破產聯盟

樓主: rabbitki153155
打印 上一主題 下一主題

想試下IVA先, 頂唔順先破產, 會唔好傻???

rabbitki153155 发表于 9-10-2012 08:15
問左成日係電視賣廣告既 黃XX律師行,要$23000, 但可以分4個月, 勉強做到.
自己都係見步行步, 算係比自己良 ...

其實你工作不穩定, 加人工不是很高, 破產是比較合適做法, 早D破產, 4年好快過, 早D存翻D錢, 從頭來過, 7年唔易捱的, 如果你捱是為了Drp or idrp, 都仲叫值得, 捱世界為左iva, 其實又唔係好值得, 因為你應該唔係敏感職業專業人士!

如果工作一停下來, 你既錢會好緊, 7年中風險唔細的!   
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 08:15
問左成日係電視賣廣告既 黃XX律師行,要$23000, 但可以分4個月, 勉強做到.

細貓講得啱!破唔破係妳自己決定,但妳嚟得呢度發問,大家都係想比個較好嘅意見比妳參考。
妳嘅情況...如果無特別嘅原因,破產係妳最佳選擇!
單律師費就超出成萬,雖然分4期,但每月要還多8000喎..........
而且相信佢唔會保証一定成功嘅,唔批嘅話,妳只係掮多條數吧。(我哋經驗睇,成功機會極微。)

算妳真的成功獲批,每個月又要比多$400管理費,(頭4個月8000+約6000+400=14400.-.....掂唔掂呀?)7年又多3萬幾,算一算,搞IVA成本接近6萬,化算嗎?
未計妳要保証未來7~8年要一帆風順咁捱喎,其間有乜依郁...............
仲有,IVA同破產一樣,記錄係永存嘅

開頭你都話無錢搞破產,又可來有錢做iva分期?
如果iva唔得,你又係邊度搵錢做破產。

7年,轉份好工就話,咁無野做點算?
仲有據我所知,Iva期間做破產係麻煩過直接申請破產(唔知有無師兄可以補充)。 如果再搵律師搞,你都要俾。

而且你破產後一樣可以努力工作,搵多啲還多啲。你單身搵1萬都可能要還1-2仟。
如worldcat 講既, 咁有冇人試過做IVA之後破產, 會有乜唔同?? 有冇人可以講解下??明天就上律師樓搞, 想知多D呀???
仲有睇來睇去都唔明, 破產最影響未來D乜?? 係講緊破產期完左之後, 一直唔明依點.基本明白就係只要唔係專業人士, 無諗住買樓同無得做有限公司股東外就無分別. 其他都唔係好知,
同仲可唔可以博下政府工呀?? 因為申請左文書助理主任, 明天有typing test呀
同如果破產, 要供養父母係咪個額會高D??但係咪要證明佢地係低收入或都無收入先得?? 因為老人家66歲啦, 但佢自己暫時有野做, 仲有$6XXX個月, 比好多人好好多.
我認我係個容易動搖同無自信既人, 所以一直都好驚"破產" e個terms. 所以先諗住試左個心安理得既方法.
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 14:58
如worldcat 講既, 咁有冇人試過做IVA之後破產, 會有乜唔同?? 有冇人可以講解下??明天就上律師樓搞, 想知多D ...

你做iva 還左一排先破產, 其實同一早破產無分別, 分別係你用左冤枉錢, 而做唔到你想唔破產既效果!
時間浪費左, 錢浪費左!

破產, 簡單講, 解破後你相對好難借錢買樓 (你發左達有成幾百萬或幾千萬cash, 銀行絕對唔會太介意你破過產)
即係買樓做按揭就好難, 但將來申請翻d信用卡(比如兄弟, AXXn) 都仲會有d機會 (當然亦唔encourage你咁做)!  或者你有20萬定期在某銀行, 我相信佢唔介意比張5000蚊limit既信用卡你

政府工好似破產要通知翻, 實際係點其它會員或板主答你好d !

破產你有父母要供養當然要比你供養費, 作為生活費一部份, 你既case 破產可能只係還少少, 主任跟都有可能唔使還 (實際睇你最後跟邊個了)

rabbitki153155 发表于 9-10-2012 14:58
如worldcat 講既, 咁有冇人試過做IVA之後破產, 會有乜唔同?? 有冇人可以講解下??明天就上律師樓搞, 想知多D ...

iva 轉  破產 希望有其他人答到你。

破產期間,大概就係唔可以借錢,唔可以亂洗錢,投資,去旅行。所有生活費都係先批後用。

破產解除後,基本上等於正常。可以開有限公司都無問題。
信用卡,借錢買樓就係銀行嘅商業決定。
仲有突然諗到既, 我就算破產但真係無錢, 如果唔還1-2個月, 攞住D錢去做破產會唔會唔係咁好? 同銀行會唔會放數比財仔追?? 尤其是錢幣銀行同X打銀行???

