破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

正想申請破產的人

回復 #14 yukiyau 的帖子

我知你心情好難過...但係咁...銀行係做生意,

唔會唔計息...等你破產..四年你就唔洗計息,

你自已都識話---債務重組要還17年,計息可能不只17年.

(((律師現在說利息要照佢銀行計.4年後才會停,然後就到你退休時再系你戶口拿錢。)))

咁又點...你死左一樣,無哂d錢,更令家人傷心難過~

你離退休...還一段時,你點解咁灰?你真無先考慮公援,

你有份工...已經比大部份人好....

你而家收入唔錯,破產起碼暫時穩定d....比個時間.空間自己,

留得青山在,哪怕無柴燒,

爰人必先 愛自己,想得救必先願被救.

你唔好再亂諗野,我地都好想幫你一把...

如果有決心...有什麼事做不成...不要輕言要死~

把問題留給家人.

評分

參與人數 1城市金錢 +5 收起 理由
温sir + 5 身不由己..=-=""

查看全部評分

回復 #17 yukiyau 的帖子

債權人先可以分錢...
我中x $60000
獅子2張卡+萬用+循環=$296765
恆x105000
大x110000
星x120000
花x40000
嘉x30000
保險銀行96000
樓按900000
市值約130000
朋友300000
家人40000
總數約2090000-1300000=790000
我實際欠約790000
我的公積金有1200000,
因我的公積金沒離職不能動所以我還是負資產
但我的錢是夠還人的,變相就是錢照付,但我必須破產先
然後銀行在這4年間會不停利+利+利的計算4年為止
然後等我老了退休了,拿回公積金就向我的公積金入手.計算破產4年間的。
未還清債務同利息,幾多點計冇人知,總之貴過黑社會
即係我分分鐘用晒120萬同來緊4年的公積金,同冇埋樓,還還左4年錢,朋友又冇還晒.
總之無底深渊一個,除非你真的一窮二白,不是銨行就要榨干你

回復 #20 温sir 的帖子

溫sir
咁你就應該加d cash $ 比我, 等我個銀包可以漲仆仆,就算比靚仔admin哥哥 扣咁d 都唔洗慌
什麼人才是債權人,我同朋友借錢都系有借據的

回復 #25 yukiyau 的帖子

有借據就係債權人。但會分先後次序......朋友家人好似排最後
溫sri
我把所有債如實反映了.比同律師講還詳細,希望冇人似我錦,
明知道自已的錢夠還眼白白睇人地計息計走晒

回復 #27 yukiyau 的帖子

咁可以而家就先cut出嚟還嗎?可免計4年息...
最後即系點呢?照計我有150萬我欠90萬佢地可以分到呀
原帖由 yukiyau 於 2009-3-30 15:51 發表
我中x $60000
獅子2張卡+萬用+循環=$296765
恆x105000
大x110000
星x120000
花x40000
嘉x30000
保險銀行96000
樓按900000
市值約130000
朋友300000
家人40000
總數約2090000-1300000=790000
我實際欠約790000
我的公 ...

yukiyau

多謝你提供ge資料. 睇完又唔係覺得真係咁壞, 首先, 你家人知唔知你而家ge情況, 你而家應該快快買左層樓租屋住住先, 咁d 錢就還左比手頭上較高息果d 先, 咁可暫時舒緩吓財政壓力, 然後就私人搵獅子銀行傾吓債務重組 ( 因你欠佢債最多 ),當然, 工作就一直至退休為止先辭職,因為聽講公務員退休後可獲分配公屋, 然後再用公積金去還餘下債項, 咁樣唔知可唔可行呢  !
cut出嚟還要離職,沒了收入不是更死

問溫SIR

150-90  

多出60萬是否會比返yukiyau 本人?

回復 #31 yukiyau 的帖子

你係咪公務員?係嘅話....查吓..公務員或司法人員的《退休金條例》
公務員或司法人員的《退休金條例》可讓他們在破產時免將退休金落入破產信託人手上
原帖由 yukiyau 於 30/3/2009 16:08 發表
cut出嚟還要離職,沒了收入不是更死

公積金...滿十年該可以提早攞出來嘛?不是嗎?
我不是公務員
公積金已問過拿不出來
原帖由 yukiyau 於 30/3/2009 16:17 發表
我不是公務員

噢!...........我要下線啦....你繼續,勿放棄!呢度大把會員同你諗計

回復 #35 yukiyau 的帖子

yukiyau

你問題我要d 時間再思索吓先, 而家有d事要外出一陣 ,稍後再同你傾過.
重有溫sir 同bbq,  因今天不用上班才有機會在這段時間同你地傾計, 下次有機會再傾過...
我都知道成日唉..身邊的人很難受...唉...我這人也是洗腳唔抺腳...
懂生借左50幾萬買樓朋友借左30萬銀行就85萬分10年一個月還萬幾
50萬那就一個月還差不多5千加埋16000左右.唉...初初以為自已份人工ok
但事實我一個月真的要2萬幾來用.最後超支超支又超支,幾年前把樓轉成25年
以為又搞得掂.唉...剩少少就足夠要你命了..
總之今次下定決心.一毛不留..所以對朋友d錢點還才會念念不忘
多謝2位了.我去睡下,昨夜通霄至今
已2天一夜半小時都冇睡過