破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 浪子18
打印 上一主題 下一主題

而家跟主任都未必係好事,大家覺得合唔合理?唉~

講咁耐,即係樓主揾幾多?同埋簽左同意書未先
從新做人1000 發表於 10-8-2024 17:01
講咁耐,即係樓主揾幾多?同埋簽左同意書未先

我都想知樓主揾幾多批20000生活費?
關鍵都係睇樓主搵幾多錢。

1)樓主應該問吓主任,如果我搵份10萬蚊嘅工,生活費會唔會唔同?由主任親口答你。
2)你老婆即係起碼搵25000以上,否則佢辭工好過。
3)如果你搵40000以上,離婚,4年後再結婚,咁就唔使除半,每月慳20000,4年慳96萬比囡囡讀書。

睇晒成個破聯爬晒所有文,你就知破產呢件事唔係講「合唔合理」
我都係暫時直接跟破產署主仼,我連傷殘津貼加人工扣完MPF有30000人工,我供養老豆,老母,呀囡同姐姐,同老公攪緊離婚,依家連工人,5個人,但得我都個人收入,最後批左40038蚊生活費,我交左好多小朋友嘅學嘢收據,睇醫生收據,小朋友買維他命食嘅收據,電話費等等,無交過仼何關於我老公嘅資料,因為講左攪緊離婚,所以我唔使除半,如果你45000係全家嘅收入,佢大約俾20000左右你就真係差不多
LALALALA 發表於 11-8-2024 01:29
我都係暫時直接跟破產署主仼,我連傷殘津貼加人工扣完MPF有30000人工,我供養老豆,老母,呀囡同姐姐,同老 ...

暫時意思係跟咗幾耐?正在等開大會?
我都係暫時跟緊,但佢冇同我傾任何嘢淨係叫我等通知。
LALALALA 發表於 11-8-2024 01:29
我都係暫時直接跟破產署主仼,我連傷殘津貼加人工扣完MPF有30000人工,我供養老豆,老母,呀囡同姐姐,同老 ...

如果真係45000要抽20000不如轉打其他低薪工作好過
唔同意點解要簽落去?點解唔同佢地講清楚?咁佢地有無迫你先
二萬蚊都話唔夠,咁就咪鬼破啦
yf896321 發表於 11-8-2024 17:24
二萬蚊都話唔夠,咁就咪鬼破啦

因為樓主根本冇諗過原來只係批得20000
我自己 入學前離婚。單身我自己批差唔多20000。好境啲。差唔多三萬幾。無點加我上繳。
cftong 發表於 11-8-2024 11:04
暫時意思係跟咗幾耐?正在等開大會?
我都係暫時跟緊,但佢冇同我傾任何嘢淨係叫我等通知。 ...

因為我6月4號正式頒領,16個星期內都有機會開大會,但主仼同我講9成跟佢,我都好感恩跟到個好主任