破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

未有令嘅時候好難捱!

MoneyZero 發表於 11-7-2024 17:00
師兄夠惡
佢地其實都捉我唔到 因為我鋪頭都執埋
但係係驚佢地有料到搵到啲細路邊度返學

香港地,破產真係大晒(但係我唔係鼓勵叫佢走數破產!)佢哋知道條線可以踩到邊,知道你投訴都吹佢唔漲,但係你越驚自然會越慌,越慌自然會做錯好多決定!所以唔好太理會或者諗得太多,夾人嚇嚇係邢事並唔係打兩堂吹下水就解決到,佢哋打開門做生意唔會做到太過份!
朋友你同你屋企人放鬆啲,唔好太緊張!好易會有情緒問題
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 17:17
香港地,破產真係大晒(但係我唔係鼓勵叫佢走數破產!)佢哋知道條線可以踩到邊,知道你投訴都吹佢唔漲, ...

多謝你師兄
其實最戇居係當時比佢地拎左咁多相
有一刻真係諗住還左比呢間算
(但又諗到、如果咁樣還左、另一間知道應該會煩得仲癲)
加上都去到舉手無咩錢剩 留黎開飯都唔會還
MoneyZero 發表於 11-7-2024 17:27
多謝你師兄

朋友,我都係過來人我今年年頭俾人走左數無糧無錢又臨近過年,tu I 申請1線唔批借2線4間3間扣底連電條數都借埋.
當時諗住過得1日得1日,點知2-3月每日跑數跑完還電仔,出糧唔夠1個鐘清袋(找1/2/3線數)跟住又續電仔跑足7日,每日唔係諗屋企事係諗點跑數返嚟找!
到4月真係跑唔到,電仔又清唔到當時我每晚訓得個幾鐘,因為每日每分每秒都諗點跑!
後期搵左向晴傾計,轉介我去睇精神科,醫生話我有嚴重情緒病(有自殺傾向)到5月同屋企老婆坦白,佢哋幫我清晒電仔,跟住幫我舉手入學!
所以係你同你家人諗既野我好理解!亦明白點解會咁慌張!我作為過來人同你講,所有事有開始自然會有結尾,唔好要問題諗到太復雜亦唔好過份幻想!
收數會點做無人知,但係你點過活你自己可以決定!
家庭先係你要每日幻想同憧憬既事嚟!
回復 支持 1 反對 0

MoneyZero 發表於 11-7-2024 17:27
多謝你師兄

最後,有時間既做多啲善事!捐血幫有需要既人!
見到亞伯亞婆過馬路去幫幫佢!
上天會幫你過難關!
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 18:15
朋友,我都係過來人我今年年頭俾人走左數無糧無錢又臨近過年,tu I 申請1線唔批借2線4間3間扣底連電條數 ...

清完電話數都要老破? 師兄衰賭?
朋友,我都係過來人我今年年頭俾人走左數無糧無錢又臨近過年,tu I 申請1線唔批借2線4間3間扣底連電條數 ...

唉 我睇來遲早我都要睇精神科
真心未同屋企人坦白之前
每日走去跑步跑步好似返工咁又未必跑到又跑得唔多真係最攞命
已經嚴重影響咗個生活照顧小朋友同埋屋企所有嘢都集中唔到
(生意就一早失敗咗 所以同你一樣個TU變到得返I 先至行上呢條數冚數絕路!)
師兄咁你啲扣抵數大唔大?我而家其實每日都仲應附近啲收數(我都有諗過即刻轉晒電話咁就睇唔到)
但係一日未有正令 又唔想完全失蹤搞到佢哋狂轟屋企人(雖然都轟緊)

其實我都已經去到冇乜嘢好驚嘅地步
唯一唔放心係真係小朋友同埋老婆外母兩個女人果種擔心 唉 真係唔知幾時先可以走出呢個困局!
經歷過呢個咁低嘅時候 身邊係人定鬼就已經出晒來
真係好老土咁講除咗屋企人都冇乜邊個真係可以永遠留低

你當時加加埋埋嘅數大約幾多

(喺咪電話數啲追數最癲?扣底果啲去到咩地步?)
有咗正式令同埋你俾咗Number佢哋之後個分別大唔大?真心指教!
MoneyZero 發表於 11-7-2024 20:56
唉 我睇來遲早我都要睇精神科
真心未同屋企人坦白之前
每日走去跑步跑步好似返工咁又未必跑到又跑得唔多 ...

個個破產都唔驚架啦 衰啲講句自己攞嚟,但怕就怕搞到屋企姐
天意玩弄人心 發表於 11-7-2024 18:38
清完電話數都要老破? 師兄衰賭?

