破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關2012年12月尾債權人大會(6000蚊問題)

我12月l4曰開會,约左2月l5曰傾生活費。不知你先定我先呢!?
佢當時有無比張信你,有關6000蚊事項架?!上面有寫““6000蚊在破產後頒取的就必須交還““!
k018354 发表于 10-1-2013 09:39
我12月l4曰開會,约左2月l5曰傾生活費。不知你先定我先呢!?
佢當時有無比張信你,有關6000蚊事項架?!上面 ...

我係12月7日開會, 約左2月5號上去傾囉, 佢當時有比信我呀, 係就係話破產後頒取就必須交還, 但冇講過破產前領就唔洗還喎, 你當時問左果個代表???佢話如果破產前領就唔洗還咩??
到時你記得話反比我知傾生活費的過程&佢好5好水呀!
我有問過佢,佢有話破產前就不用還的,你可call佢再問清楚一下!
anson068 发表于 10-1-2013 10:32
我係12月7日開會, 約左2月5號上去傾囉, 佢當時有比信我呀, 係就係話破產後頒取就必須交還, 但冇講過破產 ...

如果你申破前領6000就冇理由要交出,
我認為破前已拿了 用了 是不需要比番出來 如果生活係掂嘅 使嘜申破呀 不如叫你比番上年的双糧花紅(如有的話) 佢
申 破 前 取 6000 元 係 不 需 要 還 的 , 米 俾 D 外 判 老 點
天帝 发表于 10-1-2013 11:25
申 破 前 取 6000 元 係 不 需 要 還 的 , 米 俾 D 外 判 老 點

係咪肯定先? 如果係...我同外叛傾一傾....係就好啦...我呢論好煩,破完都仲要還咁多...想死
好日子 发表于 10-1-2013 11:00
如果你申破前領6000就冇理由要交出,

係咪真架???有冇巴打試過?
anson068 发表于 10-1-2013 12:21
係咪肯定先? 如果係...我同外叛傾一傾....係就好啦...我呢論好煩,破完都仲要還咁多...想死 ...

當 然 , 如 申 破 前 D 6000 元 要 交 還, 甘 樓 主 兩 三 年 前 D 双 糧 刀 要 交 出 ? 邏 輯 上 刀 吾 妥
你應該有他的咭片的,直接打去問下就最肯定啦!

吾 洗 有 人 試 過 與 否 , 因 無 理 據 要 交 還 此 6000 元 , 申 破 前 D 錢 係 自 己 , 不 受 破 署 管 理

評分

參與人數 2城市人氣 +30 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +6 收起 理由
bb_q_888 + 10 + 5 說得對!
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 說得對!

查看全部評分

照正常都係唔洗還,要還咪真係好多野還!!!

要還你叫佢問破署攞,d錢攞左嚟攪老破.......

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +1 收起 理由
dopod123 + 20 + 40 + 20 + 1 說得對!good point

查看全部評分

係咪肯定先? 如果係...我同外叛傾一傾....係就好啦...我呢論好煩,破完都仲要還咁多...想死 ...

只要係申破前已領6000都無雖上繳

但如果領取日期在申破的前3個月內,佢地由其外勞可能會問呢6000去咗邊

呢個等於你申破前如有款項(非人工正常收入)入過你戶口,都要解釋去向

舉例:取消保險有幾仟退回給你,在月結單上會有入數顯示,..呢條數就好大機會被問去向.
天帝 发表于 10-1-2013 12:31
當 然 , 如 申 破 前 D 6000 元 要 交 還, 甘 樓 主 兩 三 年 前 D 双 糧 刀 要 交 出 ? 邏 輯 上 刀 吾  ...

你覺得岩喎~唔通我2~3年d雙糧要交番出黎咩@@, 但佢又話根據d咩咩咩條例, 呢6000蚊唔屬於我個人既, 係政府既, 非我個人資產, 所以唔受破產保護架喎
k018354 发表于 10-1-2013 12:32
你應該有他的咭片的,直接打去問下就最肯定啦!

有呀, 但唔想而家問呀, 廢事啦...我驚攪到印象差哂, 我2月5號先問...到時一知結果即刻上黎話你聽
dopod123 发表于 10-1-2013 16:11
只要係申破前已領6000都無雖上繳

但如果領取日期在申破的前3個月內,佢地由其外勞可能會問呢6000去咗邊

我唔止3個月內架啦, 我11年10月申請6000蚊, 12年9月先攪破, 咁樣咪應該唔洗囉番出黎囉?
anson068 发表于 10-1-2013 16:29
你覺得岩喎~唔通我2~3年d雙糧要交番出黎咩@@, 但佢又話根據d咩咩咩條例, 呢6000蚊唔屬於我個人既, 係政府 ...

樓 主 米 聽 個 外 判 up 三 up 四 , 破 產 條 例 是 指 申 破 后 所 有 財 產 由 破 署 接 管, 申 破 前 關 佢 义 事
anson068 发表于 10-1-2013 16:31
我唔止3個月內架啦, 我11年10月申請6000蚊, 12年9月先攪破, 咁樣咪應該唔洗囉番出黎囉? ...

硬係唔洗嘔,道理如天帝兄所講一樣

但某啲外勞係都要玩嘢唔奇,只要証明領錢時間,佢地唔會夾硬嚟.

如果比証明佢都仲玩嘢咪問番佢轉頭點解要比佢,最多答啲錢點用
anson068 发表于 10-1-2013 16:31
我唔止3個月內架啦, 我11年10月申請6000蚊, 12年9月先攪破, 咁樣咪應該唔洗囉番出黎囉? ...

甘 米 吾 洗 交 還 啦 , D 外 判 玩 野 ,捉 心 理 戰, 博 你 驚 不 合 作 態 度 就 範