破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: Heihei
打印 上一主題 下一主題

以下情況會比銀行告嗎?

Heihei 發表於 15-11-2013 07:21
但我面對緊兩個問題,我而家做緊一份temp job份contract要到岀年一月頭先完。而且我係週薪的,解凍戶口一 ...

快D 遞紙,早搞早甩身.
影響出糧日子係非常有限的.....
flypig 發表於 15-11-2013 11:33
快D 遞紙,早搞早甩身.
影響出糧日子係非常有限的.....

我一個星期岀糧一次,如凍結咗。公司入唔到數,我又提供唔另一個AC. 我入職之前已經問過公司可唔可以岀cash cheque 佢已經話唔得。所以一係我放棄唔做
Heihei 發表於 15-11-2013 13:26
我一個星期岀糧一次,如凍結咗。公司入唔到數,我又提供唔另一個AC. 我入職之前已經問過公司可唔可以岀ca ...

有個THEORY,但只係有人以前試過得,無人保證可以永遠得.
1 去永0/廠兄 去開戶再通知公司.一般BANK 就你APPLY,A/C 好快被FREEZING.
呢兩間就 要到 上庭日再頒令先 FREEZING.到頒令後,你立即要求破署出信俾你開A/C.
flypig 發表於 15-11-2013 14:30
有個THEORY,但只係有人以前試過得,無人保證可以永遠得.
1 去永0/廠兄 去開戶再通知公司.一般BANK 就你APP ...

其實法例上,應該無規定 老破人士一APPLY 老破,他的銀行A/C 立即被FREEZING.
我估就係,一經頒令先係.

目前所見,應該只不過係大部份銀行的POLICY.
但有幾間的POLICY 與其他不同.
flypig 發表於 15-11-2013 14:35
其實法例上,應該無規定 老破人士一APPLY 老破,他的銀行A/C 立即被FREEZING.
我估就係,一經頒令先係.

其實我都好混淆,係唔係....一宣誓入紙>>>同時申請解凍信>>>一個星期左右就會凍結>>>之後再攞解凍信去銀行解涷>>>等多大約個半月正式有破產令>>>之後又要所有戶口都再凍結????>>>之後又要再解凍????
flypig 發表於 15-11-2013 14:30
1 去永0/廠兄 去開戶再通知公司.一般BANK 就你APP ...

我扒過舊文,有C兄係創令中左招,暫時好似永燶仲OK
唯一 發表於 15-11-2013 00:34
係阿 我透過他們教授 我一個人 搞定。加油。呢度噶人 幾好噶。有好也。多分享 ...

我而家就係等緊明我回覆我電話,睇下點先。如果自己搞都係信2日假係唔係?
唯一 發表於 14-11-2013 21:14
c 兄。你係網頁上 打 向晴牽。 他地免費的

岩岩打左去向晴X,佢地話最快都要11月26日先可以約到上去教我填表......要請假...唉.....佢又叫我打去東X三院問下.....打左去東X三院佢地最快都要28號仲要唔一定教我填FORM..........我可以點呀.....
唯一 發表於 14-11-2013 21:14
c 兄。你係網頁上 打 向晴牽。 他地免費的

岩岩打左去向晴X,佢地話最快都要11月26日先可以約到上去教我填表......要請假...唉.....佢又叫我打去東X三院問下.....打左去東X三院佢地最快都要28號仲要唔一定教我填FORM.....
Heihei 發表於 15-11-2013 23:04
岩岩打左去向晴X,佢地話最快都要11月26日先可以約到上去教我填表......要請假...唉.....佢又叫 ...

你約定先

我今日扒過文又上咗破署網,了解咗好多。有Ching 話到入紙時時破署有sample跟住填就ok,感覺無一開始時咁困難,我print咗張form岀黎填到有咩唔明我先打去明愛問,始終唔行第一步真係唔知第二步會係點。但我個幾星期前寄咗信去積金局攞資料到而家都無回音,入紙時要報的。
Heihei 發表於 17-11-2013 19:35
我今日扒過文又上咗破署網,了解咗好多。有Ching 話到入紙時時破署有sample跟住填就ok,感覺無一開始時咁 ...

我過時只係報 強金 的號碼就可以了
唯一 發表於 17-11-2013 23:37
我過時只係報 強金 的號碼就可以了

但我連有幾多個號碼都唔知。
無人得閒so你