破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: beekwok21
打印 上一主題 下一主題

破產已有6個月 想請教

一個傻人 發表於 5-7-2024 18:51
佢冇打俾你咪照供住先囉
但係你記得保留返啲record
到差唔多畢業嘅時候

好啊好啊,我會啊因為每次我都有send返WhatsApp記錄俾佢所以應該都冇咩大問題,同埋佢真係冇點搵我所以我都有擔心緊年報表要點做 ,淨係睇返相關嘅主題討論 ,都話剩返12個月跟住有單就俾單佢咁大概嘅數唔可以超過你自己份人工太多
wclun 發表於 8-7-2024 09:15
跟李周最重要一定要事後補個E-MAIL問生活費額度是否13600
上繳1400

佢冇俾email我呀淨係俾咗個WhatsApp我叫我有咩就send去嗰個WhatsApp所有記錄都係
係呀,萬一生意唔好,出得10000糧,你要上繳幾多?
cftong 發表於 14-7-2024 22:29
係呀,萬一生意唔好,出得10000糧,你要上繳幾多?

佢又冇特別講,但係我都照交咗$1000,因為我有一個月咁樣10,000多少少,因為我見啲其他討論post都係類似咁樣,咁起碼叫做有個記錄對之後就申請解破起碼叫有個記錄
beekwok21 發表於 14-7-2024 23:04
佢又冇特別講,但係我都照交咗$1000,因為我有一個月咁樣10,000多少少,因為我見啲其他討論post都係類似 ...

咁怕唔怕佢問點解生活都唔夠錢你仲有錢上繳?然後將你生活費調到10,000以下呢?
我覺得底薪工就直接講搵$10000 、  做咩提最多或者有萬五呢?    應該免上繳      香港人好小朋友      其實當你有 extra expenses 時    你要 email 受托都唔會同情你    咁當你
有 extra income 同樣 email    唔見得到時即刻乖乖上繳    到填年報時才拆條數啫
冇錯,報咗底薪先,然後老實話可能有「獎金」,但係唔知幾多,亦可能冇。
到時多咗嘅就乖乖上繳。
咁可能係最明智最合理嘅做法。

推 推 推 推 推
推推推推推
tony浸信會 發表於 15-7-2024 15:58
我覺得底薪工就直接講搵$10000 、  做咩提最多或者有萬五呢?    應該免上繳      香港人好小朋友      其 ...

唔係我自己提出㗎15000 係佢嗰陣時用前一份工去計
cftong 發表於 15-7-2024 16:59
冇錯,報咗底薪先,然後老實話可能有「獎金」,但係唔知幾多,亦可能冇。
到時多咗嘅就乖乖上繳。
咁可能係 ...

因為本身嗰份工呢個合約同埋糧單交晒俾佢咁所以先有依家呢個問題,同埋佢冇點同我聯絡,同埋冇問其他嘢,因為佢話佣金都計埋落去,跟住其實每次寫信俾佢都求其講個電話就算
所以其實唔係我自己講多,係佢用上一份工計跟住簽完之後好耐都冇搵我,都係我主動話俾佢聽返咗第二份新工同埋搵錢,因為佢都冇實質話俾我聽供幾多,淨係講咗大約我嘅生活費幾多錢
其實生活費係方便大家填年報時把每 item 乘以 12   就知 total       .你哋係愈講愈亂      講返上繳幾多啦!   例如我第一次交26頁時大約寫咗生活$11000   到開會時item 加起來$10800   當時覺得上繳$500   但孫小姐係都要我簽$800    最後我都簽了     半年後加了人工    就改簽 $1300
respect each other     所以消費卷孫小姐當時話:係你就係你嘅     不用上繳