破產聯盟

樓主: queenielamok
打印 上一主題 下一主題

可能就快又要加租

superlemon911 发表于 22-4-2012 09:46
所以年尾都諗住註冊申請公屋算la, 唔想個個月出糧比3份1出黎交租, 好肉赤... ...

住 私 人 樓 宇 租 金 真 係 好 貴 , 我 住 公 屋 想 落 真 幸 運
superlemon911 发表于 20-4-2012 21:19
我個包租公都係la, 年年都加租, 我住緊套房已經交緊4千幾蚊租, 年尾又加真係死比佢睇, 不過我係主任跟都會 ...

主任會唔會批足租金比你?
註冊申請公屋而家用計分制,你有無計過你大約有幾分?
bb_q_888 发表于 22-4-2012 17:13
主任會唔會批足租金比你?
註冊申請公屋而家用計分制,你有無計過你大約有幾分?
...

單人先會用計分制, 雙人唔會用計分制架, 主任租金都批足比我, 我同男友各分一半交租...
superlemon911 发表于 22-4-2012 09:46
所以年尾都諗住註冊申請公屋算la, 唔想個個月出糧比3份1出黎交租, 好肉赤... ...

我都好想申請公屋... 但人工超出左囉... 而且我同男友都係諗住等我解破後先會結婚... 費事呢段時間俾外判將所以租金/雜費等等 全部cut 半咁蝕底...
queenielamok 发表于 23-4-2012 09:02
我都好想申請公屋... 但人工超出左囉... 而且我同男友都係諗住等我解破後先會結婚... 費事呢段時間俾外判 ...

你令我想到一個有趣問題,如果有人因為想申公屋而先註冊,而現實又未一齊住,
咁基本因素事實上沒有改變,這樣如何扣人生活費?

我覺得遲些申請公屋入息上限可能提高,到時條隊就更長.
其實我交租都係同男友各一半, 所以註唔註冊左都無分別, 我男友之前已經申請左公屋單人, 到時會加名, 而且CY果時講會增加興建公屋, 所以早D申請好D, 不過要曦牲下, 到時我會唔做野OR做住PART TIME先, 到上左樓先做野
bb_q_888 发表于 23-4-2012 14:51
你令我想到一個有趣問題,如果有人因為想申公屋而先註冊,而現實又未一齊住,
咁基本因素事實上沒有改變,這 ...

哈哈... 你呢條問題又真係幾有趣喎... ... 但我估... 如果係我個pk外判的話... 佢會陰謀論... 唔理你係因為咩原因先註冊... 總之你地註左冊就係夫婦... 唔理你地係咪一齊住... 生活費都應該share一人一半...

我都有留意公屋入息上限... 上年2人個額都增加幾大... 但今年就3人以上有增加... 2人係維持不變... (心傷)
superlemon911 发表于 23-4-2012 19:43
其實我交租都係同男友各一半, 所以註唔註冊左都無分別, 我男友之前已經申請左公屋單人, 到時會加名, 而且CY ...

我當初聽到CY話增建公屋... 我都幾開心... 但前排聽到白田邨話拆... D人就搬去新建的石硤尾邨...

我當佢平時target係建8棟公屋... 咁佢增加到target建10棟... 但其實10棟之中有4棟係for受清拆的舊公屋住戶... 咁實際上得6棟係for輪候冊上的申請者... 即係其實仲少左...

除非CY真係大量再大量咁加增建公屋量... 可以一方面俾到受清拆戶... 另方面仲可以加快輪候冊等候時間... 真係做到3年上樓啦... 咁就真係俾個like佢啦...
queenielamok 发表于 24-4-2012 09:08
我當初聽到CY話增建公屋... 我都幾開心... 但前排聽到白田邨話拆... D人就搬去新建的石硤尾邨...

我當 ...

又唔可以講仲少咗,新樓一棟40層,18﹣32個單位一層,再加舊村重建又有十棟8棟點都多咗,重要係佢地加快重建就真,3年上樓其實而家好多都唔洗。
dopod123 发表于 24-4-2012 14:25
又唔可以講仲少咗,新樓一棟40層,18﹣32個單位一層,再加舊村重建又有十棟8棟點都多咗,重要係佢地加快 ...

宜家好多新樓... 一層得10幾個單位咋... 我返工搭車必經石硤尾邨 同埋 元洲邨... 全部都係30幾層x10幾個單位... 其實數量唔多...

仲有... 我日日上公屋聯盟網... 大部份人都等左起碼5年先上到樓... 3年上樓係新移民搵社工/區議員出手先得咋...

