破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: k018354
打印 上一主題 下一主題

明日上庭了~~

Ok呀!破了!今日仲開埋新户口同埋交埋文件去會計師不樓啦!!!   但吾知我要5要開債權人會議呢!?
咁我家下每月可用幾多呢!? 又幾時會傾生活費呢!?
k018354 发表于 7-11-2012 02:58
Ok呀!破了!今日仲開埋新户口同埋交埋文件去會計師不樓啦!!!   但吾知我要5要開債權人會議呢!?
咁我 ...

唔洗擔心!大概一至兩個月先知洗唔洗開!開咗都未必即刻同你傾生活費!你啲錢可以照用!
咁我 ...

未同你傾生活費時,你係照你申報嘅數額過生活,直至佢同你傾時再定。
唔揾你傾即係你申報無問題。
債權會議,以你情況相信唔會開,大可放心。
加油!加油!
下 個 月 洗 費 按 照 以 往 正 常 的 便 可 , 正 常 情 況 在 個 半 至 兩 個 月 會 傾 生 活 費
BUT 有 一 點 要 提 一 提 , 假 設 樓 主 月 入 10,000 , 在 2 個 月 后 傾 生 活 費 時 所 批 是 9,000 , 即 是 之 前 兩 個 月 的 2 仟 刀 要 還 的 , 此 乃 温 馨 提 示 , 留 番 D 錢 較 穏 陣
咁我 ...

宜家你鬆晒喇。

如無意外,2星期左右會收到破署信批幾多生活費。如果要開債權人會議,3個月內會通知。
我想應該債權人不会開会 如你所講唔会有很多淨$還$ 冇肉食和浪費時間和外判費...... 放心啦
咁我 ...

搞掂咗,又可以出黎賀一賀娓惋囉!
但我家下系主任跟咼! 嗰日頒完,取左開户信就去交文件。(當日早上0930打定去约),毅x會計師樓d人話,佢地對我只作一次式服務,主要係收我文件及對好文件同做核數同平估就會send反去破署.叫我有其他問題就揾反嗰邊!咁之後開完户口,我又上反去11樓交提款咭c0py比主任,順便話聲佢知已交文件同問我家下是否跟去!? 主任就話“係呀,有問题我會call你架啦!記得聽電話呀“跟手就走反入去了。
k018354 发表于 7-11-2012 23:32
但我家下系主任跟咼! 嗰日頒完,取左開户信就去交文件。(當日早上0930打定去约),毅x會計師樓d人話,佢地對我 ...

我主任跟左我一個月後~跟住就收到通知要開債權人會議~變左外判跟~所以好難講~睇定d先~你都要儲定d錢~
lulumason 发表于 7-11-2012 21:00
我想應該債權人不会開会 如你所講唔会有很多淨$還$ 冇肉食和浪費時間和外判費...... 放心啦 ...

我個代理同我填哂d文件(包括26頁問卷),佢填支出多過收入1仟元多d,佢話係要咁填架,佢叫我淨係起每一頁签名就可以了。佢話你預比佢地扣起你d啦,大约1-2仟蚊左右啦!“
japanesegirl 发表于 7-11-2012 23:38
我主任跟左我一個月後~跟住就收到通知要開債權人會議~變左外判跟~所以好難講~睇定d先~你都要儲定d錢~ ...

下……好夢变悪萝!我都驚呀!一日末傾生活费就日日都好灰l0w!  
請問是否要䦕債權人會議就一定會轉交比外判跟呢???
k018354 发表于 7-11-2012 23:49
下……好夢变悪萝!我都驚呀!一日末傾生活费就日日都好灰l0w!  
請問是否要䦕債權人會議就一定會轉交比 ...

應該係~~~~
妖……果日我個代理話有d人係真接外判,所有野都要去外判搞!你家下主任跟咪執到l0w!  我當時仲心諗 “e……仲有d運仔咼,衰5晒咼!hee tim“
k018354 发表于 8-11-2012 00:03
妖……果日我個代理話有d人係真接外判,所有野都要去外判搞!你家下主任跟咪執到l0w!  我當時仲心諗 “e… ...

我係直接將D文件交俾外判架.

雖然我真係唔熟個程序
但我可以將我當時嘅情況分享下
當時我記得做呢個決定時我係失業
金額比你仲要高
債權個要比你多
但都係主任跟
後來我揾到野做再申報
係也驚轉比外判跟我case
好好彩最後都無
不過你真係要預番如果個工高咗係要上繳
呢個就係我嘅經歷