破產聯盟

樓主: Mingminglee
打印 上一主題 下一主題

以我個case可否申請破產?

其實,我需唔需要遲咗份工,取咗公積金先呢? 不過唔係好多,只有7萬元。但如果補公司抄,會補返28萬(公積金連強積金),到時,我是否一無所有? 全數只能用作還錢?
Mingminglee 发表于 16-1-2013 09:58
其實,我需唔需要遲咗份工,取咗公積金先呢? 不過唔係好多,只有7萬元。但如果補公司抄,會補返28萬(公積 ...

又唔係一無所有, 錢財身外物, 你有老公有仔, 錢無左將來搵翻, 你依家既情況破產係唯一選擇, 至於保住份公積金就難, 睇下板主等有無計仔, 除非你用鬼左隔一段時間先破!
Mingminglee 发表于 16-1-2013 09:58
其實,我需唔需要遲咗份工,取咗公積金先呢? 不過唔係好多,只有7萬元。但如果補公司抄,會補返28萬(公積 ...

唔係好明?
公司炒妳,強積金唔會補哂比妳喎!
公積金只有7萬元,建議妳盡量唔好郁住,除非妳肯定公司一定炒妳吧!否則,安安份份捱過呢幾年再算。
法例上在破產期內,所有收入都要上繳的,所以破產期內盡量不要有大變動。
若現在先離職,攞咗筆錢都係還債,到時再破仲可能要解釋筆錢去向。
温sir 发表于 16-1-2013 10:14
唔係好明?
公司炒妳,強積金唔會補哂比妳喎!
公積金只有7萬元,建議妳盡量唔好郁住,除非妳肯定公司一 ...

妳份工係咩工?係唔係工務員?請溫sir幫妳度度

妳做idrp仲要幾耐先還完,如妳補28萬都可以頂多3年零喔!
如妳老破後失業強積金及公積金最多只可留3個月生活費,其它全部要上繳
如果好難頂就破咗佢,四年後重新嚟過.

我之前睇哋舊post係公積金一定要上繳,強積金如妳由頒令到解破無轉工,咁佢地就攞唔到,但如在破期內轉工,咁最多可留3個月生活費,其它上繳。唔知係唔係咁樣呢?
我份工做了15年,不是工務員。idrp 要8年,剛還了8個月。 因要在我是住在朋友家,月租5000。 但不能打厘印。 如果要攪破是否要出去租屋? 我有睇過屋,實在太貴,300尺都要8000。根本租唔起。 我又要就返小朋友返學的地區,所以只能看沙田,大圍,馬鞍山及烏溪沙一帶。
Mingminglee 发表于 16-1-2013 11:30
我份工做了15年,不是工務員。idrp 要8年,剛還了8個月。 因要在我是住在朋友家,月租5000。 但不能打厘印 ...

如果唔係確定公司一定炒妳,咁妳又唔須太悲觀,安守本份4年好快過。
如破期內公司真的炒妳,公積金就難講,但強積金有方法保留,如可以當自動離職,公司唔一定要補長期服務金比妳的。
租住亦唔一定必須打厘印,詳情請教妳律師吧。
輕鬆面對,破產並不是妳想像中咁恐佈嘅,妳嘅情況必要時可揾社工幫忙,也可揾某些機構商量。
Mingminglee 发表于 16-1-2013 11:30
我份工做了15年,不是工務員。idrp 要8年,剛還了8個月。 因要在我是住在朋友家,月租5000。 但不能打厘印 ...

妳咁嘅情況只有申破啦!但妳有公積金破署應該會通知妳公司,所以妳要知道公司知妳破產會否給妳繼續係度做,妳可在申破前將妳現時的家庭情況同老板講,真係無辦法先申破(始終都做咗15年,如妳老細有人情味,應會體諒妳),租無釐印應該可以(律師同我講破署唔理有無釐印),但要叫朋友每月比張租單妳
依家哋租金真係貴到飛起,我租唐樓兩房一聽都要6500,如朋友度可以長住最好不要搬,因妳嘅情況就算破咗都要好節儉先為持到生活
申破前最好搵多兩個律師資詢下先,將情況如實講比佢聽(特別係公積金及強積金點處理及會否通知僱主)

我理解係,公積金需要上繳,強積金一定可以保留.

http://www.hkdailynews.com.hk/finance.php?id=72874
為甚麼會提到不提取的問題呢?原因是有時候未有錢傍身,確比有錢傍身好。舉例說,若市民申請破產,基本上所有資產,包括物業、保險及聯名戶口,均要用作還債之用。退休保障的最後防線強積金,是否亦然?債主或清盤官能否在強積金戶口內,提取累算權益以抵償欠債?針對這個問題,積金局指出,除按照條例上指明的情況外,強積金受託人不得向任何人支付強積金累算權益任何部份,而破產並不包括在特定情況之內。因此,無論涉及的破產令是否屆滿,僱員的累算權益都不會因《破產條例》規定而歸屬破產案的受託人。換言之,破產人士毋須擔憂這筆「終極退休金」,會因破產而被用作償還欠債。

租約唔一定要有厘印。呢幾個區好難平過5000

你公司幾時轉強積金制,因強積金都有12年,你做咗15年。

公積金要睇你間公積金條款,公司唔炒你都有可能冇。
其實我依家都好驚公司會知,我都做咗十幾年,但我應該係冇公積金
申破咗只有見步行步

唔好咁做。

就算攞返啲錢都無得留返用,除非你真係等呢筆錢去做去做好合理嘅野。例如醫你老公對眼。

破處就算要計公積金,你公司都未必知。佢基本上係聯絡托管公司only, 無謂宜家自己搞自己。

強積金就更加唔洗驚,跟住4年你未夠65又唔申請攞,唔會有問題。公司炒影響強積金係因為公司可以將份錢轉做長期服務金出俾你,但只限公司供果份。
如果4年後解咗破而我又離開間公司攞咗長期服務金,咁破署及債權人有無權叫我將哋錢攞去還比佢地?
都係保住份工作, 公積金都係預左無好D, 強金就唔使驚!  其實你既case 老實唔破係解決不了, 我一向唔主張人隨意破, 但你既case v好難還得晒, 有排還
最慘係,當初我唔知有呢個網,睇唔到資。 我找咗一間顧問公司,要比成萬幾蚊。 問佢野,佢只告知"你比齊單据我先講" 攪到我而家半天吊。 又簽咗野比佢地攪。 唔比佢地攪,佢地又照收錢。
Mingminglee 发表于 16-1-2013 14:29
最慘係,當初我唔知有呢個網,睇唔到資。 我找咗一間顧問公司,要比成萬幾蚊。 問佢野,佢只告知"你比齊單 ...

無辦法,至多跟緊 d ,我都係比顧問公司搞,要自己上庭
唔好意思。 太多問題。 咁如果我朋友間屋係未補地價的屋,咁我叫佢寫租單,破署會否查到呢?我唔想累到朋友。
Mingminglee 发表于 16-1-2013 14:29
最慘係,當初我唔知有呢個網,睇唔到資。 我找咗一間顧問公司,要比成萬幾蚊。 問佢野,佢只告知"你比齊單 ...

又一顧問公司搵水個案, 律師攪都係萬4, 萬5, 包破署費及律師費包上庭