破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

我打佐去了,我問今日有無幫我send資料去銀行
個職員小姐答 我的情況D數比較新。
已經send曬去銀行,我就問咁現在進度係點,佢就話,未咁快有初步批核。
OCO1582 发表于 17-8-2012 15:40
顧問就係話,send佐去資料庫,我都唔知即係點。
之後銀行打我,我如實答銀行,銀行話,未收到。
我頭先已打 ...

你一係就搵個第 2間做, 一係就自己去銀行傾,無謂再拖落去.快快攪掂.
joetang 发表于 17-8-2012 16:54
你一係就搵個第 2間做, 一係就自己去銀行傾,無謂再拖落去.快快攪掂.

我已經中過伏一次。
老實講,我係我現在呢間顧問行,整到我要還多一項財仔數。
找第二間做,當然好,但問題係,個收費,我又係唔係付擔得起。
假設找三姓律師做,我之前問過,要一次比4.5-6K。
實非我現在可以支出。

我現在打算找多份夜間全職/兼職。
如全職請我的話,頂撞上都做幾個月。
OCO1582 发表于 17-8-2012 17:08
我已經中過伏一次。
老實講,我係我現在呢間顧問行,整到我要還多一項財仔數。
找第二間做,當然好,但問 ...

其實你真係要快快攪清楚d野

1. 日日追間黑店, 問佢fax左資料去邊, 你再自己跟
2. 其實我都唔係一次講, 你會唔會高估你既能力? 因為你之前覺得係一定搵到兼職, 依家未搵到, 仲有你讀書, 又話唔停得, 咁係會使你自己好大壓力的

做drp 唔係問題, 問題係你都要真係承擔到個還款, 同要有決心, 仲有, 你真係唔好再依賴間黑店了, 你自己跟翻緊d  唔係佢話做左就做左, 老實講, 如果間公司做左, 銀行點會收唔到資料?  一間公司傳左資料比銀行, 都會問有無收到, 都會問翻大概幾時會知, 而比翻個答案你, 呢d先係叫做野!

個頭話傳左資料, 又話傳去資料庫, 我感覺似玩你多過真係幫你, 佢不如話傳左去銀行某職員私人電郵, 你比我實媽差爆佢
smallcat 发表于 17-8-2012 17:20

無錯,如傳真咗後一般都會問對方收唔收到,有乜理由搞咗成個月仲係咁情況,呢間黑店都係老作多
smallcat 发表于 17-8-2012 17:20

我會跟緊D。
細貓兄你講得有道理。
我唔增加收入,之後如有突發情況,我就無後備嘛。
讀書果到我返埋呢個星期,就休息三星期架啦。
如果真係頂唔順,我會放棄返多份兼職。
OCO1582 发表于 17-8-2012 17:55
我會跟緊D。
細貓兄你講得有道理。

努力啦  
OCO1582 发表于 17-8-2012 17:55
我會跟緊D。
細貓兄你講得有道理。

追問翻間黑店

1. fax左去邊, attention 左比銀行 1. 邊個部門 或 2. 職員
(然後你自己打一次去銀行跟翻係唔係有3傻公司傳真左你既資料去申請drp, 你就係那位申請人)
2. 同銀行講翻你做緊drp, 睇下可唔可以將你既料比翻收數部門, 等佢地hold住先
3. 問翻批核時間, 一般係3星期會知, 唔夠快就追佢快d處理, 因為你既case唔算太複雜, 得唔得好快知

原本你已經知道批核情況, 問題係間3傻公司虛度左你2, 3星期, 真係 該煨
唔想落井下石,但當日你唔申請老破轉drp就應該自己搞。有無諗過你拖到無得再拖咁點算,間黑店隨時搏你反轉頭搞老破收多次錢。
宜家叫佢俾返晒啲資料你,你每間銀行自己跟返。如果連計劃書都俾唔返你,你諗下佢呢幾星期有幫你做過啲乜野。
唔好講返轉頭啦
我唔會搞破產。
老實講,我份人工,差唔多全部用來還錢。
負債無增只有減。
我下星期一會再打去追。
銀行果到我都打去問,收唔收到料。
OCO1582 发表于 17-8-2012 19:01
唔好講返轉頭啦
我唔會搞破產。
老實講,我份人工,差唔多全部用來還錢。

唉!唔係叫你搞返老破,我都贊成你估drp。
你唔明我講乜野都無辦法。

講多呢次,唔係追顧問,係問佢攞返啲料自己跟。
唔敢講你顧問真係無做野,但睇返你之前情況,相信你自己跟返進會有個更好的結果。

明白。
多謝你的分享,你分享自已情況,真係非必要架。感動中.......
我星期一問清楚,顧問行點樣先。
如果已經做緊野,我唔清楚我半路話自已跟,會唔會有反效果。

獅子銀行果個債務部職員話,如果係會計師或律師行做,收到資料就會同幫我申請的機溝傾offer。
OCO1582 发表于 17-8-2012 20:46
明白。
多謝你的分享,你分享自已情況,真係非必要架。感動中.......
我星期一問清楚,顧問行點樣先。

暈 + 無言.........到呢一刻你都仲依賴顧問。
祝你好運!

如果我自已做IDRP 我的最大債權銀行是獅子銀行來。
我已開始兩手準備,打緊份申請書
OCO1582 发表于 17-8-2012 21:17
如果我自已做IDRP 我的最大債權銀行是獅子銀行來。
我已開始兩手準備,打緊份申請書 ...

就算drp都係一樣咁做,分別只係對一間銀行定幾間。你將資料搬下位就用係另一銀行,你係open晒啲資料俾各銀行。申請一齊出,但主力由多錢果間傾起,由大至細。

我自已申請的話就先試IDRP 如果say no先再各自DRP。
OCO1582 发表于 17-8-2012 22:02
我自已申請的話就先試IDRP 如果say no先再各自DRP。

師兄, 個問題係, 你叫顧問跟, 實際佢地跟到D乜出來? plan 做左未? 定係根本佢地玩緊你, 你都唔知

有時問野要問得深入D, 直接問, 其實你地幫我做個plan係點? 叫佢比翻個copy 你, 因為呢D野唔係機密

你都聽到銀行點講, 一般都係會計師樓同律師樓, 唔係都唔緊要, 問題係你那3傻顧問公司其實有D乜野做左出來, 佢話做左, 你就當做左, 咁真係比佢地玩死架wor

i 唔 idrp, 只係獅子背唔背數, 你最重要係攪掂, i 唔 i無大問題

仲有, 你自己做多份proposal唔係問題, 問題係 你依家知唔知銀行收唔收到任何你既申請?

無既, 星期一上去顧問媽七佢, 然後自己做

所以, 你要知道銀行下星期一有無收到你任何申請資料, 無既, 你顧問根本係玩Q你, 你可以唱衰佢, 包括寫去 周刊同報紙, 唱衰佢, 你唔得閒寫我幫你寫 你出句聲就得   不過, 大前提要攪掂銀行先, 報仇既野之後再攪

細貓兄,我自已寫好佐做IDRP的文件架啦。
假如星期一我打去銀行,銀行未收到資料,我就自已fix去啦