疫情前同老友開舖做飲食,當時都搵到餐食到疫情爆發借銀行借財仔頂硬上,諗住好快完!點知完既唔係疫情,係我同老友.1舖跌左成球,到22年年尾執埋舖果陣跌左差唔多球1野,到23年年頭做返三行(扎鐵)果陣炒散都有2200-2300 1日還左30個俾銀行同財仔,到23年年尾俾個打把老細走左我3個月糧,果3個月無錢唯有問扣底同電仔捱落去…. 我總數差銀行1線接近80個,電仔果陣都廿幾
MoneyZero 發表於 11-7-2024 20:58
你當時加加埋埋嘅數大約幾多

(喺咪電話數啲追數最癲?扣底果啲去到咩地步?)

扣底最小9皮多啲,我電話無轉(因為想自己記住呢個教訓)扣底每日都打嚟,我每日都會同佢哋暢屌1番hahaha,的確開頭係會好驚佢哋攪攪震,但係諗深1層有乜好驚?我最驚果樣都安然渡過(妻離子散)咁重有乜好驚?
我月尾先係正式,而家都係臨時!
佢哋成日話臨時唔當係,要破署俾信先係!對我嚟講佢哋講乜都無用!
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 21:57
扣底最小9皮多啲,我電話無轉(因為想自己記住呢個教訓)扣底每日都打嚟,我每日都會同佢哋暢屌1番hahaha ...

師兄 我要向你學野尤其對佢地暢吊!
我暫時比手頭果十幾間咁追
有啲叫客氣啲有商量
有啲一開口吊哂老母就真係最無討論空間
有啲有哂我全家幅 我想吊佢都唔敢呀 頂

師兄 你經歷緊嘅階段同我有啲相似
我疫情前都試過一鑊負債累累
(果時未識借財仔 頂多都係借下U記呢啲大間二線)

做生意真係好痛苦 輸間廠賺粒糖咁做
終於去到無錢交租入貨出糧屋企又有大有細
第一次接觸過一間無咁恐怖嘅扣底財
但佢地啲行規好死 批得小期數又短
根本借極都唔夠 由開頭係借來頂住盤生意
陸陸續續咁還左年幾扣底財
(中間續數又有 經紀再彈來彈去咁暪數攞黎數冚數)
跑到近兩個月真係跑唔到啦 花哂個底
由開頭好驚到依家已經唔知可以有咩驚
真心果句 借錢唔還係講唔通
但遲還仲要撳住搶同吊 又嚇你一輪
一來真係無錢還所以最後只好舉手
扣底最小9皮多啲,我電話無轉(因為想自己記住呢個教訓)扣底每日都打嚟,我每日都會同佢哋暢屌1番hahaha ...

師兄你總共有幾多條扣底

我10幾間都係三幾萬一條
其實我相信一條半條佢地唔會做啲咩
係驚幾廿條加埋 幾個收數原來都識
約能埋一齊黎追我就真心大鑊

不過 都係我幻想得恐怖左啫 ????
MoneyZero 發表於 11-7-2024 22:12
師兄你總共有幾多條扣底

最後我差4間扣底(總數9皮多啲全部兄弟會)你個憺心我完全理解到,怕屋企人受傷害怕佢哋會俾街坊異樣目光咁看待,我真係好明.所以我先叫你同家人去放鬆下,唔好將收數佬未做既野當做左!
扣底係唔合法,佢哋攪出事更加大鑊!
當然,可以既俾人屌下囉,又無需要同佢哋嘈!
但係,忍到某個點人係要發下爛!

朋友,放鬆啲!做多啲善事有幾蚊去布施!可以既盡量唔殺生,上天會幫助你渡過難關!

巴打衰咩破
因為破產而離婚? 依家生活點
菲尼克 發表於 11-7-2024 22:31
巴打衰咩破
因為破產而離婚? 依家生活點

疫情·生意·俾你走數!
無離婚!兩次都係我老婆幫我!
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 23:13
疫情·生意·俾你走數!

你老婆都算係咁 不過唔係衰賭 正常做生意 邊個都唔想 兩公婆咪捱下去
MoneyZero 發表於 11-7-2024 16:58
唉 呢段時間內心好困擾。 借嘅時候真係完全無諗過走數又戇鳩鳩比電話佢地原來偷左咁多相(我個人相無所謂) ...

你比左資詢人,而家咩都電話登記,有電話已經可以查到好多野
咁你走數係要頂架啦,記住個教訓,以後好好理財
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 23:13
疫情·生意·俾你走數!

見你話妻離子散 以為離婚
MoneyZero 發表於 11-7-2024 22:12
師兄你總共有幾多條扣底

師兄,你宜家情況係點?
我都係2線扣抵,啱啱續左3間,11期都無找,
諗住搵鄺X來,收數會吾會上公司?

waterfish 發表於 18-7-2024 21:35
師兄,你宜家情況係點?
我都係2線扣抵,啱啱續左3間,11期都無找,
諗住搵鄺X來,收數會吾會上公司?

師兄 你兩間扣底唔洗咁緊張 你條數大嗎?
我十幾間 間間小則幾千最多4-5萬
因為我仲未有正令又未有Number
所以我完全同佢地鬥拖咋
間間都交晒去收數 我同屋企人坦白晒
佢哋最多都係煩吓我身邊啲人
暫時都搞唔到啲咩 不過日日都提心吊膽