破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: bbb123456
打印 上一主題 下一主題

三線還款問題~

bbb123456 發表於 20-7-2015 18:02
我梗係想比屋企啦,但宜家個個月比果2間,點比屋企啊~!唉~!心已灰

我自己都借過二三線
睇你個post情況
應該都幾短缺
恕我直言
你宜家煩呢樣煩個樣都無用
只能同你講針無兩頭利
你要好清晰自己宜家狀況

1)基本上你搞破產就係唔想再咩債,可能你當時未諗清楚點解唔報埋二三線,宜家要做就係盡快補報番,你自己都識講息都未夠比
唔通破完你仲想月月清,月月比人追?

至於你報左,要捱到頒令,咁係必然的
你要諗下捱唔捱到

2)如果你講到咁怕二三線追,屋企知道會好大反應,咁你唯有問人借多一萬幾千清左佢,之後分期每月還番比人

3) 唔好再講咩家用啦,呢d遠比二三線無咁急啦,搞掂晒先講呢d啦,我勸你不如坦白向家人交代狀況

最後唔岩聽都講埋,破產某程度就係要面對現實解決財務困難,世事邊可能完美,總無可能又唔報二三線,人地又唔追你,而仲有多餘錢比家用屋企的,其實你個case條路都好清晰應該可以點行的,清醒d啦

alalfred913 發表於 20-7-2015 19:07
我自己都借過二三線
睇你個post情況
應該都幾短缺

Ching 講得好好!!
樓主船頭驚鬼船尾驚賊。點都要決定去船頭定船尾架。佢係船中間,結果就鬼賊一齊黎。我係佢,老破決定,就唔還。樓主個d所謂三線有牌的,有牌驚條毛咩!!申破又唔報上去,搞到一鑊泡。咁你決定要還,係憑收入,唔係靠主觀願望。一係你就問朋友借夠數清債。一係就補報上去。你左思右想都要下決定。講講下又要俾家用。佢自己都唔知想點!!!
gary76 發表於 20-7-2015 17:06
唔好傻啦,法律上是不用付,追佢地一定追,真的看你自己可成擔多小壓力,數不大,我个人意見分期還左佢就了 ...
佢地有放數人牌照的。有牌就可以唔還。所謂追數,好有限的。搞上去放數人公會。有牌的速速收皮。
alalfred913 發表於 20-7-2015 19:07
我自己都借過二三線
睇你個post情況
應該都幾短缺

多謝ching一番留言,
我其實都知自己十分矛盾,
咁我又未去到息都唔夠比,我當初借既又唔多><"
只係超怕真係比人趕出門者,
我其實都未試過好似宜家咁,
完全唔知點算,比人趕出門,又連容身地方都冇.唉
flypig 發表於 20-7-2015 20:19
佢地有放數人牌照的。有牌就可以唔還。所謂追數,好有限的。搞上去放數人公會。有牌的速速收皮。 ...

我check左,果兩間都有,我應該今日頒令啦~
flypig 發表於 20-7-2015 20:16
Ching 講得好好!!
樓主船頭驚鬼船尾驚賊。點都要決定去船頭定船尾架。佢係船中間,結果就鬼賊一齊黎。我 ...

我絕對係唔知想點,面對既問題又多,呢樣驚完果樣又驚,就搞到今日咁既局面~
bbb123456 發表於 21-7-2015 11:19
我check左,果兩間都有,我應該今日頒令啦~

今日頒?
咁即係無我搞
焗找二三線?
alalfred913 發表於 21-7-2015 13:19
今日頒?
咁即係無我搞
焗找二三線?

我上個月頭已經上左6c度搞,收到信,話今日上庭~
flypig 發表於 20-7-2015 20:19
佢地有放數人牌照的。有牌就可以唔還。所謂追數,好有限的。搞上去放數人公會。有牌的速速收皮。 ...

我都知道唔還係可以,但問題是樓主又話不能比家人知,但果D财仔一定攪事呢!所以我先講看樓主可以成受多少壓力囉