破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

卡數利息

kumiko1030 發表於 14-5-2015 04:20
其實點解要還錢........

因為有層樓。講得掂債主,當提早解破,層樓可保
flypig 發表於 14-5-2015 05:23
因為有層樓。講得掂債主,當提早解破,層樓可保

yes, 如果被外判跟,一定要被迫賣樓,或且 以市場價錢買回,還清所有債項後,剩下的錢是自己。
Bankrupt 發表於 14-5-2015 07:37
yes, 如果被外判跟,一定要被迫賣樓,或且 以市場價錢買回,還清所有債項後,剩下的錢是自己。 ...

賣樓過程,唔見一大截手續費. 地產佣金,外判的佣金等等,十分之溶!!!!
flypig 發表於 14-5-2015 10:24
賣樓過程,唔見一大截手續費. 地產佣金,外判的佣金等等,十分之溶!!!!

經過一番協商,有三間,可以減三分之一利息,有一間只收6年利息,有二間只收少少利息,有一間唔收利息.
總結,欠44萬,12年之後,要 79.5萬 付清所有債主。
Bankrupt 發表於 14-5-2015 23:32
經過一番協商,有三間,可以減三分之一利息,有一間只收6年利息,有二間只收少少利息,有一間唔收利息.
...

恭喜恭喜!!!
Bankrupt 發表於 14-5-2015 23:32
...

咁咪要賣咗層樓?住邊
kumiko1030 發表於 15-5-2015 03:05
咁咪要賣咗層樓?住邊

50% 業權值180萬,所以不會以出售物業抵債,只能夠問人借79.5萬,還給債主。

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

Bankrupt 發表於 15-5-2015 07:59
50% 業權值180萬,所以不會以出售物業抵債,只能夠問人借79.5萬,還給債主。 ...

CHING, 順便問下,你在那4年,
1 有無清還欠款??
2 如果有,破署事後應有報告,還左幾幾多(即扣利息+手續費)有無印象?
flypig 發表於 15-5-2015 14:12
CHING, 順便問下,你在那4年,
1 有無清還欠款??
2 如果有,破署事後應有報告,還左幾幾多(即扣利息+手續費) ...

其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好好, 我阿爸欠財仔(亞xx合), 欠佢2萬, 佢地用44%計息開價13萬, 之後叫律師出封信希望減半, 但過左一個月都唔理我地, 之後再出信, 佢先肯減1/3利息, 最後還9萬, 銀行就多數用8%計, HSXX就唔肯減, x打就息都唔收。

宜家等排期, 一開始主任打黎叫我地同債權人傾傾, 睇可唔可以還哂d錢佢, 申請廢止破產令, 之後拎返層樓, 但佢提我地話要等官判, 唔係一定得.
我地今日收到律師消息, 排期2個月後上庭, 律師就話成件事 Depends on 破署份report同個官既想法, 所以我覺得, 還哂錢, 而破署亦都想 close file, 所以應該唔會留難我地, 希望我既諗法無錯啦, 仲有2個月時間, 等待真係好折磨人!

加油!!
Bankrupt 發表於 15-5-2015 16:05
其實,我有幾年失業,其他日子,月入只不過7k 左右。

Excellent!!!

以後師兄個案就可以做 GUIDE LINE 了.....

THANKS!!!
amy126 發表於 15-5-2015 16:40
加油啦! 我屋企情況都係有層樓既問題, 所以要處理.

我屋企都係靠律師同銀行傾, 師兄你無欠財仔錢已經係好 ...

yes, 渣X , AX , 星X  都近乎唔收利息。HSXX 企硬, 而 中國XX,  大X,  花X  肯減 三分之一利息。
其中二間,採用自家政策,分别用 24% 和 28% 計算, 盡晒力,只能夠減去 三分之一利息。

經歷這一次慘痛教訓,以後,唔會再用信用卡。
永遠不會借貸。
雪球黎架WO....點解當初唔老破?
Alex2233 發表於 15-5-2015 23:56
雪球黎架WO....點解當初唔老破?

樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓
hohochi 發表於 16-5-2015 11:13
樓主就係老破左,因為有層樓講得掂,先可以保住層樓

yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問題。
Bankrupt 發表於 16-5-2015 11:23
yes, 唯有向朋友,家人借79萬找清所有卡數,貸款, 還未包括 OR 和 律師費。
更加要希望 OR 報告是沒有問 ...

祝你順利解決
hohochi 發表於 16-5-2015 11:35
祝你順利解決

Thanks. 我一生之中,最慘痛的經歷。
就算我贏得六合彩,我也不會再申請信用卡。
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?
Alex2233 發表於 16-5-2015 19:25
即係我冇樓冇車,百無

4年後唔會比人迫還架可?

當年,沉迷在世界名錶,daytona, 走火入魔,搞到我最後破產。
我也有一個心願,日後,要儲錢買一隻 Rolex 116523
這些年來,我沒有戴過一隻腕錶。
已加入破產需知