破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 0238
打印 上一主題 下一主題

應該點好

0238 發表於 21-8-2015 18:25
PERSONAL LOAN  高息D,DRP息平好多,Aeon 我係PL 33.55% 1.5厘,東亞我係債務舒緩DRP 年利率12.68    0 ...

如果你同銀行做過DRP,根據現在銀行做法,會視你為高風險客戶。再使用借貸服務會十分困難
重新戰士 發表於 22-8-2015 11:13
如果你同銀行做過DRP,根據現在銀行做法,會視你為高風險客戶。再使用借貸服務會十分困難 ...

重新做人,吾會再借錢了,改過自生既開始
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係銀行內部的policy,無咩準則可言。我成日見到呢d terms,其實都好混淆。睇黎要一間間bank去傾先知咩料。
flypig 發表於 22-8-2015 12:03
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係 ...
Del......
flypig 發表於 22-8-2015 12:03
我聽落去,一間較高息就係債務重組。另一間非常低息就係債務舒緩。就咁睇,呢d product/計劃/terms 都只係 ...

你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一般情況下只接受註冊律師或會計師。大佬銀行搞樓宇買賣都係搞佢地。你係銀行會同律師傾家同你傾。
所以係呢到有D人成日話自己同銀行傾之後銀行話唔批是有原因。
呢個世界有利益當前先有得傾
重新戰士 發表於 22-8-2015 14:11
你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一 ...

講數,愈多專業人士參與,一定成本愈高。
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added value而我唔可以直接同銀行deal.
flypig 發表於 22-8-2015 16:17
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added valu ...

好簡單,律師現在或者將來一定會有樓宇賣買,或者收購物業。商埸上多一個朋友總好過多一個敵人。
同你......你咩都冇做咩要幫你!幫你只是可以收返條數。見不到有長遠利益。
如果係人打電話去銀行話DRP,咁做咩要份貸款合約呢?
呢D只係基本商業考慮,你唔明白都正常!
flypig 發表於 22-8-2015 16:17
基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added valu ...

又可以咁比如:係人都可以都APPLE店買I-PHONE,點解又會有人去出高於正常售價既5%去豐X 買 I-PHONE???
豐X 咩<added value> 只是有得買,同有現貨。
律師咪就係保證有得傾先,作為律師佢地好識保護自己一定唔會話100% 成功。但是只要有少少正常腦筋既人都知,冇能力又點會開你條business line 黎做呢??
呢D咪就係  added value 囉!
驚你唔明: 有信心成功去傾 DRP / IVA 咪就係 佢地既added value .
重新戰士 發表於 22-8-2015 23:52
好簡單,律師現在或者將來一定會有樓宇賣買,或者收購物業。商埸上多一個朋友總好過多一個敵人。
同你... ...

你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。
重新戰士 發表於 23-8-2015 00:00
又可以咁比如:係人都可以都APPLE店買I-PHONE,點解又會有人去出高於正常售價既5%去豐X 買 I-PHONE???
豐X ...

首先,豐x added value在於佢開分店多。如果apple 要周圍開分店,成本太高。而零售業,亦的確被網上商店打殘。生存定淘汰,視乎市場,亦可以講有無added value 去切合市場需要。

樓主,見你搞左咁耐仲未決定好,恕我直言

數欠30幾,收入一萬,仲唔死心想比錢搞idrp? 搞完你方還得起?
得果一萬蚊,最基本生都8千幾蚊啦,洗完用完得番一兩千去還30萬?想還幾耐?十年定八年?

仲想拎成皮野去搞手續?擔心班banker同律錢冇糧出?

