破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

呢次我都攪到頭痛

queenielamok 发表于 20-6-2012 12:46
我都識人以前諗住懶醒去拎失業綜援... 之後被勞工署轉介去見工...

其實... 有手有腳... 又唔係有病 或 ...

Right , 破 產 刀 要 有 尊 嚴 , DO 到 老 , 學 到 老
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 13:33
想問那些義工是做什麼?
如果不去做是否會立即被cut綜援?

(老公轉述佢朋友所講)義工工作是由社署指派,而佢朋友當就係去郊野公園油柵乾除草(加送餵蚊)

如果不去做是否會立即被cut綜援.....以我所知係暫停出錢,要求當事人解釋,再分配工作(補回義工時數).
當然係有可能cut綜援.
如果你有特殊理由,就可括免義工...例如:老弱傷殘(需醫生証明),需要照顧老弱傷殘的人士.
所以想做綜援懶人都不易.
bb_q_888 发表于 20-6-2012 15:49
(老公轉述佢朋友所講)義工工作是由社署指派,而佢朋友當就係去郊野公園油柵乾除草(加送餵蚊)

如果不去做 ...

呢一招社署好辣,做義工可杜絕一部份人領取綜援人士靜靜雞去做出現金散工
但以所知義工唔係長期的(有領取啲朋友講)現在佢哋都有做散工,做乜嘢就不便講
wahtung 发表于 20-6-2012 16:30
呢一招社署好辣,做義工可杜絕一部份人領取綜援人士靜靜雞去做出現金散工
但以所知義工唔係長期的(有領取 ...

但我有朋友在領取失業綜援,同時有報讀再培訓課程,但又要做義工.
做義工目的原來係好(減少養懶人),但結果去讀再培訓課程....都係歸同一類懶人.
而綜援金咁少都係用養懶人為借口.
不過低處未算低,綜援租金有上限,仲要D綜援人士補貼租金差額.
bb_q_888 发表于 20-6-2012 17:00
但我有朋友在領取失業綜援,同時有報讀再培訓課程,但又要做義工.
做義工目的原來係好(減少養懶人),但結果 ...

只不過真係好少見到攞綜援人士會出番去工作取消綜援,唔知係咪真係拖到懶晒
單身每月1800多啲夠咩?仲要做。成個政府,議員都白XXXX痴

(強迫義工好,自力更新好),都係嚴重錯誤的政策更加是歧視有需要的人,人權,是重點.香港價值就係人權。

義務工作必須自發,強迫等同犯罪被判做(社會服務令)我不是歧視犯過刑事的人,我支持更新。

有制度必有人濫用,是否社會承受不了,大家想想吧。

如有需要就去申請及盡快搵工,不要理旁人白眼。忍一時可減輕壓力。

我就對呢種制度非常不滿,但竟冇人過問

個人想法,不喜者見諒
bb_q_888 发表于 20-6-2012 15:49

如果不去做 ...

那麼一星期要去做多少次義工?還有,遲些我失業,而且本身我媽媽都沒有工作的
可否以照顧媽媽為理由不去做義工?(她不夠六十歲的)
還有,我和媽媽都沒有工作去申請綜援,是當家庭綜援還是個人的失業綜援?
c_ronaldo 发表于 20-6-2012 22:55
那麼一星期要去做多少次義工?還有,遲些我失業,而且本身我媽媽都沒有工作的
可否以照顧媽媽為理由不去做義 ...

那麼一星期要去做多少次義工?呢個我唔知喎~
照顧媽媽為理由不去做義工?佢身體有問題而不能照顧自己嗎?請出示公立醫院醫生信証明.
失業綜援好似係得"個人"基本生活費即標準金額. (大約2千下)
如果你話要照顧媽媽,當然家庭綜援.....要計你地有幾多資產.

你諗到既野~社署一早諗到.....
http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... ialsecurity/#CSSAsr
你有需就申請,世上既免費午餐通常都好難食.
wahtung 发表于 20-6-2012 16:30
但以所知義工唔係長期的(有領取 ...

你講既事的確有可能,得千幾蚊生活,仲樣自己補貼租金.買眼鏡.整牙(差額),用咩貼呀?
有錢唔會攞綜援啦~
義工唔係長期.....我知每個月有個定額時數.聽過朋友講一個禮拜幾個鐘/二次.
總之做夠時數就得.
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:06
你講既事的確有可能,得千幾蚊生活,仲樣自己補貼租金.買眼鏡.整牙(差額),用咩貼呀?
有錢唔會攞綜援啦~
義 ...