唉....睇到妳咁講,瞓喺床都彈起身,老温近來都甚少喺同一帖上答咁多
如果妳真係"諗住試吓個心安理得嘅方法"而去搞Iva,
咁我就直接啲,強硬啲、衷心咁奉勸妳一句,明天就唔好上律師樓搞喇,叠埋心水搞老破啦,唔好試呀,死梗!
妳而家好難了解,講妳都未必明解,總之唔好問點解,遲啲妳自然識解!

比你地講到明天想縮沙添~~~
不過我諗兩樣野最大分別都係, 一個還哂記錄都係咁差, 一個唔還記錄係最差, 以後要買樓供錢都唔洗諗咁解.
多謝温sir咁緊張, 相比屋企果個~~~
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 16:30
比你地講到明天想縮沙添~~~
不過我諗兩樣野最大分別都係, 一個還哂記錄都係咁差, 一個唔還記錄係最差, 以 ...

溫蛇都要上火, 就知你攪iva 絕對係一條不歸路, 都係個句, 無人想破產, 如你""還是好事, 但"實際"又係另一件事, 有D人想中六合彩, 但一世都係想, 實際可能一世都唔中

所以, 感性, 實際理性

你既情況, 7年還款期再加iva費條數, 真係餐餐公仔麵或麵包先攪得掂, 你還完晒, 又發覺自己record 又唔係真係好好多, 好少少
因為7年中總會有些變數, 健康呀, 家人呀, 等錢銀需要   同問題你話你份工唔算好穩定, 呢樣野先最驚

無人想破產, 但你所面對既不明朗因素實在太多, 風險大, 就計還款期超過6年已經係太長, 就好似叫你開駕跑車, 但朦住你一隻眼, 又綁住你一隻手,  再醒埋你4個光頭車胎, 你仲有無信心完成20圈賽事而無意外?

人工得9千, 可能遲D加到1萬.不過份工未稳定   <---- 呢樣野 + 7年還款期 + iva費用    已經係非常頭痛同風險高
開紿唔識計數啦, 今日有份工打黎話請.$10000/月, 仲有双糧, bonus. 過左試用期就再加, 係咪應該試,???
做左問題兒童添
如果你想揾个實例 我可以同你分享 我曾做過舒緩 當時果問公司(顧問果隻) 同佢傾時 什麽都得 唔得唔收錢 点知 欠最多果間 ok 但你以前所還的當利息不計 (約十萬) 重新用原借$ 再拉長還 衹係降底2乘每月還款額 但欠最少果幾間 say no. 結果 捱四个月 澎澎聲走去申破 回頭想煦自己真係 笨7  我現在申破巳2年多了 又肥咗又靚咗 以前D壓力冇哂 至少不愁衣食住行(被炒除外) 講真將來能不能供樓 我唔care 冇信用card用 我唔care (仲屢我唔夠 7 card 傍身) 最重要係收成正果 重新重生 唔知我个故事 對你有冇点啟發呢?
我D卡唔會比你小囉, 錢幣銀行一間都比左3張
依家仲要比多個難題我, 唔通個天都唔想我做IVA. 想做IVA時又有新工請, 仲要對我黎講人工叫OK.
唉~~~大家可以當睇唔到. 至在出下氣.
都唔知要捱幾耐
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 19:44
開紿唔識計數啦, 今日有份工打黎話請.$10000/月, 仲有双糧, bonus. 過左試用期就再加, 係咪應該試,???
做 ...

10000同9000,有幾大分別

睇到而家,我個人覺得樓主破產係最實際.7年前我都大把錢,點知最後加入破產大軍
仲有7年內唔係你要高人工,係要穩定收入。

即係有老世叫你幫手攪檔新嘢你都最好咪念,因為要博,
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 21:19
我D卡唔會比你小囉, 錢幣銀行一間都比左3張
依家仲要比多個難題我, 唔通個天都唔想我做IVA. 想做I ...

你可以試下~~~到最後都係會破~~~~~
dopod123 发表于 9-10-2012 22:16
仲有7年內唔係你要高人工,係要穩定收入。

即係有老世叫你幫手攪檔新嘢你都最好咪念,因為要博, ...

點解唔可以博既?? 雖然要穩定, 但唔明點解唔博得
rabbitki153155 发表于 9-10-2012 22:31
點解唔可以博既?? 雖然要穩定, 但唔明點解唔博得

博 吾 過 , 乾 乾 脆 脆 破 左 好 過 , 無 謂 浪 費 時 間 , 兩 頭 吾 到 岸 仲 無 奈