拎去益破署好過啦

Alex2233 發表於 23-8-2015 12:44

Del........
我唔理你傾乜乜物物,唔好以為傾掂就好安心

見你收入得1萬先咁大反應問你,你諗下黎緊四年點還

你30萬,分4,5年,每月最起馬都5、6千,但你又講得一萬收入,我真係R晒頭

你話你有穩定兩萬,咁呢個數目就差不多

Alex2233 發表於 23-8-2015 12:44

我懷疑樓主必須支出非常低。隨時食住屋企,唔洗俾錢做家用個種。
flypig 發表於 23-8-2015 17:17
我懷疑樓主必須支出非常低。隨時食住屋企,唔洗俾錢做家用個種。

咁即係間接轉移債項,搵屋企人幫佢還錢

正常唔理佢有冇令堂有冇子女,

單身人士或多或少最基本都有7,8千,真係食屋企住屋企,都比番五六千家用

不過,如果家庭成員資金雄厚既,倒不如問問有冇機會幫你一筆清,最多以後打工比多d家用
回復 支持 0 反對 1

Alex2233 發表於 23-8-2015 19:33
咁即係間接轉移債項,搵屋企人幫佢還錢

正常唔理佢有冇令堂有冇子女,

樓主可能年輕,得20+或者30+。人工將來可能加。一申破就以後好難做mortgage.當然,如果樓主唔係住屋企,而係有一定數目必須支出。我完全同意你所講。事實上,有d人家庭環境好d,屋企可能幫你俾埋筆欠款都唔奇。
flypig 發表於 23-8-2015 12:26
你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。 ...

我一早知道你會唔明啦!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
本回复帖回复于 昨天 16:17 ,感谢您的回复,您的回复对楼主是莫大的鼓舞。

重新戰士 發表於 22-8-2015 14:11
你知唔知每一日有幾多人打電話去銀行申請DRP。個市場需要咁大,你認為你自己有能力去同銀行傾咩? 銀行一 ...

基於羊出自羊身上,其實我好想暸解,幫趁律師,佢俾咩added value而我唔可以直接同銀行deal.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
根據你自己所講!佢地最大最added value咪就係'專業'。

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

重新戰士 發表於 22-8-2015 23:52
同你... ...

你講呢d理論,同中介講法差唔多。事實上,自己搞drp 同 idrp 大有case在。銀行亦唔需要賣帳俾律師。
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
同意!DRP 同IDRP既CASE多的事!IDRP  成功個案有好多,但亦有不少失敗而去破產。
你一定諗有錢都去左還款。的確是好矛盾。有錢究竟去還先定是去搞DRP 或者 IVA 定是破產,無論咩行邊一樣情況都是矛盾。
我再重新IDRP 唔係一定唔可以自己搞,只要你有能力自己處理文件同有時間都跟銀行進度又可以頂到收數。只要自己可以承擔到就可以自己試下 IDRP。如果自問無能力就問屋企人借D錢俾律師處理。
只於你提到銀行唔需要賣帳俾律師......咁啦!你去金鐘政府合處,問下土地註冊處既職員就知道自己既論點正定錯。
不過我相信大家都想後輩多D建議,行邊樣都唔緊要。
重新戰士 發表於 23-8-2015 19:58
我一早知道你會唔明啦!
--------------------------------------------------------------------------- ...

其實我好同意你講的部份論點.就係好多人無能力處理呢D PAPER WORK.
咁無計,一定要幫趁律師.

唔好講咁遠,破署出哂GUIDELINE 有哂 SAMPLES, 大部份人都係幫趁律師.
其實自己搞真係唔難. 但有時有D野真係唔想搞,或者要俾人賺都無法.

至於 DRP又好, IDRP又好. 所要求的資料,其實同申破的差不多.黎黎去去 都係 欠幾多間銀行/財務 幾多錢.
分列明細... 自己月入幾多.必須支出幾多.有咩 proposal 俾 債主. 呢d 幾頁紙貨仔.其實唔需要咩專業.但1
要有 common sense. 而破聯仲提供哂 sample, d 人照跟就係咁多野喇. 律師收你1萬幾千,就真係俾好多 RESOURCE 去搞咩!!!

如果要我PRESENT 俾 banker,我講半粒鐘, 寫番 20 頁 powerpoint, 有 埋 video 都仲得.