破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 老鼠屎
打印 上一主題 下一主題

多謝咁多位幫手

萬念俱灰 發表於 20-6-2021 22:43
當然唔開心啦,有時睇啲親情片,係街望到似佢地既人,都會好掛住同唔開心,在家千日好,唉。 ...

師姐,酒店都好貴啊,一個月成6000文,艾。屋企人真是5可以原諒你咩,都過去甘耐了。一個人系外面孤孤獨獨,又要面對周周煩上繳,艾,5容易啊師姐你既生活
你地乾脆合租拉,哈哈。師姐同師妹
萬念俱灰 發表於 20-6-2021 22:42
我同佢心入面愛大家既其實,無奈成日互相激烈地問候,我爸有啲情緒病要食藥,而我又本身都癲癲地。 ...

同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好多時佢講咩小我,我都哦完唔出聲,好驚佢突然之間情緒失控都要尋死,又自殘!但我都有陣時頂唔順會爆一爆
個晚講理呢d野,係因為壓力太大!成日訓唔到教,食唔到野,成日會喊到收唔到聲,又聽到有把聲叫我快d去死,快d跳落去,我唔識點處理,唔識點控制自己唔再自殘
我真係唔知生存為乜,其實行得破產呢步無人想,我都知佢好激心,但我真係唔知可以點做,點樣同自己講撐落去,好似我做錯決定咁!
老鼠屎 發表於 20-6-2021 23:36
同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好 ...

我都係喊到失控,搭車都喊,瞓唔到,專登唔食野,想跳樓,全部都係攪破產初期出現既,第1次見醫生睇左1個鐘,就喊足1個鐘,而加食緊药情況有好轉,情緒平静d,少左胡思亂想,醫生話最少食9個月藥。我信你睇左醫生都會有好轉既。
老鼠屎 發表於 20-6-2021 23:36
同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好 ...

你可以download個apps叫newlife330,入面有靜觀練習,可以平靜情緒,唔洗$,社工介绍的,有時我聽聽下就瞓着了。
kt1018 發表於 20-6-2021 23:55
我都係喊到失控,搭車都喊,瞓唔到,專登唔食野,想跳樓,全部都係攪破產初期出現既,第1次見醫生睇左1個 ...

希望睇完醫生,食左藥會有好轉,會平靜d
我之前係屋企一係我老研視線範圍,佢就黎料架啦,由中學開始講我,佢只會叫我仆街或者死仆街。以前我都會忍唔會出聲,但係忍得多自己癲埋一份,我直情試過撞個頭落門叫佢收聲。我都試過情緒病,唔食野又訓唔著,睇住卡通片係到喊,食過安眠藥做岸九仔野,好彩時辰未到。你今日日子唔好姐,唔代表第時都會係咁。放假行下科學館玩下,去下圖書館借書,上網學下煮野食,行下商場涼冷氣,大把野你做啦,唔好困住自己係死角。咪鬼自殘啦,落行跑下步好過。女仔要愛自己多啲呀,知冇?加油
只要相信夢 定能飛 高與低 得與失即使無法躲避 你是你本身的傳奇 憑著你志氣會成大器 天公不造美 幾經風浪也是你。你
有時間聽下呢首歌,你是你本身的傳奇,好勵志架。哈哈,我都好小咁正經講野其實。
老鼠屎 發表於 21-6-2021 00:05
希望睇完醫生,食左藥會有好轉,會平靜d

食藥係會好啲,不過太依賴或者食得耐,個人會好呆同冇咩情緒架。靠自己走出匡匡,俾啲信心自己。
萬念俱灰 發表於 21-6-2021 00:09
食藥係會好啲,不過太依賴或者食得耐,個人會好呆同冇咩情緒架。靠自己走出匡匡,俾啲信心自己。 ...

其實我都知藥唔可以食一世,都係短暫控制!等自己情緒好d,再慢慢行落去,雖然我內心唔鍾意我媽,成日叫我去死!又比左好多壓力比我!
如果你問我,我都係有小小唔捨得佢!好想同佢和好如初!但又唔知點做好!唯有等份工穩定左,就搵地方搬走!

我自小有情緒病,努力中
我都處於谷底中都曾經諗過死咗去一了百了, 好在有呢個網見到好多師兄/姐都好好咁生活落去令我開始覺得自己仲有希望, 我40幾歲啦, 你仲咁年輕大把時間由頭開始過, 加油呀!
老鼠屎 發表於 21-6-2021 00:31
其實我都知藥唔可以食一世,都係短暫控制!等自己情緒好d,再慢慢行落去,雖然我內心唔鍾意我媽,成日叫 ...

火星撞地球,又點會傾到偈呢?試吓將你個感受同睇法經寫信/whatsapp畀佢知,等佢了解多d你個內心世界,慢慢將大家個誤會缺口修補……
世事多變,愛要及時,唔好太遲!後知後覺,總好過知都扮唔覺!
失敗到極 發表於 21-6-2021 10:51
我都處於谷底中都曾經諗過死咗去一了百了, 好在有呢個網見到好多師兄/姐都好好咁生活落去令我開始覺得自己 ...

活到老學到老,40幾歲仲好年輕,唔好用個關㗎框住自己,前路一定有希望 (ง •_•)ง 加油