012 12:59
撥開你註唔註冊問題,因你現在租住私人樓,租金都係所批生活費部份,如你在此兩年間公屋上樓,租金較平,啲PK ...

咁一定啦... 不過對我都唔會有咩分別... 因為可以用的錢都係咁多... 只係會多左錢俾外判... 肥左響佢度... 唔係咁想囉...
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:41
咁一定啦... 不過對我都唔會有咩分別... 因為可以用的錢都係咁多... 只係會多左錢俾外判... 肥左響佢度.. ...

老實講,如有都唔想益佢哋啦
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:38
係呀... 我仲有唔足2年... 但求大家都無驚無險咁過渡就好啦...

大家咁話
wahtung 发表于 25-4-2012 11:22
係呀,房署就係捉住啲申請人心急上樓囉,仲有啲所謂兇宅都有,所以一派樓係要問清楚啲
但舊公屋租金較平,現 ...

以前我聽過房屋署職員講佢地點定租金,係張建築成本,除開40年.....一年再除12個月,
咁就係租金,當然期間可能加左少少雜費在內.
因為當時我地間(新屋村)公屋租金較貴,所以職員話我地都可以選舊屋(舊屋村)租金較平.

現在我唔知上述計數有冇改變,不過房署起樓都要計成本效益,要計回本期,
如果加建公屋除了要有地,仲要有足夠資金,自付盈虧下有難度,政府唔知幾時要注資.

香港太多人流,多多屋都唔夠住,劏房愈來愈多,呢問題根源政府都唔諗,
供求關係....租金.屋價從中得到支持,市民就愈來愈苦.
wahtung 发表于 25-4-2012 13:49
老實講,如有都唔想益佢哋啦

咁呢句真喎... 做咩要益佢...
queenielamok 发表于 25-4-2012 13:54
咁呢句真喎... 做咩要益佢...

咪係囉,多謝都無句,仲串臭
wahtung 发表于 25-4-2012 13:57
咪係囉,多謝都無句,仲串臭

係啦... 俾多左錢佢... 仲要俾佢覺得你改野... 佢又要做多左野咁... 覺得你煩到佢... 超賤!
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:51
新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺 ...

你講既公屋....大部份我都去過,除了井型.
而家有間公屋係最大既幸運,想起以前四維搬,
又或者住木屋日子....
當時我常去親戚.朋友的家(公屋)暫住,對小時侯的我像天堂一樣.
bb_q_888 发表于 25-4-2012 13:52
以前我聽過房屋署職員講佢地點定租金,係張建築成本,除開40年.....一年再除12個月,
咁就係租金,當然期間可 ...

人口逐漸多相計市民生活就越來越苦,起多少屋都唔夠住,好奇怪啲人仲係咁嗌要全民退休保障?????錢何來成個稅制都唔同,如要全民退休保障基本上在職人士三份一薪金都要交稅,大有可能仲開埋消售稅來填補,現時歐洲以係一個辦嚟啦
bb_q_888 发表于 25-4-2012 14:02
你講既公屋....大部份我都去過,除了井型.
而家有間公屋係最大既幸運,想起以前四維搬,
又或者住木屋日子.. ...

Q姐有無住過以前啲所謂七層大廈
bb_q_888 发表于 25-4-2012 13:52
咁就係租金,當然期間可 ...

講真... 如果宜家出面d租金唔係貴到咁... 我都唔會咁想申請公屋... 但睇宜家個租金形勢... 根本就無可能回落到可接受水平... 我地呢d小市民根本就負擔唔起... 政府呢頭話劏房唔合法... 果頭又由得地產商抬高個市... 我地唔去爭公屋的話... 真係遲早訓街囉...