破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: kachunwilly
打印 上一主題 下一主題

諗緊點做

樓主。件而家的數唔多。part time 而家唔難找,當然唔會好做。你找 part time 要留意你体力應付問題。

例如:你去做碼頭苦力,一晚8小時,做6日,咁你基本上日頭無可能再有 part time,因為苦力真係好辛苦。一般人無可能做5日苦力 part time。係呢個時期,健康好重要,因為你無多餘錢去睇醫生。而且手停口停。

樓主逃避唔接債主電話,係唔係有意無意間想法係 債主開口,好過你開口問屋企人借呢??
咁都係借錢的一招.以環境黎講,樓主只係一時徬徨,呢關唔難過.當然係屋企/女友屋企 就變做無地位!!!
但做得賭仔,就要預左!!!

呢次只係生活的小風波,唔係咩大事.過左去就好!!!

基本上輸哂戶口D錢就要走人.唔好想住追.邊度跌到邊度起番身係賭場度係唔WORK 的.
樓主,唔知你停賭左幾耐,你留言所面對的無助感,失落感,相信所有賭徒都試過,包括我。戒賭,同停賭唔一樣,停賭係因為你冇錢賭而停,戒賭係你個袋有錢但都唔去賭。長期賭徒戒賭心靈上會有缺失同空虚,所以你必須要有足夠定力及好好堅持。希望你永遠要記住你當下的經歴。
ken2542de 發表於 10-11-2015 21:04
轉工去地盤做住先啦.
一個月都多4-5k.

千萬不要做地盤,基本上每個地盤都有賭檔,排九或十三張,我同事月入六萬,單單今個月係排九檔就輸左二十個.
上呢個討論區嘅人,相信都係有啲“經歷”,唔會係一帆風順,上嚟睇下其他人點不堪嘅人。對於成為同學嘅,希望佢哋放低包袱,坦然面對。而最終搵到解決方法,能避過入學嘅,真心戥佢哋高興。我想話,樓主嘅女朋友,如果唔係傻嘅,就一定係派嚟守護樓主嘅天使,要好好珍惜,又或者樓主本身亦有其他人睇唔到嘅優點。你嘅post感唔感染到賭徒就唔知,不過感染力一定有。連鍾意食in上don't管嘅admin大哥,都留言囑保重身體,感性到...... 兼職一定要做喇,多啲收入之餘,無咁多空閒時間,易啲戒賭。希望樓主過到呢關,努力努力!
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左parttime 做了, 星期6 11個鐘, 星期日 5個鐘.
錢多少都不是什麼, 我認為係應該反省點解要做parttime.

停賭真係因為無錢所以停, 界賭真係漫漫長路....
我上星期6臨開parttime 前都買馬買左1百蚊....個個內心交戰真係辛苦...
我會再搵社工幫手, 一定唔可以再返回頭路。

各位, 加油啊!!
我爸講左一句, 真係事在人為。
咁咪好囉!!機會吾係次次有架.
你真係要好好把握...我破後第一次出糧.
拿住D錢想去狗會買波買馬.
內心搏鬥左一星期.猛同白己講點解要搞到破產.
終於戰勝心魔.戒左,D錢有時買件衫,食餐好小小既仲化算.
我十隻手指真係冇晒喇!!!!
樓主,呢度好多會員都係賭…

多D上來,同佢地吹下水,好快就知道點做架啦。

加油。人生總有明天!
kachunwilly 發表於 16-11-2015 23:46
再一次多謝哂咁多位師兄姐分享先,
最後家人幫忙今次避過一次大難關.....二三線真係少掂為妙....
我搵左par ...

能力可應付範圍玩下無問題,但一借錢賭就好大問題.
好多人唔明白戒賭之難,難如減肥.
點解減肥難?因為你不時想住要減,你成個腦充滿左 唔食得,唔食得,唔食得,的意念....
無時無刻都想住食物. 意志力總有脆弱的一刻.問你如何堅持呢???

代之完全克制的方法.
一係替代.做義工,做運動,去旅行,去行山....將注意力轉移.
第二招係 可賭但不借錢,不賭超能力範圍.一越界就要俾自己好大的懲罰!!!!!!但呢招仍需要自制.
唔知你得唔得.