破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

欠 電訊公司錢

dopod123 发表于 6-9-2012 14:20
但而家被停服務未,對方追數未?

佢電話唔係用PxxW... 佢係上網先用佢... 之後人地sell 佢又呢d 0機價... 佢就係咁出...

宜家佢上網同呢5張咭都停哂... 暫時只收到上網部的追數信...

個律師話... 佢最蠢係... 果5張咭... 一出就掉哂... 完全無用過... 你話佢用一兩張都好... 都叫做合理... 但宜家... 擺明就係有心變賣來套現... 所以好麻煩囉
smallcat 发表于 6-9-2012 14:27
咁狂出機後破產, 有欺詐成份wor  一個人點會出咁多機?

好錯... 佢律師的意思應該就係咁囉... 所以先建議出返封咁既信...

但我覺得... 如果封信作用係for 解釋d錢去左邊... 咁就合理... 但如果你話講還錢.. 我始終覺得呢個時候唔應該承諾囉...
queenielamok 发表于 6-9-2012 14:45
可能係我寫得唔清楚... 佢封信都係出俾法庭... 唔係直接俾PxxW...

但我唔係好明... 點解封信要講佢願意 ...

呢D真係要佢出到破產令, 等D主任OR外判同佢計. D外判總會諗你朋友有冇機會比番D錢出黎. 呢度好多C兄都係比D外判當渣汁機(包括我), 有幾多渣幾多.
queenielamok 发表于 6-9-2012 14:51
好錯... 佢律師的意思應該就係咁囉... 所以先建議出返封咁既信...

但我覺得... 如果封信作用係for 解釋 ...

係咯, 有乜理由律師應承還錢 ?  如果把 Pxxx 入做債權人, 還唔還到錢係將來主任同外判分配, 計完生活費後, 有錢餘下pxxx 記作為債權人, 咪睇下到時分得幾多, 間間銀行都係咁分

真係怪事年年有
queenielamok 发表于 6-9-2012 14:48
佢電話唔係用PxxW... 佢係上網先用佢... 之後人地sell 佢又呢d 0機價... 佢就係咁出...

宜家佢上網同呢 ...

所以, 你既理解係, 律師驚 P 記告佢 行騙, 先同佢咁做 ?

你朋友間律師樓可唔可信架 ?  照理真係律師應該都有佢理由, 但呢d case 相信真係無幾個有
smallcat 发表于 6-9-2012 14:58
所以, 你既理解係, 律師驚 P 記告佢 行騙, 先同佢咁做 ?

你朋友間律師樓可唔可信架 ?  照理 ...

無錯... 我係咁諗囉... 佢係問三姓律師... 我當年都係經呢間申破... 但佢d case 我真係唔知... 係咪真係會告佢呢?
queenielamok 发表于 6-9-2012 14:48

宜家佢上網同呢 ...

咭佢唔係賣比人掉咗

真係有啲危(不過都機會低),只要收到追數信條數係可以直報,唔洗還冇手尾.追數信最好連合約罰款總數更好
smallcat 发表于 6-9-2012 14:27
咁狂出機後破產, 有欺詐成份wor  一個人點會出咁多機?

又唔一定嘅,有得解嘅,可以冇事
queenielamok 发表于 6-9-2012 14:45
可能係我寫得唔清楚... 佢封信都係出俾法庭... 唔係直接俾PxxW...

但我唔係好明... 點解封信要講佢願意 ...

我就唔出,出即自已有屎,
queenielamok 发表于 6-9-2012 15:09
無錯... 我係咁諗囉... 佢係問三姓律師... 我當年都係經呢間申破... 但佢d case 我真係唔知... 係咪真係 ...

咁就唔知, 3姓做咁多case, 佢地有佢理由, 至於乜理由   真係唔知   如果驚咪問下第二間律師行, 多個意見
好似睇醫生咁, 問多個意見
可能係3姓預左法庭會問,所以出定解釋信。
我封信其中一部份都係解釋返點解會用呢筆錢買呢樣野,咁個樣有價值嘅野去左邊?但你朋友睇黎.......

相信係嚴格助好多,我有筆退保費,法庭都要解釋啲錢去左邊,幾時開保,其間有無攞錢等等.....

仲有其他每項借貸都要講用途。

盡力還錢意思應該係還俾全部債權人,唔係單一債權人。咁破產都要盡力還錢嘅.中,唔通話一早諗住有借無還咩............呢封信係俾官睇........我簽封信都有呢啲說話。
worldcat 发表于 6-9-2012 16:30
可能係3姓預左法庭會問,所以出定解釋信。
我封信其中一部份都係解釋返點解會用呢筆錢買呢樣野,咁個樣有價 ...

我始終覺得呢個時候唔應該承諾囉... 我都係咁諗.
法庭問先去解釋,何必捉虫?
其實每個借既人都承諾還錢,如果無錢還又有邊個相信你既承諾?
一陣外判攞住封"承諾",叫佢加期....(假設)
bb_q_888 发表于 6-9-2012 17:08
其實每個借既人都承諾還錢,如 ...

可以嫁,我都係法庭問先出信。
風險係法庭未必可以係原定頒令日判。好似我咁11號判,但上星期先收到叫補資料。律師話會今個星期一交返去,咁佢地接唔接受可能到11號先知。
如果你朋友都唔介意遲啲判,咁緊係等佢問先出信。
bb_q_888 发表于 6-9-2012 17:08
其實每個借既人都承諾還錢,如 ...

仲有,封信應該唔會話還幾多錢,只係話會盡力還錢。分別係好大。
worldcat 发表于 6-9-2012 17:25
可以嫁,我都係法庭問先出信。
風險係法庭未必可以係原定頒令日判。好似我咁11號判,但上星期先收到叫補 ...

如果律師叫你交翻, 應該11號頒令無大問題喇   
worldcat 发表于 6-9-2012 17:27
仲有,封信應該唔會話還幾多錢,只係話會盡力還錢。分別係好大。

明白... 等我叫我朋友問清楚先...
smallcat 发表于 6-9-2012 17:59
如果律師叫你交翻, 應該11號頒令無大問題喇

始終有啲擔心嘅~~
worldcat 发表于 6-9-2012 19:06
始終有啲擔心嘅~~

律師好少失手架, 唔係個朵都會受影響, 所以, 我覺得你會好順利頒令!
smallcat 发表于 6-9-2012 19:25
律師好少失手架, 唔係個朵都會受影響, 所以, 我覺得你會好順利頒令! ...

成你貴言,thks!
其實好唔明白 一个欠幾皮嘢 使唔使唸咁多 皇○你不需理他/她