破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

收數可以咁做架咩?

20202003 发表于 30-7-2012 17:20
如果今晚真係有料到   

執達命令要官判,會唔會你朋友無理到人地啲信,無去上庭?

執達命令係由官判,債主同執達主任執行。所以係債主出信唔奇。
唯有叫你朋友睇清楚係法庭文件先好。

同埋佢個出入境禁令係屬於民事。唔算批左(有法庭信)都可以照出境,入境處唔會有紀錄。
但如果有人向法庭舉報,咁就會判刑事。好似有啲禁令唔俾a接近b 50米範圍,但a其實一樣可以走過去。
worldcat 发表于 30-7-2012 17:42
誤會了, 之前已經話要官判左先可以咁做,執達命令係官授權執達吏去執行。唔係話追數可以自己咁做。

封 ...

我懷疑收數公司係想用呢條條例黎逼債仔還數!!!!!

因文件開場白   "主旨 : 禁止離境通知     現委托律師........ "

咁即係入左紙申請未呢?

等今晚有冇人上門咪知羅 ~~~~~   
worldcat 发表于 30-7-2012 17:57
執達命令要官判,會唔會你朋友無理到人地啲信,無去上庭?

執達命令係由官判,債主同執達主任執行。所以 ...

我始終都係唔信冇供 3 期數,咁快就可以向法庭度申請到文件 ~~~~~  

因為呢間收數公司,俾好多人踢爆過 D 文件係過期野番用,佢地間公司俾小額錢債法庭個官都鬧過唔少......

如果佢又引用高院檔案編號....

用假文書係刑事犯法喎,
諗足X無咁笨呀!

301 发表于 30-7-2012 17:16
呵呵…
今晚你就知。

嘩!!!!!!!!!!
真係有人上門呀 ~~~~~~~   

話說當事人呢頭收工返到屋企,轉頭就有人上門拍門!!............................

不過唔係 執達吏 ?係兩個 年青人 ??

問左一句:乜乜係唔係向度住!之後擺底一封信就走左.....................   

封信內容大致上係咁........

我們代表 XX 客戶要求閣下立刻清繳上述過期帳戶。否則我們將不事先通知即採取進一步之催收行動。

請速致電 XXXXXXXX 與我們之 X 先生聯絡。

....................................................     

301 发表于 30-7-2012 18:50

用假文書係刑事犯法喎,

封信由收數公司寄出!!

又冇指名道姓,又冇法庭蓋印,又冇法官簽署...................

係俾人睇既 " 參考範本 " 黎唧 ~~~~~~~~~~~!!!!!!!  
20202003 发表于 30-7-2012 19:18
封信由收數公司寄出!!

又冇指名道姓,又冇法庭蓋印,又冇法官簽署...................

哈哈!1式幾百份,俾債仔做參考
20202003 发表于 30-7-2012 19:18
封信由收數公司寄出!!

啊 !
都傻 !
301 发表于 30-7-2012 19:28
啊 !
採佢都傻 !

不過講真!!!

佢地都唔係冇料到,搵到呢條法例,有做過功課架!!!!

要引用時,當事人又冇錢還,真係要非破不可!!!!!!!

但破左又對佢地有冇好處呢??????  
301 发表于 30-7-2012 18:50

用假文書係刑事犯法喎,

足記出晒名架啦,為求追到數乜都做
20202003 发表于 30-7-2012 19:13
嘩!!!!!!!!!!
真係有人上門呀 ~~~~~~~   

車,又係呢啲信,早年我都收過啦,踩X佢
20202003 发表于 30-7-2012 19:47
不過講真!!!

佢地都唔係冇料到,搵到呢條法例,有做過功課架!!!!

咁有乜出奇啫,大把人都係因啲收數公司追得太緊老破啦,自己唔緊要,但啲家人長者唔襟嚇嘛
wahtung 发表于 30-7-2012 21:15
咁有乜出奇啫,大把人都係因啲收數公司追得太緊老破啦,自己唔緊要,但啲家人長者唔襟嚇嘛 ...

之前就出 D 似是而非 既信件黎探路,睇下有冇反應!!!

之後就直接上門.................................

都幾煩架  
20202003 发表于 30-7-2012 21:24
之前就出 D 似是而非 既信件黎探路,睇下有冇反應!!!

之後就直接上門.............................. ...

呢間足記出晒名麻煩,咬實唔放架,我當年同佢交唔少手,嘈到仲比街坊報警
20202003 发表于 30-7-2012 18:04
我始終都係唔信冇供 3 期數,咁快就可以向法庭度申請到文件 ~~~~~  

其實最快可以一個月多啲,我試過
dopod123 发表于 30-7-2012 23:23
其實最快可以一個月多啲,我試過

可以咁快 ~~~~~~!!!!  

其實一個月都未知係咪有人有心走數喎 ~~~~~~  可能暫時週轉不便唧 ~~~ !!
20202003 发表于 30-7-2012 23:31
可以咁快 ~~~~~~!!!!  

有啲業主(多物業)已經交咗全部物業比6C跟(因為包年費),所以可以好快7日唔交已經做定嘢,14天唔見即入

但唔係住它,
dopod123 发表于 30-7-2012 23:37
有啲業主(多物業)已經交咗全部物業比6C跟(因為包年費),所以可以好快7日唔交已經做定嘢,14天唔見即 ...

我覺得之前個封信如果係寄俾  哨牙通  合適好多 ~~~~~~~~   
就呢一封信事件,先作一次初步結論!!

之前我覺得封信係靠嚇,所以笑!!!

到中期 3 哥 突然括左條法例出黎,話可以有咁既可能喎!!!!我就即刻感到內心不安!!!!!

只有等 、等 、等 ......................................

終於到左 6 點幾 7 點前,答案有左!!!!

原來又係一般收數手法,到依家過左午夜 12 點,都冇所謂據稱 執達吏 既人仕做家訪!!! ( 除非半夜先上黎就另說 )

所以我覺得 破聯 D 會員,個個頭腦都好清醒,對事件分析得都好透徹,因為收數手法亦都會跟時代進步,層出不窮!在合法與不合法之間找取盲點,以求達到目的,無他既,佢地都係搵食唧!!!

謝謝各位會員參予發言,給予意見俾是次事件!!

謝謝!!  
一般收數公司追數員分兩更的,7:30am-4:00pm, 2pm-11pm,如果債仔電話通,有些會追得緊的!