破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

岩岩自己申請左破產..等上庭

我之前..申請鼓勵就業交通津貼...佢個邊就係見到我每個月有呢d數入..當左我入息...我都係要求會計部比反入數証明文件比勞工處睇...之後就批反比我..
我仲同公司講..咁樣會影響我申請好多有關讀書既野..公司話..有需要就同佢講..佢比証明我..
所以我就可以叫公司出反信..或攞文件証明都唔係太難..
wahtung 发表于 13-8-2012 17:10
但公司係過數你戶口,況且樓主將來頒令後未知是主任跟或外判跟,如外判跟的話,你每個月都有呢類數過戶,都頗 ...

呢樣我又唔怕佢..反正我個個月都要係電腦申請反晒整個月既費用...烈印出黎比會計..佢先會入錢比反我..
我都只係順手印多一份比破管姐..問題不太...
man3x 发表于 13-8-2012 17:13
呢樣我又唔怕佢..反正我個個月都要係電腦申請反晒整個月既費用...烈印出黎比會計..佢先會入錢比反我..
我 ...

如樓主可以接受到此情況便可以
man3x 发表于 13-8-2012 17:13
我 ...

加油!可惜我寫文出帖好麻煩,
唔係我都想講幾句嗲吓
smallcat 发表于 13-8-2012 17:03
可能佢地覺得你解凍唔切戶口, 其實你要求公司出現金, 咪肯定無問題咯? 不過, 你公司肯唔肯出現金比你又另 ...

問題首先唔係過唔過戶口問題,而係公司叫員工買日用品,係應該在公司會計petty cash 攞現金叫員工買的,奇怪在點解要員工先出錢買???打工要貼錢打工好奇怪
公司有..$4000放係我度既....唔係全部都我出既...
wahtung 发表于 13-8-2012 17:24
問題首先唔係過唔過戶口問題,而係公司叫員工買日用品,係應該在公司會計petty cash 攞現金叫員工買的,奇怪 ...

有乜出奇, 有好多公司拖糧, 唔少呢d公司

不過, 呢類公司都唔係好野, 要得員工貼錢比住先唔係問題, 但唔係老奉
man3x 发表于 13-8-2012 17:31
公司有..$4000放係我度既....唔係全部都我出既...

其實最好唔好咁麻煩喇, 就算主任都唔鐘意有咁多野做, 免得過買野就叫公司出現金比你買, 你出住先叫佢將來比翻現金你
smallcat 发表于 13-8-2012 17:34
有乜出奇, 有好多公司拖糧, 唔少呢d公司

不過, 呢類公司都唔係好野, 要得員工貼錢比住先唔係問 ...

無理由貼錢打工嘛,咁如個職員個袋真係無錢又點買
我公司都係留幾仟蚊喺度.唔夠至叫佢開現票.自己唔會同佢出住錢先.
wahtung 发表于 13-8-2012 17:38

好多公司老闆會打友情牌架, 搏同情, 比住先, 咁幾百又唔係大數, 不過, 無理由一定要入銀行唔出petty cash, 唔通d錢有蟻咬?    咁香港其實有唔少有良老闆既 之前有單酒樓執又開執又開, 結果咪要負翻責任

wahtung 发表于 13-8-2012 17:38

唔好話拖糧, 好多公司拖數一樣話 老闆出左差, 一係差一個簽名, 一係老闆未簽名, 一係話唔知道, 總之係鷹哥feel 令你拿唔到錢咯, 拖拖拖, 等等等  

所以, 樓主變左好似要就翻公司咁  呢d野最好愈簡單愈好, 愈複雜主任多樣野做都煩喇
smallcat 发表于 13-8-2012 17:54
好多公司老闆會打友情牌架, 搏同情, 比住先, 咁幾百又唔係大數, 不過, 無理由一定要入銀行唔出petty cash ...

買公司日用品係應該公司比職員先買,如出去工作啲車資自己出先就無可厚非
smallcat 发表于 13-8-2012 17:56
唔好話拖糧, 好多公司拖數一樣話 老闆出左差, 一係差一個簽名, 一係老闆未簽名, 一係話唔知道, 總之係鷹 ...

係,簡單啲好,多嘢做主任會黑面
我公司總部唔係香港!係外地!總公司係要易於係電腦系統管理!係絕對唔會想現金來往!呢點我好理解!我都係度做左12年!麻煩都要配合公司!我大老闆絕對唔係個種無良顧主囉!得都唔想無左份工!除非真係無辦法!否則我都唔想攪到公司!因為好多野唔係我地香港話到事!香港呢部分!大家都係打工仔!
man3x 发表于 13-8-2012 16:59
我其實係咩都唔識..只係膽粗粗試下自己攪..
因為問左..葉謝..佢收..$14500..一d細行都..$13000.
而如果要申 ...

所有開支,如實照報.老公方面,如實照報, (話佢冇一起生活 ,斦有費用是自己擔晒) 如果唔係所有開支係一人一半
wahtung 发表于 13-8-2012 16:26
如公司PETTY CASH 經樓主戶口是較為大額都頗為複雜,叫公司列証明信件,公司咪知你老破 ...

係呀!間公司唔敏感就無問題,但起碼佢都要同上級作個理由點解要出信等等,
相信樓主會識得作一個合情合理的理由,
而我想講,講一個大話去拿封信,而呢個大話,起碼要講四年,......唉!何必呢,
而聽樓主講做左間公司12年,每年都有報稅表,相信幫公司買野的款項都不會報稅,暫時可否簡單些,
copy舊年稅單同戶口比外判先,睇吓外判點講,先再作下一部行動,以不變應萬變!唔使煩住先.
我唔知啱唔啱,不過若是我,我會咁做先.
man3x 发表于 13-8-2012 18:18
我公司總部唔係香港!係外地!總公司係要易於係電腦系統管理!係絕對唔會想現金來往!呢點我好理解!我都係 ...

我都係做外國人公司,我破產時都好坦白同公司講,公司不但無問題,而且老闆都話我夠坦白,有什麼証明信公司都幫我打,而且老破後加人工的錢都係出CASH,等我底薪唔駛再加大,妳做左咁多年,我相信妳坦白講公司都唔會留難妳,當然每間公司唔同,只是本人小小經驗,至於雙糧花紅,應該每都要申請,我現在都係,只是每年攞番一半度,當然都要睇妳跟的主任或外判點做喇...加油呀
破 產 期 內 最 好 是 將 所 有 問 題 由 複 雜 化 為 簡 單
wexchau 发表于 13-8-2012 20:21
我都係做外國人公司,我破產時都好坦白同公司講,公司不但無問題,而且老闆都話我夠坦白,有什麼証明信公司都 ...

GOOD , 但 未 必 每 間 公 司 可 以 , 外 資 公 司 更 要 小 心 , 因 外 國 人 較 為 階 級 觀 念 較 重 , 樓 主 公 司 顧 主 未 必 可 以 接 受