據知佢哋有好多都係有老婆仔女的,啲津貼攞晒,仲同我講要食腦
wahtung 发表于 20-6-2012 17:27
只不過真係好少見到攞綜援人士會出番去工作取消綜援,唔知係咪真係拖到懶晒 ...

年齡輕讀完書都會出去工作,只係你唔知,(廿年前)當年攞綜援同學做左5年工作,就全家脫窮.
但現在工資根本養自己都係岩岩好,所以老野迫住攞綜援.....
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:14
攞綜援年齡輕讀完書都會出去工作,只係你唔知,身廿年當年佢做左5年工作,就全家脫窮.
但現在工資根本養自己 ...

我當然知道,呢類家人我都識唔少,佢哋唔係老野嚟,三十幾歲已攞到現在,現時都係五字頭左右
wahtung 发表于 21-6-2012 12:10
據知佢哋有好多都係有老婆仔女的,啲津貼攞晒,仲同我講要食腦

我唔排除有D咁既人,你記唔記得海潚呃綜援女人.....上得山多終遇虎.
當有人舉報佢,佢就大鑊.

我唔係話歧視人拎綜援... 如果有需要... 我覺得呢個福利的確係好有用...

我都認識一個朋友... 佢仲係細路仔時因為父親病逝... 得返阿媽同年老阿爺... 仲有2個細妹... 當年無宜家咁好有咁多托管服務... 而且得佢阿媽一個人亦無辦法養得起咁多人... 所以就申請綜援... 聽佢講當年買咩都要申請... 個社工仲有上佢屋企睇下有無買左d 咩貴野而又無申報... 後來3個細路讀中學... 佢阿媽就做part time... 佢都有好乖咁正式申報... 社署亦會相應減少補助金額... 到我個朋友讀完書出來做野... 因為人工都ok... 就直頭唔再領綜援...

呢d case 我係好欣賞... 因為佢地真係無濫用綜援... 但如果唔係真係需要的話... 係咪都話攞綜援... 唔做野... 呢d 人我真係會鄙視囉...

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +100 城市魁力 +10 城市權力 +5 收起 理由
bb_q_888 + 10 + 100 + 10 + 5 非常同意

查看全部評分

c_ronaldo 師兄... 我以上的說話並非要針對你... 但如果你是怕突然失業而無收入的話... 呢種心情我地係明白... 希望你可以積極搵工... 學好多ching 話齋... 無錢起上來... 咩工都要做... 最多係收入少d啫... 你住公屋... 起碼屋租都平過好多人... 可以煩少一樣野呀...

至於你媽媽... 除非佢係有病需要照顧... 否則你一路都有做開野... 點解突然間你失業之後... 就要以照顧母親為名而唔而做野呢?... 呢d真係令大家很費解...

點都好... 如果你覺得真係有需要... 咁綜援的確可以幫到你... 咁就唔好顧慮咁多... 快d去申請吧啦...
bb_q_888 发表于 21-6-2012 12:23
我唔排除有D咁既人,你記唔記得海潚呃綜援女人.....上得山多終遇虎.
當有人舉報佢,佢就大鑊. ...

係呀,其實我覺得我識呢類人好不對的,佢哋咁樣做點教佢啲仔女呢,哋仔女點樣睇佢父母呢,真係好負面的
queenielamok 发表于 21-6-2012 12:40
c_ronaldo 師兄... 我以上的說話並非要針對你... 但如果你是怕突然失業而無收入的話... 呢種心情我地係明白 ...

不是綜援金還綜援金,其他租金,水費等開支另計由社署支付咩
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶
c_ronaldo 发表于 21-6-2012 22:12
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶 ...

無錯,租金是由直接過戶給房署,(因之前有一部份人領取咗綜援後無交租)
水費社署只是津貼小部份的
c_ronaldo 发表于 21-6-2012 22:12
因為早幾年已聽聞公屋的租金由社署直接過戶 ...

你申請到咪知道到哂~
你得兩個人可能連少少水費津貼都無.
我只可以話比你聽而家綜援係無全包,而除了標準金額外,所有津貼都有上限,
你超出左就自己攪掂.
所以社署先會唔扣$6000,因為它根本就一種政府補貼.(我認為)
wahtung 发表于 21-6-2012 22:30
無錯,租金是由直接過戶給房署,(因之前有一部份人領取咗綜援後無交租)
水費社署只是津貼小部份的 ...

如果這樣計算,個人綜援金和公屋租金津貼
也不只是千多元,計落有數千元啊...