破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

andy,我係連佢電話都冇呀?點樣會有佢電話,我俾咗信佢,couter同我講又話冇電話,點解你可以有電話搵都佢架?
andy928 發表於 11-10-2016 23:48
安太太,搖搖對我都非常好,都系由10萬--變40幾萬,仲要計息計到還錢果日,真的一壳眼淚,不過妳獅子吾得, ...

Andy,多謝你鼓勵。你也要努力。我又冇灰心,行到呢一步,已經感恩,始終各銀行的潛規則不同.我層樓市値3Xx 萬,仲有2X 未供完.不過我個人認為轉按應該會易過在原銀行加按. 大家一起努力!
至於你說的大x 銀行不是財仔咩?
Kitty123 發表於 11-10-2016 23:44
安太太,唔好灰心,希望廖xx和永x有好消息,加油呀!

Kitty,多謝,
昨天早上收到恆x 的cold call 問我有否卡數結欠問題,我說冇但想轉按,對方說可以考慮,但礙於是電話查詢,我不會說太多,為全安全起見,只好掛綫.
覺得轉按是易些,因為銀行會當轉按客當1st mortgage 做,有利可圖,純粹個人意見
robi,我同受託人律師行傾過話聯絡唔到aeno,佢就俾咗至x公司電話俾我叫我打問條數係唔係已經轉咗俾佢地,咁我係咪係打問佢地,唔好等aeno覆呀?好想知
安太太,X衆銀行不是財仔呢,系真系銀行,只不過吾系D一,二線銀行!我自己早排衝入去問個X衆銀行經理,佢話佢地息口會高D,但審批就可能較易!固然妳抱住試下嘅態度都無坊呀,因為我地老破人士多數已比銀行標籤左!
安太太,妳千其吾好信cold call,我都聽個好多,有D吾夠胆比職員編號, 有啲就畀左職員編號都係假嘅, 我最徬徨嘅時候,就係幾乎中咗啲cold call招, 我自己親身打過去啲真正嘅銀行問過佢話佢哋冇呢個職員,真銀行後來得我同意報左警

評分

參與人數 1城市人氣 +59 收起 理由
admin + 59 有用資料

查看全部評分

rainbow,妳点解吾試下直接打去破處問aeon電話呢,
安太太 發表於 12-10-2016 07:36
Kitty,多謝,
昨天早上收到恆x 的cold call 問我有否卡數結欠問題,我說冇但想轉按,對方說可以考慮,但礙 ...

所有自稱銀行打來的電話,可以羅職員編號,同埋打電話去總機核實。
andy,我係破產署外判咗俾律師行,咁我係咪打去破署邊到問?
我自己嘅親身經驗,想在此分享一下!我之前聽cold call電話嘅時候, 唔覺意逶:露咗少少資料, 跟住經常會收到一啲自稱話系X新銀行,X國銀行,X展銀行,X旗銀行,或者系中介又或者系啲一,二線財仔嘅電話, 仲要大部分都有你姓名同埋其他嘅資料嘅,我自己親身去問個啲真銀行,佢地多數 回覆都係唔會做cold call嘅,之前honey在破聯都提過有網友中過招,而因我自己當時真的太徬徨無助,幾乎有幾次想上去佢地啲類似系中介嘅公司,但最後唸心一層都系覺得好危險,我只系希望借此 專欄提醒下啲網友。小心,小心!
rainbow,妳或者尚試下叫外判律師行打去破署問下aeon電話
andy928 發表於 12-10-2016 16:03
安太太,X衆銀行不是財仔呢,系真系銀行,只不過吾系D一,二線銀行!我自己早排衝入去問個X衆銀行經理,佢 ...

我成日以為是財仔
自己上網看過資料
原來是持牌銀行
andy928 發表於 12-10-2016 16:10
安太太,妳千其吾好信cold call,我都聽個好多,有D吾夠胆比職員編號, 有啲就畀左職員編號都係假嘅, 我最 ...

所以cut 佢綫
andy928 發表於 12-10-2016 19:45
我自己嘅親身經驗,想在此分享一下!我之前聽cold call電話嘅時候, 唔覺意逶:露咗少少資料, 跟住經常會收 ...

我們很機智的
醒目,有時都系停一停,唸一唸先,比自己冷靜下
rainbow 發表於 12-10-2016 13:46
robi,我同受託人律師行傾過話聯絡唔到aeno,佢就俾咗至x公司電話俾我叫我打問條數係唔係已經轉咗俾佢地,咁我 ...

rainbow, 你6C給你的訊息是對的,你可以直接聯絡至x,佢地都好快覆回你的欠債有多少。不過,你記住要求至x發信証明Aeno已委託佢地收數,因破產署主任需要這些文件來核實債權人。
安太太 發表於 12-10-2016 22:11
我成日以為是財仔
自己上網看過資料
原來是持牌銀行

安太太,X眾不是財仔,應是銀行,不過佢地批嘅利率會比一般銀行高,你是否已在廖XX和永X申請左做轉按,現在進度如何呀?有沒有好消息,希望你順順利利。
咁我係唔係要儘快還咗HSBx條數先,之後咗去aeno總部咗搵果位小姐,唔知得唔得,我個心好煩,又咗知aeno覆唔覆我,咁係唔係寫多次信去俾這位小姐會唔會好d,打咗至x到問佢話條數唔係佢過邊都係要等aeno覆
我上知咁有冇時限幾耐還清所有人欠款,,去做廢止令,因我都好驚還咗HSBx,aeno又咪覆我,所以家人都好擔心,因錢都係家人向朋友借番黎,
samma,安太太,請問上庭果日,法官宣佈可以解除廢止令,請問當日高院會不會即時發信給6C,已証明解除廢止令,請問其程序是如何呀?