破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

不知如何是好... 迷惘中

smallcat 发表于 3-11-2011 19:08
佢寫左出現金

佢可能同我同一時間回覆
林風 发表于 3-11-2011 19:11
佢可能同我同一時間回覆

可能係
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:05
我係小型公司返工, 出糧用現金... 但老闆會報足強積金! Ot錢每個月都k幾, 仲要係唔情願下被迫OT...@@ ...

1:你都係快啲打去破署問清楚邊個跟你先啦

2:問你個中介取回上年年報.今年自己填啦自己交

dopod123 发表于 3-11-2011 19:18
1:你都係快啲打去破署問清楚邊個跟你先啦

2:問你個中介取回上年年報.今年自己填啦自己交

佢已經交過一次年結,收年結果個就係跟佢果個...
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:08
但我今年收入多咗k幾以上, 可以填得d咩支出? 我又無什麼單據?填完又要拎俾邊個呢?  ...

加返一項什費,令外車費又加多少少
林風 发表于 3-11-2011 19:24
佢已經交過一次年結,收年結果個就係跟佢果個...

佢之前中介交
smallcat 发表于 3-11-2011 19:03
小貓協會只係一個愛貓協會, 哈哈, 同老破無關 咁你不如將成個過程, 從搵律師到宣誓, 到頒令到收信,  ...

09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽名, 之後上埋庭盼埋破令,( 記憶中)係下午去埋中環律師樓交單! 之後係一年後嘅十二月頭, 顧問小姐打俾我約時間去填年報表, 就係咁多.... 我摷番份老破填個"答"表, 係最尾個板係支出收入表, 淨係填7k幾人工(09年時), 支出就填屋租水電電話費車費同膳食費... 到現在我都係知咁多!!
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:37
09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽 ...

睇黎你自己都唔知係主任定外判跟喎
cc4321 发表于 3-11-2011 19:42
睇黎你自己都唔知係主任定外判跟喎

我完全無諗過老破係件咁複雜嘅事, 亦已經唔記得律師樓俾我嘅年報表, 叫我交俾邊個? 因為個顧問小姐話佢會全程幫我搞掂! 係上年填年報那時, 我又大安旨意, 無去過問佢會交份嘢俾邊個?
林風 发表于 3-11-2011 19:24
加返一項什費,令外車費又加多少少

我返工離住個度好近, 行路都ok, 上年報咗500車費... 什項可以報咩?
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:59
我完全無諗過老破係件咁複雜嘅事, 亦已經唔記得律師樓俾我嘅年報表, 叫我交俾邊個? 因為個顧問小姐話佢會 ...

因為你一開始就交哂比顧問公司,而顧問公司又無交帶,你最好都係搵返顧問公司問問,照理交年報係要交埋當年開支單據,你間顧問公司唔駛你交會唔會係佢地自己做d單據交上去,咁好危險下喎(呢個都係我假設)
cc4321 发表于 3-11-2011 20:10
因為你一開始就交哂比顧問公司,而顧問公司又無交帶,你最好都係搵返顧問公司問問,照理交年報係要交埋當年 ...

上年填年報我都有問佢, 要唔要拎老強租單諸如此類(因加咗人工), 佢話咩單都唔洗.... 下個月我應該如常, 約佢填年報嗎? 好多師兄師姐叫我自己填自己交番, 但要點填? 填完交俾邊個? 還是搵番跟我呢單case嘅判官出黎, 我要自首般同佢傾生活費等問題呢? 好迷惘丫:-(
MoMo720 发表于 3-11-2011 16:04
本人已第二年填申報表, 從第一次拎過單據上律師樓外, 只係在中介公司填報表... 上年薪金8k幾, 有花紅6k幾,  ...

咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上繳 至於$6000囉 亦看你生活費及年報囉
MoMo720 发表于 3-11-2011 16:04
本人已第二年填申報表, 從第一次拎過單據上律師樓外, 只係在中介公司填報表... 上年薪金8k幾, 有花紅6k幾,  ...

咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上繳 至於$6000囉 亦看你生活費及年報囉
lulumason 发表于 3-11-2011 21:14
咁上次佢批你幾多生活費 如多過你收入而你又祗需年報 等下一次報時先算 ot 不是月月有一年拉埋可能不需上 ...

我唔知邊個跟我, 亦唔知可批生活費有幾多@@ OT錢由今年五月開始, 每個月都有1k或以上不等, 因老闆縮皮要頂多一個同事更, 現時估計每個月收入已多出千幾, 因今年最低工資關係, 本來多出嘅勤工飯碗也撥入底薪內,人工也加咗500, 唔知有咩數可以申報?
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:54
小貓愛護協會? 唔明? 主任?外判?我無見過亦唔知跟邊個? 生活費問題都係呢個論壇見到, 先知係咩一回事.... ...

小愛會唔使理佢,果位仁兄搞吓氣氛啫其餘啲嘢就唔係講笑架,樓主首先搞清楚邊位人負責你個案,揾到之後主動聯絡佢,查實乜嘢原因,好過將來有乜錯誤,比他們揪後算脹,加你刑期自己蝕底,亦或者要你咁多年要還錢你都有排計,小心行事
MoMo720 发表于 3-11-2011 18:08
但我今年收入多咗k幾以上, 可以填得d咩支出? 我又無什麼單據?填完又要拎俾邊個呢?  ...

照實填報(支出與收入)收入方面文件要糧單,報稅單,强積金年報,支出文件有租單,水電煤單據,電話上網單據(因樓主無理由沒有以上的單據的)
年報表填法只是成年的總數 以下是舉例(如你數入是每月八仟,咪8,000X12個月=96,000即填96,000)另支出方面有供强積金(即每月供400 即400X12個月=4,800 即填4,800)另租金,水電煤費都係每月X12個月總 (如住公屋有免租兩個月,即是X10個月)
填年報謹記咪作大及作細,因破案期間填年報是一項好重要的環節嚟,明白嗎?
我想問樓主係咪一開始就俾哂咩中介公司攪?
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打去問主任先知,跟住再約交文件都係2星期後,但樓主話即日下午就去交文件?究竟你交咗咩?同樣佢地都係俾咗4張年結我,叫我每年fax或email去都得,有需要先要單據.
另我想問如雜費/車費/兒子零用錢等等,是否將佢批的金額x12便可以?
MoMo720 发表于 3-11-2011 19:37
09年尾經朋友介紹(朋友也在排期中), 第一次見個顧問小姐, 就係十二月頭上庭個日, 係金中庭外不停填表同簽 ...

過程有D怪怪地, 點解顧問小姐可以 隱性埋名左主任同外判呢樣野既?同埋, 申請老破唔係律師幫你上庭, 要你自己上庭? 咁顧問其實係無乜用wor
mickey7100 发表于 3-11-2011 22:44
我想問樓主係咪一開始就俾哂咩中介公司攪?
因有小小奇怪,我都係去中環趙x律師事務所交文件,但係頌令第2日打 ...

係呀, 如實填報每月 x 12 = 1年