破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: kumiko1030
打印 上一主題 下一主題

爭取提高生活費,結果失敗咗

無論你因任何原因破產,總是因自己理財不善所導致,法例保障了破產人士的基本生活使費,但為了對債權人公平,
破產人士也有責任於破產期內省吃儉用,省下來的用來還債,畢竟4年期滿,就算你只是還了10%或根本無錢還,所有債務都會取消.

就算每天三餐吃大X樂或大X活,
早餐 - $25
午餐 - $40
晚餐 - $50
$25+$40+50=$115,
$115 X 31 = $3565,
批左 $4200 其實已經好鬆動.

好好用這4年時間調整一下自己的心態及生活習慣,才能有新的開始,

WINGLOK 發表於 13-8-2015 17:21
睇你寫到連工做唔到, 批多幾多比你都冇用,
講到自己咁诜咩揾破處, 應該係揾社處 ...

社署破署都有,我捱咗五年先破
daiwok 發表於 14-8-2015 17:28
我睇完都有D唔明。
你話係馬會兼職一星期一日,即係一個月返四日工,咁都有近萬收入(你#1有講申請提高 ...

我係攞緊高額傷殘綜援,工作有上報俾社署,照返兼職囉
豬公 發表於 15-8-2015 13:56
無論你因任何原因破產,總是因自己理財不善所導致,法例保障了破產人士的基本生活使費,但為了對債權人公平,
...

當然我唔係因為理財不善先破啦,有其他原因先要咁做。

我未破前自己刨馬收入都不知幾好
daiwok 發表於 14-8-2015 17:28
我睇完都有D唔明。
你話係馬會兼職一星期一日,即係一個月返四日工,咁都有近萬收入(你#1有講申請提高 ...

高額綜援連租已經$7000幾,再計埋馬會兼職一個月千八千九(如果返足)仲有綜援有一個月有長期補助,2000,有時又出多一個月基本金額,$5000幾,平均都有一萬啦