破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求教有煩惱

我當時也有擔心過, 從無錢還開始至入紙, 大約快兩個月時間,
當時只有強國行有動手追數, 不過我當時早就被家人趕走了, 而又被家人強迫保留公屋戶籍,
反而沒有和收數佬正面對抗過, 最終被打擾的是害我和放棄我的家人,
而電話..... 已經窮到沒錢交費斷線了. 當時是為了申破和社工可以找到我, 才開了新的電話號碼.
(其實是窮到只能去用最便宜的儲值卡, 每個月十個大洋那種)...........
笨笨狼 發表於 12-5-2014 04:56
我當時也有擔心過, 從無錢還開始至入紙, 大約快兩個月時間,
當時只有強國行有動手追數, 不過我當 ...

你未係捱邊走出黎,返返現實到我係岩岩好夠搞破產之餘重可以出埋糧先去搞破產,起碼個幾月時間都有生活開資先,唔駛太過擔心個d日子點,我都係搞到家人同我有隔離,知道我要破產後重要罵我,叫我去食屎片,我個刻已經跌落谷底,好彩女朋友無離開我重支持,叫我重新開始,叫我捱過四年之後就唔好行返之前條路,就會同我結婚,個刻好感動,加上有你地班師兄開解我,同比意見我去面對日後
失敗者 發表於 12-5-2014 23:11
你未係捱邊走出黎,返返現實到我係岩岩好夠搞破產之餘重可以出埋糧先去搞破產,起碼個幾月時間都有生 ...

看到師兄的分享, 其實還不錯啦, 你有一位很好的女朋友支持(如果是我, 會感動到, 師兄好幸福啊), 那就好好加油, 四年其實不算太長的時間, 很快就可以過去的. 不過話說回來, 我留意到原來老破是一塊"照妖鏡", 當你環境好的時候, 大家都對你說得多好, 可是當"照妖鏡"一出, 是人是鬼就通通現形了, 簡直像得到老孫的法力般......
而另一個不錯的副作用就是, 學得一身"既來之, 則安之"的好武功, 回想起來, 只要想得通, 人真的會提昇了層次說. 仍是一句, 歡迎師兄加入"粱山泊", 彼此加油打氣吧.
kumiko1030 發表於 12-5-2014 01:29
我由四月都冇還過錢lu,因為一直都冇遲還,所以暫時仲未出事!我嗰D一線應該一入紙就可以冇事了,想避電 ...

可以阻左到嫁?

是如果到交表為止, 一直有min pay, 銀行根本不會安排到收數佬追數. 尤其是一線銀行, 連行動力最快的強國行, 都是在聯絡你後, 指定日期不還, 又或找不到你半個月至一個月左右才會轉數給收數公司.
那麼, 如果你是在這段真空期內交了表上法院, 對方根本連追數的行動也來不及, 當時我同學就是如此.
笨笨狼 發表於 13-5-2014 09:06
是如果到交表為止, 一直有min pay, 銀行根本不會安排到收數佬追數. 尤其是一線銀行, 連行動力最快的強國 ...

It's me!!!
1號左右要俾MIN,15號左右已經老破.
連銀行職員追數電話都無.
flypig 發表於 13-5-2014 10:00
It's me!!!
1號左右要俾MIN,15號左右已經老破.
連銀行職員追數電話都無. ...

我趕唔切呀,不過今日終於放咗股票lu
但第一期完左銀行打黎未話,工作上忙,到出糧前還夠兩期未可以過骨
失敗者 發表於 13-5-2014 21:52
但第一期完左銀行打黎未話,工作上忙,到出糧前還夠兩期未可以過骨

我用咗小熊,冇電話可以打到俾我lu。旗旗係咁俾SMS我,東東就打去我媽到搵我之後阿媽話我唔嚮到住佢就係咁俾信我,哈哈,我諗我捱埋今個禮拜就可以了。

痕生我同佢講話星期五入返2000俾佢=3="
kumiko1030 發表於 13-5-2014 21:32
我趕唔切呀,不過今日終於放咗股票lu

最少放下一件心頭石了, 不錯啊.......
kumiko1030 發表於 13-5-2014 22:05
我用咗小熊,冇電話可以打到俾我lu。旗旗係咁俾SMS我,東東就打去我媽到搵我之後阿媽話我唔嚮到住佢就係 ...

但小熊來電已經無左
失敗者 發表於 13-5-2014 22:46
但小熊來電已經無左

係咩
笨笨狼 發表於 13-5-2014 22:43
最少放下一件心頭石了, 不錯啊.......

嗯,我宜家俾人要脅
kumiko1030 發表於 13-5-2014 22:52
嗯,我宜家俾人要脅

下,但你唔係入左紙咩?
失敗者 發表於 13-5-2014 23:03
下,但你唔係入左紙咩?

我未入紙架,下個禮拜先,但唔知點解到宜家仲好平安無事!電話我用唉瘋的,不過仲有部士啤電話安咗小熊,所以宜家士啤用咗儲值卡,但士啤電話成日跳咗去咩航空模式,打唔通添=3="

宜家等拎埋嗰6000大元先入紙,下個星期啦,不過昨日搵晒成日間屋都搵唔到個中銀簿仔=-=" 宜家都唔知點算好,聽日要同律師樓嗰邊講聲!

我諗我應該一直都聲譽良好,所以暫時都係出信俾我,強國話搵收數追我唔知點解到今時今日我仲好平安,真係托賴。

不過宜家D錢真係好唔見洗,我今日出去再去一去個仆街超市,唔見咗5條魚>~<
失敗者 發表於 13-5-2014 23:03
下,但你唔係入左紙咩?

要脅我嗰個係我前度姐,冇佢我諗我唔會要老破!
kumiko1030 發表於 13-5-2014 23:29
我未入紙架,下個禮拜先,但唔知點解到宜家仲好平安無事!電話我用唉瘋的,不過仲有部士啤電話安咗小熊, ...

你有同銀行講你要申破嗎?如果無就問中x寄一封月單比你就可以,如果無單,你諗一諗12個月內每月出幾多都可以
失敗者 發表於 12-5-2014 23:11
你未係捱邊走出黎,返返現實到我係岩岩好夠搞破產之餘重可以出埋糧先去搞破產,起碼個幾月時間都有生 ...

我嗰個前度真係過份到離晒大譜啦!唔好提喇
失敗者 發表於 13-5-2014 23:50
你有同銀行講你要申破嗎?如果無就問中x寄一封月單比你就可以,如果無單,你諗一諗12個月內每月出幾多都 ...

有晒月結單喇,我冇講我會破產的=3=" 當然儘量唔好講住尤其我仲有錢嚮佢到未到手講咗就大件事了
kumiko1030 發表於 14-5-2014 01:22
有晒月結單喇,我冇講我會破產的=3=" 當然儘量唔好講住尤其我仲有錢嚮佢到未到手講咗就大件事了 ...

所以如果有野未搞齊就要做哂去之後去申破