破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: winggywinggy
打印 上一主題 下一主題

13號解破啦...

温sir 发表于 18-4-2013 09:12
唔會!
有朋友有類似情況,佢同外判講唔掂數,最後索性唔理會外判。
現在 mpf 已攞晒出嚟(使哂 ...

重有, 係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?  如果我去破產署查冊, double check自己破產令係咪已經完左, 咁又有無用呢?
winggywinggy 发表于 18-4-2013 14:38
溫sir你真係我明燈!!!!!!! 咁即係其實個外判只想我還埋$5000先同我講我一定要搞埋d手尾同張破解令啦?

介 ...

佢同外判爭拗嘅係申破前的保險數,涉及幾萬元。
某些外判會用呢招威脅我哋,因為要攞"解破令",就要揾佢出信,佢就搶得幾多得幾多!
不過有理据嘅話,唔怕同佢拗,同最好揾破署出面。
winggywinggy 发表于 18-4-2013 14:40
重有, 係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?  如果我去破產署查冊, double check自己破產令係咪已 ...

係咪即係破產令解除左, 外判無可能再延長呢?
唔係!只要係有關你破產一事嘅,佢都有權向你追究,但受唔受理或會否延長等,係由高院裁决,外判無權話事!
去破產署查冊破產令係咪完左?有無用呢?
唔明有無用係指乜嘢?期滿前無收過任何反對通知,期滿日就算完成破產期!

而"解除破產証明書"只係一種証明,無硬性規定要攞。
但某些情況(如開戶口、見工等等)可能須要你提供証明,所以攞咗亦有用。
不過順帶一提,呢份証明只能申請一次,無得補發,攞咗就要好好保管!
而期滿日後任何時間都可申請,無限時。(我自己都未攞)
温sir 发表于 19-4-2013 09:41
佢同外判爭拗嘅係申破前的保險數,涉及幾萬元。
某些外判會用呢招威脅我哋,因為要攞"解破令",就要揾佢 ...

咁講真, 個d $$ 係應該真係要還比佢地既, 不過佢地要我親身去佢地office, 咁我無理由無la la 買張$6000機票返香港就係為左佢地架嘛, 同埋好坦白講, 我宜家都無$5000還到比佢地, 只係因為要申領mpf d $$ 先怕佢地會Hold我mpf account d錢姐.....