破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: nemosiu
打印 上一主題 下一主題

急:戶口解凍問題

nemosiu 发表于 20-6-2012 17:18
因為我搵律師搞既,4 月中申請,6 月頭上庭,我 5 月頭一出糧即刻拎哂,到 5 月 30 號,個戶口都未凍結, ...

你去見果個都唔係外判... 係負責收文件的律師行/會計師行... 佢地只係負責文件... 傾生活費/戶口解凍都唔關佢地事...

你太大安旨意啦... 5月頭你個戶口仲用到... 係因為你4月中先申請... 銀行無咁快凍結到... 但到6月頭... 都成個幾月... 銀行一定已經收到指令做野...

其實你律師講得啱... 你有破署解凍信就可以去申請解凍... 點解你唔信佢?正路來講... 你6月5日頒破... 當日已經可以打俾負責的破署主任... 拎封解凍信去銀行... 半粒鐘就搞掂解凍提款... 咁就唔使等銀行動用到你筆錢啦...

至於你問到... 如果你覺得生活費太少... 可唔可以提出異議... 答案係"絕對可以"... 只要你認為邊個部份的金額唔合理... 你就唔好簽果份文件... 再提出合理理由... 你講得通佢地... 佢地係會"合理"地調整... 我當年第一次上去都reject左佢批個金額... 嘈到反枱咁滯... 之後再約過上去再傾先批返高少少... 但真係要有根有據囉... 唔係話你覺得要幾多就有幾多...
queenielamok 发表于 21-6-2012 14:57
你去見果個都唔係外判... 係負責收文件的律師行/會計師行... 佢地只係負責文件... 傾生活費/戶口解凍都唔 ...

謝謝你回覆!

我真係唔熟識程序,唉!兩個月後都肯定拎唔哂全數啦!不過既成定局,無辦法啦!
至於生活費方面,如果有得傾,咁都好 d 既!我得萬二蚊人工,租緊 $6000 既單位,加埋水電煤 $500,交通 $1000,食飯 $3000,我一個月最少都要 $10500 啦!如果批唔到呢個最基本既數,都唔知點生活!
nemosiu 发表于 21-6-2012 16:39
謝謝你回覆!

我真係唔熟識程序,唉!兩個月後都肯定拎唔哂全數啦!不過既成定局,無辦法啦!

放心啦... 基本的租金/水電煤/交通/食飯錢... 佢唔會點cut...
queenielamok 发表于 21-6-2012 16:40
放心啦... 基本的租金/水電煤/交通/食飯錢... 佢唔會點cut...

多謝你!聽完你講,我都放心 dd