破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: wing2796
打印 上一主題 下一主題

已fax呈請書,之後仲打黎追數>.<

18# wing2796

再打比你,都係答你已申破,
dopod123 發表於 2010-1-29 00:17

我答過好多次,佢都話你一日未頒領都要還錢
咁我其實係咪應該企硬,話"我經申破,呢段時間律師話唔可以還錢,所以無論點我都唔還架喇"咁會唔會好D?
21# wing2796

係企硬冇得還,唔駛驚喎.跟本唔駛理佢.
仲未到時間上庭,你只係申請緊,唔係已經破左產,

按破產條例,在你入表申請破產的一刻開始,你名下的所有資產已被凍結並歸於破產管理署所監管!
任何私下的償債行為都會被視作無效,還有可能會被認為是私下轉移財產而被檢控!所有的銀行和持牌的財務公司都清楚知道這些法例

其實這些追債行為是不切實際和費時失事的!因為破產法例清楚列明,破產者未得破產管理署長和法庭授權下私下作出的任何還款都是無效的!
不論是還款或是收款人,同樣觸犯法例會被檢接!即是收受還款觸犯破產條例!

不過佢追數又無觸犯破產例 無話唔比追  只係話唔比還之嘛

佢再打黎你問佢職員號碼 叫乜名 我要記抵佢比律師投訴你地

如果佢仲叫你還錢 你叫佢有乜野事同你律師講 我比佢個電話你地

佢多數都會話係你爭我地錢 唔係你律師 梗係同你講

我會健議你咁答佢 我爭你公司錢唔係爭你錢 叫你老世出黎同我講

佢大你話要比收數公司做 你就叫佢即管比 我接到一個收數電話公司電話

我會拎埋份呈請書去信太陽,東方,蘋果 搵區議員投訴你地無視破產保護滋擾我 作出投訴
大條道理叫佢上黎收呀ma,收左呈請書重係到老作叫你還錢,
如果你錄到佢音,呢間財仔都幾唔得閒~~~
19# wing2796

我直接話冇law.