破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Heihei
打印 上一主題 下一主題

過左半年終於輪到我啦........嗚~~~

hohochi 發表於 20-6-2014 22:55
因為直至做呈請前幾天她們都還說會還,做呈請前後我都是日日返工

日日返工也不是合理的理由哦,警局是24小時開放的。他們一定會咁問你。
hohochi 發表於 20-6-2014 20:02
其實更擔心的事,係要交代當時借錢的用途:

我的故事

1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙? 2)月尾做銀行戶口解凍聆訊,當日流程時如何?

1 有機會.但你最危險,係法官唔信你,唔俾你破+俾人告.
請你好好搵6C 商量.個人建議係,你快D 去報案.只要有報案紙,法官通常假設你 所講係事實.
因為失實聲明---> 嚴重的列事罪
2 甚麼叫戶口解凍聆訊??? 一係申破,二係頒令.三係頒令後搵外判/主任. 如果你 好急要 戶口解凍,
可用你 老破NO. 查到邊個係你主任.再打電話問 主任點做.
BTW,所謂  戶口解凍,好易混淆. 有兩種:
A 申破後頒令前的  戶口解凍信.
B 頒令後的 申請開戶信/戶口解凍信
笨笨狼 發表於 20-6-2014 20:30
是啊, 所以在這四年重點不是我們要還多少, 還是盡量找方法可以不還錢,
如果心理不重新調整, 一直認為世界 ...

無錯。。加油
flypig 發表於 21-6-2014 10:46
1)我會不會給銀行或財務公司告我詐騙? 2)月尾做銀行戶口解凍聆訊,當日流程時如何?

1 有機會.但你最危 ...

1, 我係自已搞無律師可問,頒令聆訊當日唔係唔會問原因的嗎?不是交了文件後先至要解釋嗎?
2, 我估應該係申破後頒令前的  戶口解凍信.
hohochi 發表於 21-6-2014 23:45
1, 我係自已搞無律師可問,頒令聆訊當日唔係唔會問原因的嗎?不是交了文件後先至要解釋嗎?
2, 我估應該係申 ...

1 有D老破 6C 可以上去吹吹水.
你老破先科水.你可以當自己未破去傾傾
2 打電話問主任.有無LINK??要的開聲.
flypig 發表於 21-6-2014 23:57
1 有D老破 6C 可以上去吹吹水.
你老破先科水.你可以當自己未破去傾傾
2 打電話問主任.有無LINK??要的開聲 ...

LINK,需要

輸入 老破編號﹐會搵到主任的
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
hohochi 發表於 21-6-2014 23:45
2, 我估應該係申 ...

自己申請的, 可以像師兄說上6C樓/打電話問, 不收費的.
另外, 要免費的6C資訊, 直接找明X, 有免費的6C教你, 不過不會幫你填表, 和申請.