其實最緊要係政府增加撥地for公屋 (米鬼成日賣地俾地產商起咁死多豪宅)... 再加埋舊邨重建... 2樣同時進行... 咁就真係可以加快上樓啦...
queenielamok 发表于 24-4-2012 16:15
宜家好多新樓... 一層得10幾個單位咋... 我返工搭車必經石硤尾邨 同埋 元洲邨... 全部都係30幾層x10幾個 ...

我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住?
dopod123 发表于 24-4-2012 18:46
我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住? ...

多數係受重建清拆舊公屋的人士,新申請人士真係多數安排你所說的擴展市區
dopod123 发表于 24-4-2012 18:46
我之前去申請過佢地話冇市區可以排.只可以擴搌市區。敢呢啲市區又比邊個住? ...

09年前申請果批都可以轉市區... 仲有家有長者都可以申請市區... 但新申請就只可以揀擴展市區同埋新界... 要等等時有無機會俾你轉區先可以改市區
queenielamok 发表于 25-4-2012 08:51
09年前申請果批都可以轉市區... 仲有家有長者都可以申請市區... 但新申請就只可以揀擴展市區同埋新界...  ...

家有家長可申請市區,但多數都係安排市區的舊公屋的
wahtung 发表于 25-4-2012 11:02
家有家長可申請市區,但多數都係安排市區的舊公屋的

唔止家有長者會派舊屋... 我見呢排好多第1次派樓的都係派舊屋... 仲要係30幾年果d舊樓... 有d慘到一係派地下果層 (唔係2/F, 係G/F... 真係地下果層)... 仲要近垃圾房... 有d就派最頂樓... 但係最頂呢層係無lift到... 房署搏佢地急住上樓就硬食... 但其實大部份都唔會要... 寧願等第2次... 第2次都有d機會係新樓...

講真... 唔係話嫌佢舊... 但諗真d... 搬左入去幾年之後又話要清拆重建再搬喎... 雖然話佢清拆都會安置新樓俾你... 但你估搬屋真係好好玩咩... 就算點唔裝修都要係咁二執執間屋啦... 執下唔使錢咩?

唉... 總之未上到樓都先玩謝你先...
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:16
唔止家有長者會派舊屋... 我見呢排好多第1次派樓的都係派舊屋... 仲要係30幾年果d舊樓... 有d慘到一係派 ...

係呀,房署就係捉住啲申請人心急上樓囉,仲有啲所謂兇宅都有,所以一派樓係要問清楚啲
但舊公屋租金較平,現在啲新公屋啲租金都幾貴架,但當然環境較舒適
wahtung 发表于 25-4-2012 11:22
係呀,房署就係捉住啲申請人心急上樓囉,仲有啲所謂兇宅都有,所以一派樓係要問清楚啲
但舊公屋租金較平,現 ...

新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺上實用D... 可以間到房... 窗又多... 光猛d... 又有對流風... 又有露台可以曬衫...

太舊果D井型或 I 型 就太舊... 間格唔實用... 室內又太暗... 得個大騎樓見光... 間格亦唔好...

新呢D... 除左係新D... 配套設施好D... 但實用面積比較細... 亦唔會再有露台... 無位俾你曬衫... 租金亦較貴...

以前年代得大/中/細房單位... 宜家佢就分 1人單位/ 1-2人單位 / 2-3人單位 / 3-4人單位 / 5人以上大單位... 分幾十種唔同size... 小家庭的話... 相對以前個單位size係細左好多...
queenielamok 发表于 25-4-2012 11:51
新同舊樓就各有各好啦... 其實我比較鍾情Y1-Y2型... 大約20年前果D... 可能細個已經係住呢類公屋... 感覺 ...

井字型仲有一度唔好,一出門口望落去好恐怖(住高層)
wahtung 发表于 25-4-2012 11:56
井字型仲有一度唔好,一出門口望落去好恐怖(住高層)

仲有呀... 井型好應聲... 細個去親戚到... 佢地戶戶打開門... 其中一戶鬧仔... 全層 再加 上下2層 都會聽到... 超應聲...

至於 I 型... 細個好多同學仔都係住呢類型... 上佢地屋企... 條走廊真係又長又暗... 好恐怖... 仲有... 好多時日頭都要開燈... 間屋好暗...
queenielamok 发表于 25-4-2012 12:09
仲有呀... 井型好應聲... 細個去親戚到... 佢地戶戶打開門... 其中一戶鬧仔... 全層 再加 上下2層 都會聽 ...

我咪I型囉,咪搞到有老花囉