破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

仲有野想問...

worldcat 发表于 14-8-2012 14:18
1. 律師話兩個星期左右,但樓上有師兄係頒後先交。等我問下律師先。
2. 係呀,就係果本書。
3.臨時解凍係 ...

我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計師交文件,佢比左四年報表我,我問佢以後交年報比邊個,會計師話比破署.冇耐主任叫我上去傾生活費.
worldcat 发表于 14-8-2012 14:39
可能係,我早你一星期入。

咁你有無睇過..你依家係咪所有戶口都唔郁得呢?
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口..
我仲可以自己戶口內過$1去自己戶口....

因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...
我今個月諗住..唔申請住..怕被凍左d錢..諗住下個月一次過申請2個月...
不過如果過多幾日...我戶口仲用到...我都係想照正常程序咁去...唔想因為個人問題...改變工作上既運作!
joetang 发表于 14-8-2012 14:47
我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計 ...

想問下,頒令後你去邊度fax文件俾主任?雖然律師代出庭,但如果請到假都想去旁聽。咁嘅話我可以一次過問主任攞信同申請戶口。thks!
worldcat 发表于 14-8-2012 14:58
想問下,頒令後你去邊度fax文件俾主任?雖然律師代出庭,但如果請到假都想去旁聽。咁嘅話我可以一次過問 ...

封信有破署主任電話及FAX.如你用律師攪.應該由律師處理.我是自己攪的,
joetang 发表于 14-8-2012 14:47
我上庭嗰日是帶齊所有文件及開支表,單據.然後上庭頒令之後即時打比主任FAX開戶信及影印舊戶口.跟住去會計 ...

你話帶齊所有文件...可以再清楚一d...係咩文件嗎?因為我都係自己攪...都想簡單..同快..因為無大假可以再請...
開支表..係咪即係個本好似書仔既野...文件...又係咩文件呢?
man3x 发表于 14-8-2012 14:48
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口 ...

中*同匯*停左上星期到左喇,我覺得你唔好搏。我無欠中*$$$。
man3x 发表于 14-8-2012 15:07
你話帶齊所有文件...可以再清楚一d...係咩文件嗎?因為我都係自己攪...都想簡單..同快..因為無大假可以再 ...

文件如 初步問卷,日常開支水費電費手提....屋企任何生活開支 銀行月結單,欠單 (股票戶口,保險要取消)
joetang 发表于 14-8-2012 15:04
封信有破署主任電話及FAX.如你用律師攪.應該由律師處理.我是自己攪的,

如果得就馬上自己申解凍信。
想知高院附近邊到可以fax文件俾主任。thks!
worldcat 发表于 14-8-2012 17:25

worldcat
你早過我2日攪...有咩消息...麻煩你都係度話聲我知...因為到時得我一個人去...都唔知去邊度fax好..
worldcat 发表于 14-8-2012 17:25

我是在金鐘弣近的文具晒相舖fax的.記得打簿,舊戶口 .先要通知主任fax完再打電話確實
man3x 发表于 14-8-2012 18:16
worldcat
你早過我2日攪...有咩消息...麻煩你都係度話聲我知...因為到時得我一個人去...都唔知去邊度fax ...

暫解信唔洗搞,法庭出紙就ok. (驚你唔知,暫解信只係俾你去櫃台攞一次錢,所以戶口仍然係被凍結。)
問緊另一師兄係頒令日同日申請解凍/開戶,大家都係911.......
man3x 发表于 14-8-2012 14:48
我只係有2個中X戶口...一個係出糧..一個係股票連支票戶口. ...

""因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...""
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入...即係要全數上繳
andrewhome 发表于 15-8-2012 10:05
""因為我月尾幫公司買野既petty cash..係..廿幾號入我戶口...""
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入. ...

如果公司出備用現金支票我去拿錢咁又得唔得有沒有問題.(不是過戶的)
andrewhome 发表于 15-8-2012 10:05
你要留意, 以後存入戶口的全部都當作收入. ...

唔係掛...有晒公司証明文件都當收入...我認為有得同主任傾...
worldcat 发表于 14-8-2012 18:55
暫解信唔洗搞,法庭出紙就ok. (驚你唔知,暫解信只係俾你去櫃台攞一次錢,所以戶口仍然係被凍結。)
問緊 ...

到今早為止,,,戶口依然用得,...
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會被凍結...你有律師跟...應該會好d...我就怕錯過左d程序就大獲
man3x 发表于 15-8-2012 11:11
唔係掛...有晒公司証明文件都當收入...我認為有得同主任傾...

"買野既petty cash 出入數問題"相信好多人都遇到....

好平常,
凡出入代買物先影印存本,備不時需要被問及.

不過 301老破期內 多年一樣有petty cash買物先;後claim錢,
亦經銀行戶口轉賬,
無人查問過喎 !
man3x 发表于 15-8-2012 11:13
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會 ...

各銀行戶口在頒令日前或後相繼被取消,
間間銀行不同,無準則.

man3x 发表于 15-8-2012 11:13
好呀...麻煩你都單聲我知..因為我下個月5號出糧..11號上庭..都怕呢期糧會 ...

總之戶口盡量清空,佢一凍結你就會好煩.
bb_q_888 发表于 15-8-2012 15:16
總之戶口盡量清空,佢一凍結你就會好煩.

bbq..
我戶口今日已經被凍左啦..咁你知唔知...黎緊9月頭...我公司會自己轉帳出糧..會唔會入唔到數..被銀行彈回頭呢?
因為我上星期有打去破管問..個職員話...一凍左..基本上公司已經入唔到數比我..到底係唔係真咖?
唯有同公司講出住現金支票先