破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: faidie
打印 上一主題 下一主題

破產可行嗎

笨笨狼 發表於 11-7-2014 23:11
師兄是否想試試殺手呢?????
殺手是專業, 用盡合法的方式要破產者還債是合法和合理,
誰說我們破產的人不用 ...

殺手與外判與主任都係一個專業.
樓主用盡合法的手段去維護自己權益都是合法合理.
沒有人說過 破產不用還. 重點係 生活要有合理費用.沒有的話,生活成問題,就要尋找仲裁.
呢個評判就係法官.法官一判,勝與敗都要自己承擔與認命.
多謝兩位師兄、令我心理更有隼備,請切勿動氣………………講真現在好無助、荒………………
笨笨狼 發表於 11-7-2014 22:27
告還要花錢, 師兄, 如果你是銀行, 剛借出不夠一年就申破, 你會如何, 債權人會議機會率超高的, 落入殺手,  ...

雖然生活費,因個人而不同15000不可能要找7500吧

有老婆仔女,應該唔洗還
faidie 發表於 11-7-2014 23:15
最後想問下中銀信用卡和hsbcB當我申請破產時會否上門追………………

只要交了申請表, 再通知債權人, 她們就不會追數了, 而如果是由6C代理的, 6C會代你通知債權人.
不過要提樓主.
強國行只是你不還錢, 半個月至一個月左右就會把債務轉給收數公司來追數, 獅子大約是一個月左右.
所以時間要配合, 不然也要有一段小時間會被收數佬追收的心理.
faidie 發表於 11-7-2014 23:20
多謝兩位師兄、令我心理更有隼備,請切勿動氣………………講真現在好無助、荒……………… ...

申請啦,,,,,,,,,,要唔要還是另一問題,,,,,現在還唔起就係問題?

生活費?你有家庭,,抓下文,,,唔洗還機會大最多1-2K 除非你老婆人工極高
笨笨狼 發表於 11-7-2014 22:44
每個破產者都有其原因和故事, 家家有本難唸的經.
其實, 最重要是要計算行動中的得失, 像你的案件, 獅子不 ...

樓主一定中六合彩了   

我估要還多過1.5K已經不可接受
dopod123 發表於 11-7-2014 23:26
雖然生活費,因個人而不同15000不可能要找7500吧

有老婆仔女,應該唔洗還

父母可能都有4K供養添
faidie 發表於 11-7-2014 23:20
多謝兩位師兄、令我心理更有隼備,請切勿動氣………………講真現在好無助、荒……………… ...

不要客氣, 我只是因為職業病, 凡事都會作最壞打算, 做最好的準備而已.
因為做了最壞的心理準備, 一般不會到最壞的狀況,
反而事情會過得比較容易.

如果太樂觀, 以為什麼都不會發生, 之後發生了心理就會有負面影響,
我同學就是了, 一個月還不夠三百, 和年終被充公而已, 不過他就受不了,
心理受了很嚴重的影響, 解了破, 人仍然留在破產時的低潮.

而我自己, 剛好相反, 現在畢業了, 反而可以重新起步.
回復 支持 1 反對 0

感激各住……希望有緣再續
flypig 發表於 11-7-2014 23:35
父母可能都有4K供養添

當然啦得15000  有老有細,  要我還錢最多上法庭等官判
faidie 發表於 11-7-2014 23:40
感激各住……希望有緣再續

樓主先去找6C查資料, 分析你的狀況甚麼是最有利的. 決定了就見步行步, 沒有解決不了的事情.
faidie 發表於 11-7-2014 23:03
有…………不過父母已大年紀這一二年會退休

有工作的話﹐你個3K 供養費 危危乎。
但可以在佢地 退休之後再申請番4K。
2K 一位。我唔知道有無用﹐不過可以
事先通知外判﹐將來可能有呢條數。
供養父母各2k5 都有。。我外判都幫我計完再幫我傷改。。原先想3k一個
回復 支持 1 反對 0