破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求各位指教,比下意見,感激不盡!

Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:13
破產form係咪破產署有得拎?我家中冇printer。。。除咗月結單,仲要咩?我一陣去銀行print埋先,謝謝! ...

申破時有FORM 俾!!!
不過絲打C兄無講錯.你欠咁少錢搞老破唔係太值得.要3C!!!
另外老破自己搞都要9K+,你不如拎去還錢.

你應該逐間財仔去傾,想拖長黎還...
如 BANK A 欠 100K,兩年...想一筆過借 200K 你,唔易.但100K 變做5年,新債over 舊債,,有得傾....

老破搞一次要 4年+5年(洗白少少)+ 5年(做好 CREDIT), 一次要舖排 14年.
如果你真係無辦法,借落80萬,咁都要去破.宜家你真係可以選擇省d,搵份 pt,而唔需要去破.
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:33
吾使咁緊張,兇下你姐,借據去財仔補領
集齊晒先搞,一次過吾使兩頭騰

姐係要借貸文件同mpf信?我怕拎唔到,因為一落分行整我驚佢要我找數先,係咪呢兩樣文件就ok?
flypig 發表於 16-9-2015 14:33
不過絲打C兄無講錯.你欠咁少錢搞老破唔係太值得.要3C!!!
另外老破自己搞都要9K+,你 ...

唉 每個月還款都冇咗一大截錢 我都唔知可以點 我依加幾千蚊 其實老破錢我都仲問緊人借。。。
flypig 發表於 16-9-2015 14:33
另外老破自己搞都要9K+,你 ...

一係我打去同axon同幫文傾下先。。。。。
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:27
咩係dpi?長期咁落去唔係辦法,做多份pt我怕自己捱唔到。。。

應該係IVA,我念你都係想破
PS.財仔收唔到錢梗係兇,過去果5個月,我比人兇唔少,你還唔到就要預左,所以D收數XYZ米由佢XYZ,而且你果幾間係正財,出左NO就唔會滋擾啦,所以唔洗擔心
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:35
姐係要借貸文件同mpf信?我怕拎唔到,因為一落分行整我驚佢要我找數先,係咪呢兩樣文件就ok? ...

佢又吾係財務部,驚咩,分行補領copy之嘛
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:39
應該係IVA,我念你都係想破
PS.財仔收唔到錢梗係兇,過去果5個月,我比人兇唔少,你還唔到就要預左,所以D收數 ...

Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:40
佢又吾係財務部,驚咩,分行補領copy之嘛

我太亂啦個人。。。。唉。。咁如果佢真係問起,我點答
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:41
Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。 ...

依俄做過一野清?全部財仔數
ken2542de 發表於 16-9-2015 14:45
依俄做過一野清?全部財仔數

我想做drp/iva,之後問三姓律師話做完影響都唔大
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:43
我太亂啦個人。。。。唉。。咁如果佢真係問起,我點答

咪話吾見左,補領借據自己保存囉
Iva我問過三姓律師,佢話做到影響都唔大,我真係搞唔掂先諗呢步。。。。 ...

你果3間有兩間我借過,A同幫係可以同佢講攤長D,息會高D,不過你冇咁辛苦,或者可以唔洗破,不過你最好搵份PT,再試下銀行做唔做到一筆清,IVA,我都係比意見咋
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:49
你果3間有兩間我借過,A同幫係可以同佢講攤長D,息會高D,不過你冇咁辛苦,或者可以唔洗破,不過你最好搵份PT, ...

bbb意見有得諗架

唔係特定人士如會計師,唔好搞埋呢D IVA, DPR...
1 IVA 成本太高,又律師又法庭....最後都係你俾..

2 DPR: 點解銀行收特低息都制.因為佢知道如果你老破佢隨時渣都無.
但個代價就係 你上左 LIST, 個 名好衰. 而且 credit 好低.只係好過老破些少.
要再做 mortgage 要好多年之後.....

其實你應該遂個債主去傾 拖長期數. 如果卡數就轉 personal loan....照計仲好.
因為相對 dpr, 你利息係俾多些少,但個credit 唔會俾人狂壓.
同埋我呢排還款唔準時 我諗傾到個機會都唔大了。。。
flypig 發表於 16-9-2015 14:52
唔係特定人士如會計師,唔好搞埋呢D IVA, DPR...
1 IVA 成本太高,又律師又法庭....最後都係你俾..

一係我試下同幫文傾,但我呢輪還款唔準時,有冇影響?不過我axon其實已經做緊內部重組數,佢會唔會再俾我做都未知
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:52

佢做生意姐.你問佢借新數 over 舊數,
佢風險一樣,但賺左 手續費. 以職員黎講,佢搞掂一筆債項,又傾成一單新生意,業績更好.
無蝕底姐.
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:52

我當初都有唔準時,不過A肯攤長比我,不過我中中介伏,所以先破
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:57
我當初都有唔準時,不過A肯攤長比我,不過我中中介伏,所以先破

中介同 財務仲有無得閒 同你傾電話呀??
flypig 發表於 16-9-2015 14:57
佢做生意姐.你問佢借新數 over 舊數,
佢風險一樣,但賺左 手續費. 以職員黎講,佢搞掂一筆債項,又傾成一單 ...

我都唔知可以點,好亂。。。。